Ana SayfaSEOİşinize yarayacak 5 Google Search Console özelliği

İşinize yarayacak 5 Google Search Console özelliği

-

SEO çalışmaları için en önemli veri kaynaklarından bir tanesi olan Google Search Console’da işinizi kolaylaştıracak ve en iyi şekilde faydalanmanızı sağlayacak 5 Google Search Console özelliği hakkında bilgi vereceğiz.

Etkili Google Search Console kullanımı

Teknik sorunların belirlenmesi ve Google Arama performansının görülmesi gibi temel konular için ağırlıklı olarak tercih ettiğimiz Google Search Console hepimizin işini kolaylaştıracak pek çok bilgi ile dolu fakat pek çoğumuz bu özellikleri bilmiyoruz ya da kullanmıyoruz. Pek çok SEO uzmanı ve dijital pazarlama ile ilgilenenlerin aşina olduğu Google Search Console’un mücevher değerindeki 5 özelliğinden bahsedeceğiz.

Farklı bir analiz aracı satın alma düşüncesindeyseniz öncelikle Google Search Console özelliklerini keşfetmek önemli bir kazanım olabilir. Bir başka deyişle Google Search Console’da yer alan sorunları çözdüğünüzde başka bir araca ihtiyacınız olmayabilir. Sezgilere dayalı değil istatistiklere dayalı dev bir okyanustan bahsediyoruz.

1- URL inceleme aracı

URL inceleme aracı eski Google Search Console’da kullandığımız “Google gibi getir” aracının yeni versiyonu olarak düşünebilirsiniz.

Google Search Console URL inceleme aracı

Yaptığınız bir güncellemeden sonra Google’ın geri gelmesini ve sitenizi taramasını beklemekten sıkıldınız mı? Google Search Console URL İnceleme Aracı’na girin.

URL’nizi yapıştırın ve “enter” tuşuna basın. Bu hamle Google’ın bir sayfayı talep üzerine yeniden taramasını sağlar. Ayrıca, Google’ın gördüğü gibi herhangi bir web sayfasını görmenizi sağlar. Sorunlu sayfaları bulmak için harika bir araçtır.

Örneğin, siteniz saldırıya uğradıysa ve başka bir web sitesinin parçası olan bilgileri görüntülemek için kullanılıyorsa (gizleme biçimi – iFrames ile karıştırılmamalıdır), URL inceleme aracı dizinleme sorunlarını görmenize olanak tanır, diğer konular ve daha fazlası.

Yeni URL İnceleme Aracı ve Yeni Search Console Hakkında Detaylı Bilgiler

2- Soft 404s gibi belirsiz URL hatalarını bulun

Google Search Console Kapsam Soft 404

Kapsama sekmesi hata içeren sayfalardaki sorunları ortaya çıkarmanıza yardımcı olduğunu biliyorsunuz peki daha derine inerek başka gelişmiş hataların bulunabildiğini biliyor muydunuz?

Sitenizde oluşan soft 404 hatalarını bulabilirsiniz. Bu tür hatalar, boş içerik sunan bir sayfanız olduğunda ortaya çıkartır.

Fark etmediğiniz takdirde 200 OK durumu olarak görünürler ve etiketlenmedikçe fark etmek her zaman kolay değildir. Bu şekilde sunulan belirli sayfayı bulmak için sayfanın kendisini ziyaret etmeniz gerekir. Ayrıca, sıralama ve dizine ekleme ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, kapsam alanı aşağıdaki gibi diğer hataları bulmanıza olanak tanır:

  • “Noindex” etiketli sayfalar.
  • Yönlendirmeli sayfalar.
  • Taranan ancak şu anda dizine eklenmemiş sayfalar.
  • Tarama anomalileri (tarama sorununa neyin neden olduğunu bulmak için daha derine inmenizi gerektirir).
  • Ve diğer önemli konular.

Sıralama ve dizine ekleme sorunları yaşıyorsanız, bu bölümler sitenizdeki yanlış yönetim nedeniyle ortaya çıkan sorunlu alanları daha iyi teşhis etmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca, “Hata”, “Uyarılarla geçerlidir” ve “Geçerlidir” un işaretini kaldırdığınızda daha derin sorunlar bulabilirsiniz. “Hariç Tutuldu” kısmının işaretli olduğundan emin olun. Bu verileri kullanırken dizine eklenen sayfalarınıza her zaman dikkat edin.

Sitenizde 1.343 sayfanız olduğunu varsayalım. Ancak dizine eklenmiş sayfalarda bu sayı iki katına çıkar. Tek bir aramadan yüz binlerce URL üreten, yüklediğiniz bir site arama eklentisi nedeniyle dizine ekleme konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu iyi bir şey değil. Ciddi sıralama sorunlarına da yol açabilecek ciddi yinelenen içerik sorunlarına yol açabilir.

3- Sıralama sayfalarında daha derin anahtar kelime analizi yapın

Sıraladığınız sorguya özgü sayfalarda daha derine inip bilgi bulabileceğinizi biliyor muydunuz?

Peki daha sonra bu kategorilere dayalı performans düzeltmelerini ve iyileştirmeleri strateji olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Google Search Console Performans Raporu Filtre Ekleme

Performans> + YENİ’ye gidin ve ortaya çıkarmak istediğiniz bilgileri seçin.

Diyelim ki Google’ın gerçekten sıraladığı belirli bir sorgu içeren sayfalarda bilgi bulmak istiyoruz.

Sorgu(query)’ya tıklayın.

Google Search Console Performans Raporu Filtre Ekleme

Aşağıdaki adımları takip edin.

Google Search Console Performans Raporu Filtre Ekleme

Bir sonraki ekranınız bu sorgu için sıralanan tüm sayfaları görüntüler. Hatta Sayfalar, Ülkeler, Cihazlar ve Arama Görünümü arasında geçiş yapabilirsiniz.

Bu seçimlere daha derinlemesine dalmanız, verileri ortaya çıkarmanıza ve sitenizde geliştirmek istediğiniz sayfaları ve nedenini değerlendirmenize yardımcı olur.

Kullanıcılarınızın yaptığı sorgular ve sayfalar için sitenizde tamamen uyarlanmış bir arama deneyimi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu, siteniz için en etkili stratejik kararları almanıza yardımcı olacağından size yarar sağlayan anahtar kelime verilerini bulmanın harika bir yoludur.

4- URL kaldırma aracı kullanın

Google Search Console URL kaldırma aracı

Sitede ciddi sorunlara neden olmak istemiyorsanız, bu aracı kullanırken son derece dikkatli olmanız gereklidir. Gerçekten iyi şeylerin olmasına neden olan bir URL’yi kaldırmak istemezsiniz.

Diğer taraftan artık değerli olmayan, eski içeriğe sahip sorunlu URL’leri kaldırmak istiyorsanız veya mevcut SEO çabalarınız bağlamında bunları gerçekten iyileştirmenin bir yolu yok.

Kısacası, ne yaptığınızdan emin değilseniz, sıralamalarınızı onarımın ötesine geçmeden önce deneyimli bir profesyonele danışmak en iyisidir.

Google Search Console’a URL kaldırma aracı eklendi

5- Bağlam

Web sitesi hatalarını belirleme ve düzeltme arayışınızdaki Google Search Console’daki son bir bir adım da araç tarafından bildirilen sorunların gerçek dünya içeriğini anlamaktır.

Dizine ekleme ile ilgili sorunlar çok sayıda dizine eklenmiş sayfa gibi sorunları ortaya çıkarsa da, buna müdahale eden başka bir site veya tasarım sorunu olmadığına dikkat edin.

Durumunuzu göstererek ve emin olmadığınız sorunları araştırarak bu sorunları öğrenin. Sorular sorun ve büyük sorunlar varsa sitenizde bu tür sorunları yöneten kimsenin takip etmesini sağlayın.

Bağlam, sorunları zamanında ve bütçe dahilinde düzeltmek veya sadece daha fazla sorun oluşturmak arasındaki fark anlamına gelebilir.

Google Ssearch Console’un inceliklerini öğrendikçe, kullanımı daha kolay olacak ve sorunları daha hızlı bir şekilde tanımlayabileceksiniz.

Burada yer alan öneriler buzdağının sadece ipuçları. Ancak, ek araçlara daha fazla para harcamak zorunda kalmadan bazı ciddi site sorunlarını belirlemenize yardımcı olabilirler.

Kaynak: Search Engine Journal

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...