Ana SayfaSEOSearch Console Core Web Vitals raporuyla PageSpeed ​​Insights arasındaki fark

Search Console Core Web Vitals raporuyla PageSpeed ​​Insights arasındaki fark

-

John Mueller Search Console üzerinden sunulan CWV (Temel web verileri) raporuyla PageSpeed Insights verilerinin neden farklı olduğunu açıklığa kavuşturdu.

Web siteleri için kontrol sağlamak adına PageSpeed Insights ve Search Console’dan yararlanan kullanıcılar, buradaki veriler farklı olduğu için kafa karışıklığı yaşayabiliyordu. Google’dan John Mueller ise PageSpeed ​​Insights puanının ve Search Console Temel Web Verileri puanlarının neden farklı olduğuna netlik getirdi ve iki sistemin neden farklı sonuçlar sunduğunu açıkladı.

Core Web Vitals Google sıralama kriteri mi?

Search Console CWV raporuyla PageSpeed Insights verileri neden farklı?

İki farklı raporda en çok dikkat çeken detaylardan birisi web site hızları. İki sistem de farklı ölçümleme yaptığı için Google’ın ortaya koyduğu bu ikilik, Mueller’e göre ölçüm metotlarından kaynaklanıyor. Bu nedenle farklılık, bir hata değil. PageSpeed ​​Insights’ta 0 ile 100 arasında değişen bir puan belirlenerek tek bir sayı ile hesaplama yapılıyor. Search Console’da ise veri, yanıt verme ve etkileşim gibi farklı metriklerin de devreye girmesiyle hesaplanıyor. Üç metriğe dayalı olan bu sonuç, bu nedenle PageSpeed Insights sonucu ile eşleşmiyor.

Mueller, mevcut raporların nasıl elde edildiğini ve nasıl yorumlanması gerektiğini de aktardı. Kullanıcıların raporları doğru bir şekilde yorumlamaması halinde hata yapabileceğini belirten Mueller, birisinin laboratuvar raporu birisinin ise kullanıcı verileri olduğunu ifade etti. “Bu sayıların belirlenme biçiminde büyük bir fark var. Saha verileri ile laboratuvar verileri arasında bir fark var. Saha verileri, kullanıcıların web sitenize girdiklerinde ortaya çıkan verilerdir. Bu veriler, Search Console’da web site yöneticileri ile paylaşılır. Laboratuvar verileri ise web sitenizin teorik bir görünümüdür ve varsayımlara dayanarak, ortalama bir kullanıcı için sayıların ne olabileceğine yönelik öngörüler içerir. Tabii ki bu tahminler, asla yüzde yüz doğru değildir.” diyerek aradaki temel farkları aktaran Mueller, Search Console verilerinin önemini, bu ifadeleri ile öne çıkarıyor. Ayrıca bu aşamada da dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisi Google’ın siteye giren tüm ziyaretçilerden veri almaması. Veriler yalnızca bu verileri Google’a göndermeyi seçen kullanıcılardan elde edilebiliyor.

Search Console ve PageSpeed Insights verileri ne işe yarıyor?

Search Console verilerinin amacı, gerçek site ziyaretçilerinin neler yaşadığını web site sahiplerine sunmak. PageSpeed ​​Insights verilerinin amacı ise açılış hızı düşük olan bir web sitesinde bu düşüklüğün neden olabileceğine dair geri bildirim sağlamak ve buna yönelik tahminler sunmak.

Ölçümleme ve analiz konusunda birbirinden tamamen farklı veri ve metotları kullanan sistemler, bu nedenle rapor sonuçlarıyla da birbirinden ayrışıyor. Ancak farkları ve amaçları net olarak ortaya konan bu 2 sistem, doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde web site sahipleri için pek çok avantaj ve fırsat sunabiliyor.

Web site kontrollerinde hangi veriler önemsenmeli?

İki farklı rapor ve veri olduğu için kullanıcıların site için yapacağı değişikliklerde bu farkları bilerek seçim yapması gerekiyor. Bu kapsamda ise web sitesinin mevcut durumun analiz edilmesi için Search Console verilerinin kullanılması öneriliyor. Ardından ise web sitesinin optimize edilmesi ve iyileştirilmesi için laboratuvar verileri, yani PageSpeed Insights kullanılabilir.

Veri kaynaklarının farklı olması, iki farklı raporun farklı olmasıyla sonuçlansa da her aracın amacının farklı olması bu konuda yaşanabilecek ikilemleri de ortadan kaldırıyor. Bu nedenle iki sistemin amacına uygun bir şekilde kullanılması, web sitelerinin optimize edilmesi ve gelişmesi için yeterli.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Lovemark Nedir? Markanız İçin İpuçları

Lovemark Nedir? Markanız İçin İpuçları

0
Türkçe karşılığı aşk markası olarak ifade edilirken, tutkuyla bağlı olduğunuz marka anlamına gelir. Lovemark kullanıcı ile marka arasında yaratılan duygusal bağı temsil eder.  Lovemark kavramını...