Ana SayfaSEOGoogle, sitelerin indekslenmesinde yeni robot etiketini devreye aldı

Google, sitelerin indekslenmesinde yeni robot etiketini devreye aldı

-

Google, Arama Merkezi’nde Ocak ayı güncellemesiyle ilgili detaylara yer vererek yeni bir robot etiketini kullanmaya başladığını duyurdu. Yeni etiket Indexifembedded etiketi olarak adlandırılırken kullanıcılara arama sonuçlarında indekslemede daha fazla seçenek sunulacağı belirtildi.

Noindex Nedir?

Yeni indexifembedded etiketi ne işe yarayacak?

İçerik sayfasında sadece iframe ya da HTML etiketlerinin kullanıldığı durumlarda kullanılabilecek indexifembedded, sayfanın değil, sayfadaki video gibi içeriklerin dizine eklenmesi istendiğini Google’a bildiriyor. Bu bakımdan sayfanın dizine eklenmesini istemeyen ancak sayfa içeriğinde bulunan gömülü videolar, anketler, iframe ve HTML ile desteklenen içeriklerin dizine eklenmesini isteyenler indexifembedded etiketini kullanabilecek.

“… içeriklerinin üçüncü taraf sayfalara yerleştirildiğinde dizine eklenmesini isteyebilirler, ancak medya sayfalarının kendi başlarına dizine eklenmesini istemezler.” diyerek bu konudaki taleplere yönelik yeni etiketin devreye alındığını belirten Google, yayınladığı rehber sayesinde yeni etiketin kullanımlarına yönelik örneklere de yer verdi. Noindex ile kullanılabilen bu etiket için örnek kullanımlar ise şöyle;

<meta name=”googlebot” value=”noindex” />

<meta name=”googlebot” value=”indexifembedded” />

<!—Ya da –>

<meta name=”googlebot” value=”noindex,indexifembedded” />

Noindex etiketi ile birlikte kullanılabilen indexifembedded, sayfalara gömülen içeriklerin belirtilmesini ve sayfa içeriklerinin indeks alıp almamasında daha fazla denetim imkanı sağlıyor. Bir web sitesinde URL’lerin Google tarafından tanınmasını istemeyen kullanıcılar için tek seçenek noindex olurken indexifembedded ile birlikte bu sayfada yer alan ve diğer sayfalarda yerleştirilebilecek içerikler indexifembedded ile belirtilebiliyor. Bu sayede indexifembedded etiketiyle, yayıncılar neyin dizine ekleneceği üzerinde daha fazla kontrole sahip olabiliyor.

Indexifembedded etiketi nasıl kullanılır?

Yeni robot etiketini kullanmanın iki farklı yolu var. İçeriğin yalnızca diğer sayfalara yerleştirildiğinde dizine eklenmesini sağlamak istediğinizde indexifembedded etiketini noindex etiketiyle birlikte kullanabilirsiniz.

Bu ilk yola ek olarak etiketi HTTP başlığında da belirtebilirsiniz.

Yeni etiketin sadece Google tarafından desteklendiği de unutulmamalı. Özellikle iframe konusunda diğer yayıncı ve sitelere hizmet veren sayfalar için büyük bir kolaylık sağlayacak yeni robot etiketi, doğru bir şekilde kullanıldığında noindex etiketinden çok daha fazla kolaylık ve avantaj sağlayacak.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...