Ana SayfaSEODoğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

-

Doğru anahtar kelime seçimi arama motoru optimizasyonu çalışmalarında önemli bir yeri olan makaleleri yazarken doğru anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği seçmek kritik bir konu. Akıcı bir yazı hazırlamak metin yazarının yeteneğiyle alakalı fakat arama motoru optimizasyonuna uygun olarak yazılması veya hazırlanmış bir yazının düzenlenmesi yazının akıcılığı kadar önemli, aynı zamanda SEO uzmanları için strateji geliştirirken kurgulanması en zor başlıklardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Konusu iyi seçilmiş bir yazının içerisine doğru anahtar kelime veya anahtar kelime öbeklerinin yerleştirmek arama sonuçlarında sizi üst sayfalara çıkartabilir, yapacağınız küçük dokunuşlarla üst sıralara doğru yol alabilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

Hedef anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği yazının ana konusu olmalı ve okuyucuya 2 veya 4 kelime (içeriği gerektirmesi durumunda daha fazla kelime tercih edilebilir) veya cümle olmalıdır. Kurgusunu hazırladığınız sitenin SEO stratejisi içinde yer alan bir yazı içerisinde birden çok anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği tercih edebilirsiniz. Her yazının hedefinde bir lokomotif anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği belirmeden birden fazla seçime eşit ağırlıkta çalışma yaparsanız arama sonuçlarındaki sıralamanıza katkı sağlayabilirsiniz. Tercihiniz bu yönde olduğunda odaklanacağınız birden fazla seçim ile yazının verebileceği katkıyı baltalamış olursunuz. Hedefiniz yazınızı arama sonuçlarında öne çıkartmak değilse kafanızı kurcalamayacak bir detay fakat arama sonuçlarında ulaşılabilir olmak için tek hedef anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği seçmelisiniz.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Neden Kritik?

Bir sayfanızın arama sonuçlarındaki performansının ötesinde hedef anahtar kelime öbeği seçiminin kritik olmasının dışında 3 farklı nedeni daha vardır.

  1. Sitenize gelen okuyucuların önemli bir kısmı genellikle başlık ve başlangıç paragrafını okuduktan sonra yazı ile ilgili bir karar verir. Potansiyel okuyucularınız başlık ve içeriği uyumlu olması halinde devamında ilgisini çekecek bilgiler olup olmadığına karar verecektir.
  2. Okuyucuları sayfanıza getiren başlığın uyandırdığı merak duygusunu başlangıçta verdiğiniz bilgi ile sonlandırırsanız yazının kalan kısmının bir değeri kalmayacaktır. Okuyucuların sayfanızda geçirdiği zaman ve gezdiği sayfa sayısı arama motoru botları tarafından takip edilmektedir. Bu veriler yazınızın değerlendirilmesinde önemli bir nokta olduğu için yazının başlangıcında kullanıcıların dikkatini çekecek alakalı bilgiler ile desteklemelisiniz. Hedef anahtar kelimeyi destekleyecek ikincil anahtar kelime ve anahtar kelime öbeklerini sitenizin stratejisini desteklemek için bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
  3. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için hazırladığınız yazı okuyucular için yeteri kadar ilgi çekici olmayabilir. Daha iyi yazarlardan destek alarak görüş ve düşüncelerini almak ve yazınızı geliştirmek için alacağınız geri bildirimleri dikkate alarak ilerlemelisiniz.

Yararlanacağınız araçlar ile birlikte bir makale için en iyi anahtar kelime seçimini yapabilmek için dikkat etmeniz gereken noktaları madde madde paylaşacağız. Paylaşacağımız temel adımlar farklı durumlarda esnetilebilir veya geliştirilebilir.

Güçlü bir anahtar kelime öbeği seçimi ve ilgi çekici bir başlık olmadan yazınızın SEO çalışmasına katkı sağlamasının çok zor olacağını unutmamalısınız. Doğru anahtar kelimeler araştırma yoluyla öğrenilir ve öğrenme süreci yazınızın akıcılığını sağlamak ve arama sonuçlarında bulunabilirliğini arttırmak için yazı tamamlanıncaya kadar devam edebilir. Yayınladığınız makalelerin nihai amacı arama motorlarını memnun etmek değil, okuyucularınızı memnun edebilmektir. Optimizasyon için yapacağınız düzenlemeler makalenizi geliştirebilmek ve okuycuların daha kolay ulaşabilmesini sağlamak içindir.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Yazınızın Konusu Üzerinde Değerlendirme Yapın

    Ana konu ne olacak? Geniş bir içeriğe sahip değil, spesifik bir içeriğe sahip olmalı. Okuyuculara yararı nedir? Okuyucular hangi soruların cevaplarını bulabilirler, hangi soruların cevabını bulamazlar.

  2. Anahtar Kelimeleriniz Belirlerken Beyin Fırtınası Yapın

    Okuyucuların belirlediğiniz konu için kelimelerinizi seçerken kullanacağınız araçlara başvurmadan önce hangi soruları sorabileceğini kendinize sorun. Farklı farklı kelime öbeklerini not edip değerlendirmede bulunun.

  3. Anahtar Kelime Araştırma Araçlarını Kullanın

    Alışkanlıklar veya tercihler doğrultusunda pek çok araç kullanabilirsiniz, ücretli veya ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. En çok tercih edilen bir tanesi olan Google Keyword Planner tercih edebileceğiniz ücretsiz araçlardan bir tanesi. Bu kelime aracını kullanarak sizin belirlediğiniz anahtar kelimeleri tamamlayan, kullanıcıların tercih etikleri yakın arama kelimelerine de ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda arama hacimleri ve arama trendleri hakkında da verilerden yararlanabilirsiniz.

  4. Sonuçları Yorumlayın

    Sonuçları görüntüleyerek sizin belirlediğiniz kelimelerin arama hacimlerini ve eğilimleri görerek seçimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Sıralama yaparak karşınıza gelen veriler içerisinde özelleştirmeler yapabilir belirlediğiniz kelimelerin benzer arama kelime öbekleriyle olan ilişkisini yorumlayarak seçimlerini değiştirme veya geliştirme imkanına sahip olursunuz. Yazınızın konusuyla alakalı arama kelimeleri önerilerini de ayrıca aratıp analiz ederek geliştirmeye devam edebilirsiniz. Karşınıza çıkan veriler sizi arama hacmi daha yüksek olan anahtar kelime öbeklerine de yönlendirebilir.

  5. Büyük Arama Hacimlerinin Aklınızı Çelmesine Müsaade Etmeyin

    Anahtar kelime araştırması yaparken göreceğiniz aylık arama hacimleri sütunundaki büyük sayılar aklınızı çelebilir. Gördüğünüz yüksek arama hacimlerinin geniş konular ve farklı arama sonuçlarından da etkilenebileceğinizi düşünerek ilk maddede belirttiğimiz gibi spesifik konunuzdan dışarı çıkmayın. Belirlediğiniz konudaki daha düşük arama hacmi yazınızın daha az ulaşılabilir olduğu manasına gelmez. Yazınızda yer almayan bir bilgi için benzer konuları bulmak isteyen okuyucuların bir şekilde sayfanıza gelmesi hemen çıkmalarına neden olacaktır. Yazınıza ulaşan kitlenin niteliğinin yüksek olacağını ve okuyucuların doğru bilgiye ulaşacaklarını aklınızdan çıkartmayın.

  6. Uzun Anahtar Kelime Öbeklerine Odaklanın

    Analizinizi tamamlayıp anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra yazınızın gerekli reaksiyonu almadığını düşünüyorsanız veya daha iyi bir reaksiyon alabileceğini düşünüyorsanız Google Analytics yardımıyla sitenize gelen okuyucuların tercih ettikleri anahtar kelimeleri tespit edin. Yine Google Keyword Planner içerisinde yer alan yeni anahtar keşfetme alanında sitenize gelenlerin tercih ettiği anahtar kelime öbeklerinin tamamlayıcı kelimeleri ile geliştirmeye devam edin.

  7. Uzun Anahtar Kelime Öbeği Seçimi İle Daha Fazla Okuyucuya Ulaşın

    Uzun ve spesifik anahtar kelime öbeklerinin kısa ve yüksek arama hacmine sahip kelime öbeklerinden daha fazla okuyucuyu sitenize getirebileceğini unutmayın. Arama sorgularının %60’ının 3 ve daha uzun kelime kullandığını aklınızdan çıkartmayın. Spesifik bir konuda seçeceğiniz uzun kelime öbekleri sizin için bir kazan-kazan senaryosuna dönüşebilir.

  8. Anahtar Kelimeleriniz Başlığınızda Yer Alsın

    Başlıkta yer alan anahtar kelime öbekleri başlığınızda yer aldığında hem okuyucularınız için hem de arama motorları için olumlu bir hamle yapmış olursunuz. Okuyucuların dikkatini doğrudan çekebileceğiniz bu hamle aynı zamanda arama motoru botlarının sitenizi ziyareti sırasında olumlu katkılar sağlayacak bir hamle olacaktır.

  9. Anahtar Kelimelerinizi Yazınıza Serpiştirin

    Seçtiğiniz anahtar kelime öbekleri başlığınızda yer alması gerektiği gibi yazı içerisinde de kullanılmalıdır. İlk paragrafta olması da önemli bir husustur. Uzun bir yazı için en az 3 kullanım hedefi koymalısınız, tabi kullanabilmek için de zorlayıp yazının bütünlüğünü ve akıcılığını bozmamalısınız. Bu durum seçtiğiniz anahtar kelime öbeğinin kendisiyle doğrudan ilişkilidir, uzun anahtar kelime öbeği seçimlerinde tekrar kullanabilmek zor olacaktır.

  10. Alt Başlıklarda Yer Verin

    Anahtar kelime öbeğini tamamlayıcı ve alakalı bir başka bilgi verirken alt başlık olarak yazınızda yer verebilirsiniz. Çok uzun veya garip bir kelime öbeği seçiminiz yoksa uygulamak çok zor olmayacaktır.

Ana başlıklar halinde paylaştığımız ” Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır? ” yazımızdaki adımlar sonucunda en hızlı şekilde reaksiyon alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Belirlediğiniz konuda hepsini sağlayamayabilirsiniz, bazı maddeleri kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Uygulamaların sonucunda yeni bir şeyler öğrenmeye de hazırlıklı olmalısınız.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Bu güzel ve özel makale için teşekkürler. Aklımda acaba hata mı yapıyorum dediğim şeyler için bir nevi kanıtlama tezi oluşturdu. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?