Ana SayfaSEOSitenizdeki İçeriğe Erişimi Nasıl Engellersiniz?

Sitenizdeki İçeriğe Erişimi Nasıl Engellersiniz?

-

Sitenizde yer alan bazı kısımları ve/veya içeriğin bir kısmını erişime kapatmak isteyebilirsiniz. Peki Sitenizdeki İçeriğe Erişimi Nasıl Engellersiniz?

Sitedeki İçeriğe Erişimi Engelleme Sebebiniz Olabilir

Sitenizde yer alan içeriğe erişim engeli getirmek için birçok sebebiniz olabilir. Ancak genelde erişim engelleme işlemi, botların erişmesinin ve o dizinin, arama motoru tarafından indekslenmemesinin istenmemesi üzerine gerçekleştirilir.

Örneğin bir sitenin yönetici panelinin ve yönetici paneline giriş adresinin botlar tarafından indekslenmemesi gerekir. Böyle durumlarda sitenin bu kısımlarını botların erişimine kapatmak işinize yarayacaktır.

Sitenizdeki İçeriğe Erişimi Nasıl Engellersiniz?

Sitenize botların erişimini engellemenin birden fazla yolu vardır. Bunlar robots.txt dosyasını kullanarak veya meta etiketi kullanarak erişim engelidir.

Yöntem 1 : Robots.txt Kullanarak Erişim Engeli Oluşturmak

Erişim engeli oluşturma yöntemlerinden ilki robots.txt dosyasını kullanmaktır. Sitenizde istemediğiniz dizinlere botların tamamının veya sadece istediğiniz kadarının erişimini robots.txt dosyası yardımı ile engelleyebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmek gereken en önemli nokta sitenizin sadece bir kısmının erişimini kapattığınızdan emin olmak. Yanlış bir ayar kullanmanız durumunda sitenizin tüm erişimini, tüm botlara kapatabilir ve trafik konusunda ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz.

User-agent: *
Disallow: /

Yukarıda yer alan kod parçacığı, hiçbir içeriğin hiçbir bot tarafından indekslenemeyeceği anlamına gelir.

User-agent: *
Disallow: /adminpanel/

Yukarıdaki yer alan kod parçacığı ise sadece /adminpanel/ dizininin hiçbir bot tarafından indekslenemeyeceği anlamına gelir.

User-agent: Googlebot
Disallow: /adminpanel/
Disallow: /eklentiler/

Yukarıdaki yer alan kod parçacığı ise adminpanel ve eklentiler dizininin Googlebot tarafından indekslenemeyeceği anlamına geliyor.

User-agent: Googlebot
Disallow: /adminpanel/giris.html

Yukarıdaki yer alan kod parçacığı ise adminpanel dizininde yer alan giris.html dosyasının Googlebot tarafından indekslenemeyeceği anlamına geliyor. Yani bu durumda adminpanel dizininde yer alan diğer dosyalar Googlebot tarafından indekslenebilirken, giris.html dosyası Googlebot haricinde tüm botlar tarafından indekslenebilir durumda.

Yöntem 2 : Meta Etiketi Kullanarak Erişim Engeli Oluşturmak

Meta etiketi kullanarak erişim engeli oluşturmak, robots.txt dosyası ile uğraşmaktan daha kolay, güvenli ve sağlıklıdır. robots.txt dosyasında yapacağınız yanlış ayarlar tüm siteyi etkileyebilecek iken, meta etiketi kullanarak yapılan engellemeler, sadece meta etiketinin kullanıldığı sayfa ve/veya içeriği etkileyecektir.

<meta name="robots" content="noindex">

Yukarıda yer alan kod parçacığını sayfanızın içinde bulunan <head></head> etiketleri arasına yerleştirdiğinizde, hiçbir bot bu sayfayı indeksleyemeyecektir.

<meta name="googlebot" content="noindex">

Yukarıda yer alan kod parçacığını sayfanızın içinde bulunan <head></head> etiketleri arasına yerleştirdiğinizde ise , sadece Googlebot bu sayfayı indeksleyemeyecektir.

Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Yazı ile alakalı görüş, öneri ve sorularınızı aşağıda bulunan yorum bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

1 Yorum

  1. benim eticaret siteme yurt dışından trafik geliyor. ama ben sadece tüm Türkiye’ye satış yapıyorum. Bu yurt dışından gelen trafiği engellemenin bir yolu var mıdır?. Engellesem sitem açısından trafik kaybı veya başka zararları olur mu? çünkü bu ziyaretler sitemin trafiğin ide düşürüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...