Ana SayfaSEOTarama istatistikleri raporundaki bulunma ve yenile verileri arasındaki fark nedir?

Tarama istatistikleri raporundaki bulunma ve yenile verileri arasındaki fark nedir?

-

Google’ın önemli isimlerinden John Mueller, yeni Tarama İstatistikleri raporunda bulunma (discovery) ve yenile (refresh) metrikleri arasındaki farkı ele alıyor.

John Mueller, Search Console’un güncellenmiş Tarama İstatistikleri raporunda yer alan bu 2 yeni veriler hakkında daha fazla ayrıntı sunuyor: bulunma ve yenile metrikleri.

Google Search Console’daki tarama istatistikleri raporu birkaç hafta önce güncellendi ve daha önce rapor edilmeyen verileri sunuyor.

Google Search Console tarama istatistikleri raporu güncellendi

Güncelleme sonrası bulunma ve yenile raporlara geldi

Belirli bir veri bölümü olan Amaca Göre (Crawl Purpose), Google Search Central canlı yayın serisinde

Mueller’den, Amaca Göre raporuna dahil edilen iki ölçüm hakkında daha fazla bağlam sağlaması istendi – “bulunma” URL’lerin yüzdesi ve “yenilenen” URL’lerin yüzdesi toplamı oluşturuyor.

Özellikle aşağıdaki soru gönderildi: “Bulunma ve yenile arasındaki fark nedir? Bizim durumumuzda %84 yenile gösteriyor.

Bu, Google’ın bilinen URL’leri veritabanından taradığı zamanın %84’ü ve sitemizi, site haritalarını ve bilinen URL veritabanındaki diğer URL’lerden bağlantıları taradıklarının yalnızca %16’sı anlamına mı geliyor? “

Google’ın resmi Search Console yardım belgesi, bulunma ve yenile verileri ile ilgili aşağıdaki kısa açıklamaları sunuyor:

  • Bulunma: İstenen URL daha önce Google tarafından hiç taranmamış.
  • Yenile: Bilinen bir sayfanın yeniden taranması.

Mueller, yukarıdaki soruya verdiği yanıtta bu bilgiyi genişletiyor.

İşinize yarayacak 5 Google Search Console özelliği

Mueller, “Amaca Göre” verilerini değerlendiriyor

Mueller, cevabının başında hangi URL’lerin bulunma ve yenile olarak gruplandırılacağından %100 emin olmadığını ancak bunu kendi anlayışını doğrultusunda detaylandıracağını söylüyor.

Yenile başlığı altındaki URL’ler, Google’ın arama dizinindeki bilgileri güncellemek amacıyla yeniden taranan önceden taranmış sayfaları içermektedir.

Bulunma başlığı altındaki URL’ler, bir sitedeki ilk kez taranan ve daha önce Google tarafından hiç görülmeyen sayfaları içerir.

Mueller bunu şöyle ifade ediyor:

“Bu grupların her birine tam olarak ne koyacağımızdan% 100 emin değilim ancak genellikle her şeyi bir sitedeki bilgileri güncellemeye çalıştığımız yenile taramasına yansıtırız ve web sitesinden duyduğumuz yeni URL’leri bulmaya çalıştığımız bulunma taraması altına yazarız. Bunlar yeni iç bağlantılardan veya backlinklerden dolayı bulunmuş olabilir. “

Mueller, yenile taramasının yeni yerleştirilen bağlantıları aktif olarak ararken içeriği güncellemeyi içerdiğini ekliyor.

“Yenile raporunda yalnızca sayfanın içeriğini güncellediğimiz anlamına gelmiyor ayrıca yeni içerik keşfetmek için kullanabileceğimiz yeni bağlantılar da arıyoruz.”

Tarama istatistikleri raporunu okurken site sahipleri, bulunma altındaki URL’lere kıyasla yenile altındaki URL’lerin daha yüksek bir yüzdesini görmelidir.

Akla gelen istisnalar, yeni bir sitenin açılması, bir sitenin diğerine taşınması, yeni bir site haritası yüklenmesi ve benzeri diğer eylemlerdir.

Rapor, hızlı değişen sayfaların yeterince sık taranmadığını gösteriyorsa, bunların bir site haritasına dahil edildiğinden emin olmalısınız.

Daha az aralıklarla güncellenen sayfalar daha seyrek taranır. Site sahipleri Google’a manuel olarak ping atarak yeniden tarama yapılmasını sağlayabiliriz.

Search Central videosunda tam soru ve cevap için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?