Ana SayfaSEOEn yaygın mobil öncelikli indeksleme sorunları ve çözümleri

En yaygın mobil öncelikli indeksleme sorunları ve çözümleri

-

Google’dan Martin Splitt, yeni Lightning Talks bölümünde en yaygın mobil öncelikli indeksleme sorunları ve bu sorunların nasıl çözüleceğini ele alıyor.

Martin Splitt, Google’ın Lightning Talks video serisinin son bölümünde, site sahiplerinin mobil öncelikli indekslemeyle karşılaştığı en önemli sorunları tespit ediyor.

Kişisel etkinliklerin öngörülebilir gelecek için iptal edildiği göz önüne alındığında, Google konferans içeriğini web için uyarlamaktadır. Google Lightning Talks, Google WebMaster Konferansları’nda paylaşlılacak olan kısa sunumlardır dememiz mümkün olur.

Mobil öncelikli indekslemeyle ilgili bu sunumda Martin Splitt, site sahiplerine genel sorunlar konusunda rehberlik ediyor ve bunların nasıl düzeltilebileceğini veya önlenebileceğini dikkatlice açıklıyor.

7 adımda mobil öncelikli indekslemenin SEO’ya etkisi

En yaygın mobil öncelikli indeksleme sorunları

Mobil ilk dizine ekleme ile ilgili en yaygın sorunlar iki kategoriye ayrılabilir.

Mobil tarama sorunları

Google, Googlebot’un mobil sürümüyle tarandığında işler ters gidebilir. Örneğin vermek gerekirse tarama yapıldığı anda sunucu tarafından farklı şekilde ele alınabilir veya mobil sayfalara istekte bulunurken başka bir şey ters gidebilir.

Böyle bir aksaklık olduğunda Google’ın sayfalardan alabileceği çok az bilgi vardır veya hiç bilgi yoktur. Bu, Google’ın sayfaları arama sonuçlarında göstermek için gerekli sinyalleri alamayacağı anlamına gelir.

Mobil Öncelikli İndeksleme Sonrası En Çok Karşılaşılan 2 Sorun

Mobil sayfa içeriği sorunları

Diğer sorunlar ise içeriğin kendisiyle ilgili olabilir. Bu, özellikle bir sitenin masaüstü sürümünden farklı içerik sunan ayrı mobil sayfaları varsa karşılaşılan bir sorundur.

Google bir sayfadan daha az bilgi aldığında, sayfanın alaka düzeyini yeterince belirleyemez. eksik verinin olması Google’ın siteyi arama sonuçlarında iyi sıralamasını engelleyecektir.

Bu sorunları nasıl önleriz?

Google’ın mobil sayfaları tararken sorunlarla karşılaşmadığından emin olmak için kontrol etmeniz gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Robots.txt dosyasındaki “İzin Verme” yönergesiyle Googlebot’un taramasını engellemeyin
  • Noindex meta etiketleri kullanmayın
  • Googlebot’un mobil CSS’yi taramasını engellemeyin
  • Googlebot’un dahili bağlantıları izlemesini engellemeyin

Site sahipleri robots.txt yönergelerini, noindex etiketlerini ve nofollow etiketlerini kontrol etmenin yanı sıra, sunucularının tarama kapasitesini de kontrol etmelidir.

İdeal olarak bir sunucu, mobil taramalar kadar masaüstü taramasını işleyebilmelidir.

Mobil Sayfa İçeriği

Martin Splitt, site sahiplerine, sayfa içeriğinin mobil cihazda görüntülendiğinde sayfayı masaüstünde görüntülemeyle aynı olması gerektiğini vurguluyor. Site sahipleri, içeriği kasıtlı olarak mobil cihazlarda gizlediklerinde ciddi sorunlarla karşılaşabilirler.

Örneğin, bazı mobil sayfalar kullanıcıların görünür içeriği genişletmek için bir “Daha Fazla Gör” butonuna dokunmasını gerektirebilir.

Googlebot sayfa öğelerinin etkileşime girmediği için bu tercih edilmemelidir. Googlebot ilk sayfa açıldığında hemen görülebilen kısmı tarayabilecektir. Googlebot yalnızca minimum miktarda içerik görürse, sayfayı çok iyi sıralayamayacaktır.

İçeriği mobilde ve masaüstünde aynı olmasına dikkat edin, unutmayın mobil öncelikli indeksleme ilgili sorunları önleyebilmeniz gerekir.

Aşağıdaki Lightning Talks’un tamamını izleyebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...