Ana SayfaPazarlamaİçerik Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Önemli Metrik

İçerik Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Önemli Metrik

-

İçerik pazarlamasının dijital pazarlama dünyasında sunulan dijital pazarlama metrikleri arasında %88 gibi bir kullanım oranı* söz konusu ve şu ana kadar belirlenmiş olan bu oran geçen yıla göre %2 artış göstermiş durumda. 2016 yılı içerisinde uygulanacak pazarlama metrikleri içerisinde de %76’dan daha fazla olacağı öngörülüyor. Pazarlama dünyasındaki profesyonellerin yaklaşık üçte ikisinin etkisinden emin olamamasına rağmen içerik hala çok önemli bir dijital pazarlama silahı. Biz de içerik pazarlamasının önemini ve uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekmek için İçerik pazarlamasında dikkat etmeniz gereken 10 önemli metrik başlığında sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İçerik pazarlamasının en önemli noktalarından biri kaliteli içerik üretme çabalarının ve harcanan eforun geri dönüşü yani yatırım getirisidir. Pazarlamacılar için üretilen içeriğin başarısını ölçebilmek önceliklidir ancak içerik pazarlaması tek başına dönüşüm noktası olarak düşünmemek gerekir.

Biraz daha detayına inmek gerekirse içerik pazarlamasının da kendi içinde önemli metrikler barındırır. İçerik pazarlaması detayında dikkat edilmesi gereken performans ve verimlilik için dikkat edilmesi gerekenleri önem sırasız olarak paylaşacağız.

İçerik Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Önemli Metrik

  1. Sosyal Paylaşımlar

    Ürettiğiniz içeriğin sosyal mecralarda paylaşım sayısı pazarlama stratejisi içerisinde öncelikli olarak yer almalıdır. Her içeriğin ölçümlerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Paylaşım sayısı hedef kitlenize ulaşma konusunda size bir fikir verir ve yeni içerik planlamasında size yol gösterici olur.

    Sosyal medya markanız için önemlidir ve markanızın bilinirliği için size ciddi katkılarda bulunur. Yüksek etkileşime sahip içerikleriniz ile diğer içeriklerinizi değerlendirerek kullanıcılarınızın nelerden hoşlanacağını tespit edebilirsiniz. Yazılarınızın içindeki sosyal paylaşım butonları ile kullanıcılarınızı paylaşıma yönlendirebilirsiniz.

  2. Sayfada Geçirilen Süre

    İçeriğinizin başarısını etkinliğini ölçümlemek için önemli metriklerden bir tanesi sayfada geçirilen süredir. Kullanıcıların hangi içeriğinize daha fazla odaklandığını Google Analytics’teki sayfada geçirilen zaman (time on page) sekmesinden akip edebilirsiniz.

    Sayfada geçirilen süreyi takip eden pazarlamacılar %30’un altında olması genel olarak büyüyememelerinin bir göstergesi. Sayfada 3 dakikadan fazla zaman geçiren kullanıcıların tekrar site ziyaretinde bulunma ihtimalinin 2 kat fazla olduğunu bilseler belki de daha fazla bu konuya odaklanırlar. Kullanıcıların hangi konulara odaklandığına dikkat ederseniz ürettiğiniz içeriklerin daha performanslı olmasını sağlayabilirsiniz.

  3. Site İçindeki Yönlendirmeler

    Kullanıcılarınızın adım adım yaptıkları hareketleri izlemek size önemli bir vizyon katar. Hangi sayfaların daha fazla etkileşim aldığını, sonrasında sitenizde açtığı sayfalar ve takip eden sayfa geçişlerini takip ederseniz site içinde yaptığınız yönlendirmeleri geliştirebilirsiniz.

    Sayfanıza gelen kullanıcılarınıza benzer konuları önderdiğinizde zaten konuyla alakalı olan kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde e-posta abonesi olmaya teşvik ederseniz ilgilendiği konuda yeni paylaşımlarınızı paylaşabilir ve tekrar sitenize dönen kullanıılara sahip olabilirsiniz. Bunlara benzer örnekleri arttırabilirsiniz.

  4. Tıklama Oranları

    Sitenizde yaptığınız yönlendirmeler ölçümleme ve takip eden süreçte kullanıcıların tıklama oranlarını takip ederseniz sayfanızda yer alan ve reaksiyon alamadığınız alanları geliştirme imkanına sahip olursunuz. Site üzerindeki kullanıcı davranışlarını ve hangi alanlara tıkladığını takip etmek içerik pazarlamasında önemli bir paya sahiptir. Kullanıcıların hangi yönlendirmelere tepki verdiğini bilmezseniz geliştirme yapamazsınız.

    Çıkış sayfalarını tespit ettiğinizde kullanıcıların sitenizde gezinmeleri için alternatif yöntemler geliştirerek daha fazla sizinle kalmalarını sağlayabilirsiniz. Belirlediğiniz hedeflerden bir tanesinin satışa yönlendiren takip eden sayfaları dolaştırmak olduğunu varsayalım. İlerlemesini planladığınız 3 sayfa olsun ve analiz yaptığınızda 2. sayfadan 3. sayfaya geçişte ciddi bir kayıp olduğunu fark ederseniz 2. sayfada değişiklik yaparak kaybı azaltmanın yollarını bulabilirsiniz.

  5. Yorumların Paylaşılması

    Anasayfada veya kategori sayfalarınızda özet şeklinde yer alan yazılarınızın altında yorum sayılarının paylaşılması bir başka önemli metrik olarak ön plana çıkar. Kullanıcılarınız ilgi duydukları bir kategori sayfasına geldiğinde başka kullanıcıların yorumlarının yer aldığını gördüklerinde o yazıya daha fazla rağbet göstereceklerdir. Yazının altında başka kullanıcıların yorum sayısını görmek aynı konuya ilgi duyan kişilerin düşüncelerini okuma arzusu uyandıracaktır.

    Araba almak istediğinizi ve bir marka modelde karar kıldığınızı düşünelim. Belirlediğiniz araç ile ilgili bir siteye ulaştığınızda gördüğünüz başlıklarda aracın şanzıman performansı ile ilgili yazıda fazla yorum olduğunu görmek sizin de o yazı içerisinde ve yorumlardaki bilgileri okuma isteği uyandıracaktır.

  6. İçeriğe Gelen Trafik

    Zaman harcayıp yüksek kalitede içerik ürettiğiniz ve yüzlerce yazı olan bir siteniz olduğunu  ve koyduğunuz hedeflerin gerçekleşmediğini yeterli okuyucu kitlesine ulaşamadığınızı düşünün, sinir bozucu değil mi? Doğru paylaşımlar ve site içi yönlendirmelere olmadığında ürettiğiniz kaliteli içeriğin karşılığını almanız zorlaşır.

    Hali hazırda sitenize gelen kullanıcıları analiz ederek geliştirebileceğiniz bir başka metrik olarak öne çıkan bu durumda tekil ziyaretçi sayısı size önemli bir veri sunar. Sitenize gelen her tekil kullanıcın sayfa ziyaret sayısını, hemen çıkma oranlarını tespit etmek ve geliştirmeye çalışmak için müdahalede bulunmak işinizin önemli bir parçası olmalı. Sitenizin ve içeriklerinizin performansını geliştirmek için mevcut durumu tespit etmeli ve hamlelerinizi tespit etmelisiniz.

  7. Kullanıcıyı Sayfada Tutma

    Kullanıcıların dikkatini çekmek ve sitenizde daha fazla zaman geçirmeleri de bir başka dikkat edilmesi gereken husus. Kullanıcıların sayfada geçirdiği zaman ve tekrar sitenize dönüşleri içerik pazarlama stratejinize yön verebilir.

    Kullanıcılarınızın geri dönüş sıklığı yaptığınız işin ne kadar değerli olduğu ve hedeflediğiniz getirilere ulaşabilmeniz için size fikir verecektir. Sitenizin içerdiği konuda veya satışını hedeflediğiniz ürünlerde otorite olarak görünmeniz motivasyonunuz arttıracaktır. Bir ay içerisinde 5 – 9 kez arası gelen kullanıcıların 1 – 4 kez gelen kullanıcıalra göre belirlediğiniz hedefe ulaşma olasılığı %278 daha fazladır**.

  8. Referans Linkler ve Doğal Linkler

    Sitenizin veya kampanyanızın performansını değerlendirmek için sitenize verilen referans linkler veya kullanıcıların oluşturduğu doğal linkler izlenmelidir. Dışarıdan verilen bağlantıların geldiği kaynaklar sizin stratejinizi geliştirmenize olanak sağlar hatta daha önce uygulamadığınız önemli fırsatları görmenize sebep olabilir.

    Farklı siteler ile daha önce planınızda olmayan iş birliktelikleri olasılıklarını oluşturabilir. Doğal gelen bağlantıların artış göstermesi hedef kitlenize ulaşma konusunda doğru yolda olduğunuza işaret eder hatta ciddi artışlar söz konusuysa viral etki yarattığınız bile söylenebilir.

  9. Maliyet Ölçümleme

    Kolay olmadığı bir gerçek ama içerik pazarlamasında yatırım getirisini (ROI) ölçümlemek gerekliliktir.

    Ürettiğiniz her içerik için üretim maliyetini ve dağılmasını sağlamak için harcadığınız maliyeti öngörü olarak ortaya koymalısınız. Her içerik için size kattığı değeri ve maliyetlerinizi karşılaştırarak stratejinizi test edebilir, doğru olmadığınız noktalarda geliştirmelere gidebilirsiniz.

  10. İçeriğin Devamlılığı

    Ürettiğiniz her yeni içerik sitenize potansiyel kullanıcıları getirecektir. Sitenizi bilen veya ilk kez tanışacak olan kullanıcılar genellikle paylaştığınız yeni içerikler üzerinden size ulaşırlar. Yeni içeriklerin sitedeki yazı sayısına oranı düşük olsa da günlük bazda okunma yüzdeleri daha fazla olacaktır. Hızlı tüketilebilen içerikler olduğu gibi etkisi uzun sürecek yazılar da sitenizde yer alacaktır.

    İlgi alanlarına göre sitenize getirmeyi başardığınız kullanıcıları doğru yönlendirmeler ile daha önce paylaştığınız içeriklerle de buluşturarak etkileşiminizi arttırabilirsiniz.

İçerik pazarlamasında dikkat etmeniz gereken 10 önemli metrik başlıklı yazımızın sizlere faydalı olmasını umuyoruz. Konu hakkında sormak veya paylaşmak istediklerinizi yorum olarak paylaşırsanız, cevaplamak isteriz.

*= https://www.searchenginejournal.com/10-important-metrics-tracking-content-marketing/166508/

**= http://s3-ak.buzzfed.com/static/downloads/CaseStudyDigital_Virgin.pdf/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?