Ana SayfaSEOE-Ticaret Siteleri İçin 9 SEO İpucu

E-Ticaret Siteleri İçin 9 SEO İpucu

-

Bugün sizlerle paylaşacağımız E-Ticaret Siteleri İçin 9 SEO İpucu başlığını görünce aklınıza “Neden 9?” sorusu gelebilir. Aklınıza bu sorunun gelmesi çok doğal çünkü yapılması gereken çok fazla on page SEO veya off page SEO çalışması var ve 9 başlık altında bunları toparlamak mümkün değil. Burada paylaşacağımız ipuçları aslında yoğun olarak e-ticaret sitelerinin dikkat etmesi gereken hususlar ve bununla birlikte çok uzun maddeler ekleyip sıkıcı bir yazı olmamasını sağlamak.

Burada paylaşacağımız E-Ticaret Siteleri İçin 9 SEO İpucu Google Analytics kodu ekleyin, sitenize Google Webmaster Tools’a ekleyin, her ürün için anahtar kelimeleri optimize edin, ürün sayfalarına sosyal medya bağlantıları ekleyin vb standart yapılması gereken kısa bilgileri değil e-ticaret siteleri için özelleştirilebilecek kriterlerden bahsedeceğiz.

  1. Kullanıcı Yorumlarına ve Değerlendirmelerine Önem Verin

    Giderek şekli değişen ve SEO kriterlerini bünyesine katmaya devam eden e-ticaret sitelerinde yorum alanını aktif kullanmak da ön plana çıkan çok önemli hususlardan bir tanesi. Sayfanızdaki paylaştığınız bilgiler belirli veriler içerdiği için özgünlük oranı olarak belirli bir seviyeyi geçmesi beklenmez. Ürün sayfasında aldığınız yorumlar ise özgünlük seviyesini yukarılara taşıyarak pekiştirilmesine yol açar.
    Aynı zamanda ürünü alma konusunda karar vermeye çalışan bir müşteriye de yol göstermiş olursunuz ve satın almaya teşvik etmiş olma ihtimaliniz artar. E-ticaret ürün sayfalarında yorum alanı bulunmayan e-ticaret platformu bulunmuyor ama yıldızlarla veya sayı baremiyle ölçümlenen bir değerlendirme olması sitenize gelen müşterinin satışa dönüşmesinde önemli rol oynayacaktır.

Değerlendirme ve yorum

  1. Sayfalarınızın Kalitesine Özen Gösterin

    Panda 4.2 algoritma güncellemesi sonrası web sayfalarında kalite olgusu oldukça ön plana çıkmıştı,  Google Phantom 4 Algoritma Güncellemesi ile birlikte sayfa kalitesindeki kriterler üst seviyelerde yer bulmaya başladı ve düşük kaliteli sayfalar arama sonuçlarında aşağılara doğru yol almaya başladı. Güncelleme sonrası kriterler sitelerin büyüklüğüne bakmaksızın herkese eşit olarak uygulanmaya başladı ve özellikle e-ticaret siteleri için ciddi bir tehdit olarak önümüzde duruyor.

  2. Dinamik Sayfalar

    Arama motoru botları sayfanızı taradıktan sonra aldıkları veriyi bir daha geldiklerinde bulamadıkları dinamik içerikli sayfalar sorun olarak dikkat çekerler. Bunun önüne geçebilmek için dinamik içeriğe sahip sayfalarınızın dizine eklenmesinin önüne geçmelisiniz. Panda güncellemesi sonrası pek çok e-ticaret sitesinde gözlemlenen sıralama değişiklikleri dinamik sayfaların bulunması sebebiyle demek yanlış olmaz.

  3. Kopya Ürün İçeriği

    En büyük SEO sorunlarından bir tanesi olan kopya içerik e-ticaret siteleri için de aynı şekilde en büyük sorunlardan bir tanesidir. Belirli verileri vermek zorunda olduğu için zaten sabit olması kaçınılmaz olan ürün sayfalarındaki ürün açıklama kısımlarında özgün metinlerin yer alması kritik önem düzeyine sahiptir. Gezdiğiniz e-ticaret sitelerinde açıklama alanlarının boş veya başka bir e-ticaret sitesinden alınmış metinlerle hazırlandığı çok defa görmüşsünüzdür hatta yazdırılan ve basına servis edilen ürün tanıtım yazısını ürün açıklama alanında görmüş bile olabilirsiniz. İşte bu sebeplerle ürün sayfasının kalitesinin düşük olmasına ve arama motorları nezdinde artık değerini kaybederek arama sonuçlarında sıralamasını olumsuz yönde etkilenmesine yol açmışsınız demektir.

  4. Stokta Olmayan Ürün Sayfaları

    E-ticaret sitenizde bir üründe stok kalmadığı zaman ürün sayfasını stok yok  ibaresi koyarak koruyabilir, ürünü pasif hale getirebilir veya devamı olmayan bir ürün olduğu için silmeyi tercih edebilirsiniz. E-ticaret yöneticileri tarafından bu şıkların savunucuları olmakla birlikte stok olmasa bile ürün sayfasının korunması önemlidir, hele devamı olan bir ürünse ve yakın zamanda tekrar satışa açılacaksa ürün sayfasın mutlaka ulaşılır olmak zorundadır. Tekrar satışı olmayacak bir ürün olduğunda ise yeni versiyonuna eğer yeni versiyonu yoksa alternatif ürüne veya çok sayıda alternatif ürün varsa ürünün kategorisine 301 yönlendirmesi yapılması gerekmektedir.
    Yapılan işlemlerin amacı sitenize ürünlerinizi görmeye gelen müşterileri 404 sayfalarıyla karşılaşmasını engellemek ve doğal olarak arama motoru botlarının da bu hata sayfalarıyla karşılaşmasının önüne geçmektir.

  5. Rich Snippet Kullanımı

    Yapılandırılmış verilerin öneminin giderek arttığı günümüzde e-ticaret sitelerinin rich snippet özelliğinden faydalanmıyor olmalarını anlamak mümkün görünmüyor. Arama sonuçlarında görünürlüğünüzü arttırarak potansiyel müşterilere daha fazla bilgi verip onları ürün sayfanıza yönlendirebilirsiniz.

    Rich Snippet Kullanımı Örneği

  6. Site Haritalarını Ayrıntılı İnceleyin

    Web sitelerinin içeriklerine ulaşabilmek için arama motoru botlarına yönlendirme yapan ve siteyi daha rahat taramasını sağlayan site haritaları genel olarak düzenlenmesi ihmal edilen bir uygulamadır. Genellikle sıkıntısız çalışan ve dizine eklenecek içerikleri belirleyen site haritalarını ayrıntılı inceleyerek doğru yapılandırabilir ve kategorilere bölerek veya birden fazla site haritasına bölerek daha kolay taranabilir hale getirmelisiniz.

  7. Listeler Oluşturun

    Son zamanlarda oldukça popüler olan ve hem arama motorlarının hem de kullanıcıların ilgisini üst seviyede çeken listeleri kullanmalısınız. Genel satışlarda veya kategoriler özelinde belirli periyotların (yaz ayları, yılbaşı, anneler günü vb) en çok satan 5 ürün/10 ürün gibi müşterileri cezbedecek listeler ile etkileşim sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız cezbedici listeleri potansiyel müşterilerin paylaşımları yakalamanız durumunda farklı farklı platformlardan ve etki alanlarından doğal link sağlama imkanınız bulunmaktadır.

  8. Mobil Versiyon

    Google’ın yaptığı algoritma güncellemeleri akabinde mobil cihazlarla uyumlu olmasının ne kadar önemli hale geldiğini herkesçe malum. Gelişen mobil trafik karşısında e-ticaret sitelerinin de kayıtsız kalmaması gerekiyor. E-ticaret sitenizi arama motoru algoritmalarının kriterlerine uyum sağlayabilmek için sitelerini mobil uyumlu hale getirerek arama motoru sonuçlarında doğru konumlandırma sağlayabilmek için bir adım atabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız maddeleri destekleyen ve yapılması gereken çok daha fazla kriter bulunmakta, ilerleyen yazılarımızda tekrar bu konuya değinerek güncel gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

0
Web sitenize daha fazla trafik çekmek ve web dönüşüm oranını artırmak için kullanıcı deneyimini geliştirmeniz gerekmektedir. Nitelikli bir kullanıcı deneyimi ile web sitenize gelen...
React SEO Nedir?

React SEO Nedir?