Ana SayfaSEOGoogle Phantom 5 Algoritma Güncellemesi

Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi

-

Google ön planda tuttuğu kullanıcı deneyimi ile birlikte suistimal edilen noktalara da temas etmeye devam ediyor. Haziran/Temmuz 2016’da Google Phantom 4 Algoritma Güncellemesi ile yaptığı yenilik ile Phantom algoritmasının amacı olan sitenize gelen arama motoru botları, kullanıcıların sayfa ile iletişimini ve sayfa üzerinde yaptıkları hareketleri analiz ediyor, aynı zamanda sayfa üzerindeki reklam yerleşimi, içerik yoğunluğu vb kriterlerin kullanım şeklinden yola çıkarak sayfa hakkında bir kalite öngörüsünde bulunuyor. Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi ile birlikte son bir kaç hafta içerisinde site trafiklerinde dalgalanmalar oldu.

Google mobil öncelikli indeksleme için ilk adımı attığı kulislerde dolaşıyor. Ön plana çıkan teori, mobil cihazlardan açılan sayfalarda geçiş reklamları kullanan sayfaların çok etkilendiği yönünde. Bununla birlikte en çok etkilenen sayfalara baktığımızda çok net ifade edebiliriz ki Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi ile birlikte Phantom çok sıkı bir dönüş yaptı.

Google’ın Phantom algoritmasını dikkate almayan sitelerin düşüş yaşadığı 5. güncelleme.

Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi Etkileri

Etikelenen sayfaların büyük çoğunluğu önceki Phantom güncellemelerinden de etkilendiği bilinen siteler oldu. Phantom güncellemelerinin bilindik etkileri uzun periyotlu dalgalanmalara sebep olan güncellemeler ve sektörel sayfaların güncellenmenin etkisiyle gösterdiği yoyo etkisidir. Görülen büyük dalgalanmalar akla şu soruyu getiriyor: Google ne yapmak istiyor?

Google Phantom Güncellemelerinin Tarihçesi

Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi henüz Google tarafından onaylanmadı, bu konuda Google’ın detaylı bir açıklama yapması bekleniyor. Daha önce yayına alınan ve yıllık periyotlarda güncellenen kalite güncellemeleri odaklı Phantom güncellemelerini bilgi olarak aşağıda paylaşıyoruz.

  • Phantom 1 – Mayıs 2013
  • Phantom 2 – Mayıs/Haziran 2015
  • Phantom 3 – Kasım 2015
  • Phantom 4 – Haziran/Temmuz 2016

Yapılan her güncelleme sonrası bilindik sitelerin kazanan ve kaybedenler arasında olması ilginç bir durum. Biraz detaylı bakıldığında kazananların veya kaybedenleri tek yönlü olmadığı sürekli yukarı veya sürekli aşağı hareketler gözlemlenmediği ve dikkat çekenlerin hep aşağı yönlü olduğu görülüyor.

Google daha önceki güncellemelerinde yaptığı değişikliklerin hatalarını düzeltiyor olabilir mi? Güncellemelerden sonra ortaya çıkan yoyo etkisi önceki güncellemelerden alınan etkilerinden memnun olunmadığı olarak yorumlanabilir.

SEO Görünürlüğü ve Organik Trafik

Güncellemelerin gerçek etkisi etkilenen anahtar kelimelere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Dalgalanmalardan etkilenen sayfalara sahip site yöneticilerinin değerlendirmelerine bakınca yoğun trafikle alakası olmayan anahtar kelimelerden kaynaklandığı ön plana çıkıyor. Anahtar kelimelerin SEO görünürlüğünde önemli değişiklikler olmasına rağmen trafik açısından bakılınca büyük değişiklikler yoğun trafik almayan anahtar kelimelerden doğrudan etkilendüğü söylenemez. Sayfaların trafik aldığı yer muhakkak önemli ama Phantom güncellemeleri öncelikli olarak yüksek hacimli, kısa anahtar kelimeler ve marka anahtar kelimelere yoğunlaşmaktadır.

Phantom Hangi Odakta Yoğunlaşıyor?

Son güncellemeye kadar Phantom’un odağını tam olarak söylemek çok mümkün değildi. Beşinci güncelleme ile birlikte sıralamalarda geri gelmeyi sağlayabilmeniz için algoritmanın birkaç tipik özelliğini tanımlama imkanı oldu. Bu özellikler sayfanın değerlendirilmesi esnasında hafif olarak tanımlanacak faktörler olabilir, aynı zamanda tanımlamanın zorluğunun kanıtı da olabilir.

.

Google Phantom 5 Algoritma Güncellemesi Detayları
Hazırladığınız içeriğin kalitesine odaklanmanız gerekiyor, karmaşık değerlendirmelere tabi olsa da içerik kalitesi ön planda yer alıyor.
Tüm alanlar değil sayfaları ve dizinleri etkileyen URL tabanlı güncelleme söz konusu
Dalgalanmaların bir kaç hafta boyunca sürmesi öngörülüyor
Büyük markalar arasında kazananlar ve kaybedenler olması olağan sonuçtur.
Domainlerin tamamı olumlu veya olumsuz olarak etkilenir.
Etkilenen sayfaların büyük çoğunluğu marka ve kısa anahtar kelimeler olarak ön plana çıkar.
Kullanıcılardan sağlanan verilerin değerlendirmede önemli rol oynadığı da görülüyor.

Sonuç

Marka isimleri ve kısa anahtar kelimeler Google rollercoaster etkisine girdiler. Google, marka ve kısa anahtar kelimeler açısından bakıldığında büyük trafik alan sayfaların alaka düzeyini değerlendirirken gerçekten zorluk çekiyor gibi görünüyor. Sayfa kalitesini ölçmek için kullanılan değerlendirme parametreleri belirli aralıklarla güncelleniyor, yani etkilenen domainlerin arama motoru görünürlüğünün ciddi dalgalanmalara maruz kalacağı anlamına gelir. İlgili domainlerin organik trafikleri kendileri ile alakalı anahtar kelimelerden etkileniyorsa bu süreç onlar için çok eğlenceli olmayacak. Öte yandan etkilenen pek çok şirketin kendi markalarının yanı sıra etkilenen başka markalara da sahip olması mantıklı değil.  Bu durum arama motoru görünürlüğünde daha yüksek sıralamalara neden olabilir ancak burada alakalı trafik oluşturmak çok olası değil. Google’ın çözmeye çalıştığı muamma bu olabilir.

Son durumda rollercoaster yolculuğu genellikle yukarıdan aşağıya doğru görünüyor, bir sonraki basamağı merakla bekliyoruz. Dalgalanma serüveninin ne zaman sona ereceğini Phantom biliyor!

KAYNAK: http://blog.searchmetrics.com/us/2017/02/15/google-phantom-5-update/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

6 YORUMLAR

  1. Phantom5 Güncellemesi çok sık yapılan bir güncelleme olarak görüyorum ve şu sonua varıyorum. Herşeyin içerik olduğu bir dünya haline geliyor. Dışarıdan alınan linklerin anchor text şeklinde değilde daha da stabil kuru link kaynak link vs. gösterilerek yada içeriğinizin gerçekten arayan kişiye bilgi vermesi gerek. Bu konuyu aştıkdan sonra zaten başarı şans değildir. Onedio gibi sitelerinde elde tutucu tek tarafı ilgi çekici bilgi verici uygulamalar içerikler olmuştur. 3 lira verip 500 kelime makale yazdıracağına 10 gün bir bir tane bilgi verici makale yaz ondan daha iyidir. Yorumum biraz karışık gelmiş olabilir kusura bakmayın.

  2. Teşekkürler, gayet akıcı ve başarılı bir makale olmuş seo konusunda arama motorları konusunda biz yeni ışıklar göstereceği kesin. Öğreneceğimiz daha çok şey var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

0
Dijital dünyada rekabetin giderek artması, web sitelerinin yalnızca SEO stratejilerini değil, rakiplerinin stratejilerini de yakından takip etmelerini gerektiriyor. Rakip analizi, SEO stratejilerinizi geliştirmek ve...