Ana SayfaSEOGoogle Mobil Reklam Kriterleri Değişti

Google Mobil Reklam Kriterleri Değişti

-

Arama motoru pastasında en büyük dilime sahip olan Google her zaman yaptığı yenilikler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Geliştirmeleri yaparken sadece kendi öncelikleri doğrultusunda değil kullanıcı deneyimini de göz önüne alarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Google Phantom 4 algoritma güncellemesi ile birlikte iyice ön plana çıkan mobil okuma alışkanlıklarına uygun ve kusursuz kullanıcı deneyimi hedeflerin paralel olarak yapılan geliştirmelerden biri de mobil reklam düzenlemesi oldu. Yani Google mobil reklam kriterleri değişti.

Google, mobil cihazlardaki bazı reklam türlerine karşı hamle yaparak artık uygun görmediği türden reklam göstermeye devam eden siteleri uyardı. Google, sayfanın önünde ayrı bir katman olarak görünen ve dikkat çekici olsalar da interstitial ve pop-up olarak bildiğimiz reklam türlerini kullanmaya devam eden sitelere yaptırım uygulanacağını duyurdu. İlerleyen süreçte yeni Google mobil reklam kriterleri düzenlemelerini dikkate almayan sitelerin arama sonuçlarında daha aşağı sıralarda yer alabileceklerini not düştü.

Google Mobil Reklam Kriterleri

Google mobil reklam kriterleri düzenlemelerini tam olarak uygulamaya başladığında bu reklam türlerini kullanan sitelerin bir kaç saat içerisinde arama sonuçlarında aşağı sıralara düşmesi söz konusu değil. Arama sonuçlarını etkileyen yüzlerce faktörden bir tanesi olan bu önemli geliştirme hamlesi sonrasında kaliteli içeriğe sahip ama olumsuz reklam şekillerini kullanmaya devam eden siteler arama sonuçlarında öncelikli olarak yer almaya devam edecekler. Arama sonucu kriterleri eş değer olan siteler arasında sıralama belirleyici faktör yeni Google mobil reklam kriterleri olacak ve uygun reklam şekillerini tercih eden siteler üst sırada kendine yer bulacak.

Google mobil reklam kriterleri düzenlemeleri ile hedeflenen aslında kullanıcıları en yoğun ve arama sonucuna en uygun içeriğe yönlendirebilmek. Bu sebeple içeriğe ulaşırken her hangi bir engel ile karşılaşmasını istemiyor. Panda güncellemeleri ile başlayan ve Phantom güncellemesi ile şimdilik en güncel halini alan kullanıcı deneyimine uygun web sitelerine arama sonuçlarında sağlanan öncelik sektördeki ilgili herkesin bildiği bir husus. Yakın geçmişteki geliştirmeler sonrası mobile friendly web sitelerine arama sonuçlarında sağlanan katkıya benzer bir etki görüp göremeyeceğimizi önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bir yılı aşkın bir süre olmasına rağmen hala mobil uyumluluğa sahip olmayan site sayısı azımsanamayacak kadar çok. Duyurulan Google mobil reklam kriterleri değişikliğinin de hemen etki etmeye başlamayacağını söylemek yanlış olmaz. Yapılan değişiklikleri 2017 itibarı ile hissetmeye başlayacağız.

Yapılan güncellemenin hedefindeki reklam katmanını ön plana çıkartan, reklam ile ekranı tamamen kaplayan, reklamı kapatmak için gerekli butonu belirli bir süre göstermeyen veya anlaşılmayacak şekilde yer veren ve belirli bir süre beklemeye zorlayan yani web sayfasını görüntülemeyi zorlaştıran reklam türleri. Yeni Google mobil reklam kriterlerinde ekranı tamamen kaplamayan, ekranı kaplamamasına rağmen içeriğin üzerine yarı saydam katman ile kapatmayan pop-up reklamlar ile kullanıcı yaşının doğrulanmasını gerektiren yasal gereksinim içeren durumlarda kullanılacak tam ekran kullanımı etkilenmeyecek.

Sonuçlarını şimdiden kestirmek güç olsa da bu hamle sonrası web siteleri reklam gelirleri ve ziyaretçilerin kullanıcı deneyimi arasında tercih yapmak zorunda kalacak gibi görünüyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Nöropazarlama Nedir

Nöropazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

0
Nöropazarlama beyindeki satın alma algılarını inceleyerek; insan davranışlarının, karar alma süreçlerinin ve tüketici tercihlerinin anlaşılmasında nörobilimsel tekniklerin kullanılmasını içerir. Nöropazarlama, tüketicilerin beynindeki aktiviteleri inceleyerek,...