Ana SayfaSEOAnchor Text Nedir?

Anchor Text Nedir?

-

Gelişmekte olan dijital dünyanın bir dijital pazarlama alt dallarından SEO konusundaki yazılarımız ile sizlerle birlikte olmaya devam ediyoruz. Hem yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya hem de çok kullanılan terimlerin güncel durumları hakkında sizlere bilgi vermeye devam edeceğiz. Anchor text nedir? Bugünün konusu çok kullanılan terimlerden bir tanesi olan anchor text.

Anchor text nedir? sorusunun cevabıyla birlikte anchor text nasıl kullanılır? sorusunun cevabını da paylaşacağız.

Anchor Text Nedir?

Geçmişten bu yana popülerliği devam eden sayfa dışı SEO (Off Pafe SEO) tekniklerinden bir tanesi olan anchor text’in SEO optimizasyonunda önemli bir yeri vardır. Anchor text’in kelime anlamı çapa metindir, terim anlamı ise bir web sayfasındaki metnin içinde yer alan bir kelime veya kelime grubundan verilen tıklanabilir bağlantıdır.

Anchor text, genellikle arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak istediğiniz kelimeler için kullanılır, başka sitelerden bağlantı almak ve sayfa içi SEO(On Page SEO)’da da uygulanabilir. Sayfa içi SEO’da web sitesi içerisindeki sayfa geçişlerinde tercih edildiği gibi bir başka kullanım şekli de metin içinde geçen ve açıklanması veya daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini düşündüğünüz ama metini daha fazla uzatmak istemediğiniz durumlardır. Bir makalenin kaynakçası gibi de düşünebilirsiniz.

Metin içerisinde bağlantısı olan yani anchor text olarak seçilmiş kelime metin içerisinde farklı renk, bold, italik veya altı çizili olarak farklılığı anlaşılacak şekilde görünür. Anchor text olarak seçtiğiniz kelimeden backlink almış olursunuz.

Anchor Text Nasıl Kullanılır?

Etkili bir arama motoru optimizasyonu gerçekleştirebilmek için anchor text seçimi önemli bir husustur. Arama motorları kendini geliştirdikçe önemi artan ve uygulaması zorlaşan backlink tekniklerinden bir tanesi olan anchor text de uygulanması daha kritik bir teknik haline gelmiştir.

Bu yazıda yer alan arama motoru optimizasyonu kelimesi için kod alanında aşağıdaki gibi yer almaktadır:

<a href=”http://www.aramamotoru.com/”>Arama Motoru Optimizasyonu</a>

Anchor Text İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Anchor Text Seçimi: Backlink çalışmasının en bir tanesidir. Eskiden çalışmasını yaptığınız metine yaptığınız sayıca yüksek anchor text ile ciddi mesafe kat edinilebiliniyordu, şimdi ise önemli olan sayıca fazla olması değil alaka düzeyi yüksek işlevi kuvvetli olan bağlantılar daha önemli hale gelmiş durumda. Yani teknoloji ile ilgili yazılar yazan bir siteye epilasyonla ilgili yazılar yazan bir blogdan anchor text almak değerli değildir, bu alakasız bağlantıların sayısı yüksekse arama motorları tarafından cezalandırılabilirsiniz.

Anchor Text Çeşitliliği: Dışarıdan aldığınız bağlantıların birden çok anchor text üzerine belirli oranlarda dağıtmak gerekmektedir. Tek bir anchor text üzerinde çalışmalarınızı yoğunlaştırırsanız arama motoru filtrelerine takılabilirsiniz.

Anhor Text Yoğunluğu: Belirlediğiniz farklı anchor text’ler hep aynı sayfaya yönlenmemelidir, burada da dengeli bir dağıtım gözetmelisiniz. Buna paralel olarak anchor text aldığınız bir alt sayfaya da ana sayfadan daha fazla link vermemelisiniz.

Site İsminin Anchor Text Olarak Kullanılması: Sitenizin isminden de link alabilirsiniz. Forumlarda, sitenizi anlatan farklı sitelerdeki makalelerde site ismine backlink almanız arama motoru botları tarafından doğal bir backlink sahibi olduğunu algısını oluşturabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Engellenen Web Sayfalarını Neden Dizine Ekler?

Google Engellenen Web Sayfalarını Neden Dizine Ekler?

0
Google, interneti tararken çeşitli yöntemler kullanarak web sayfalarını dizine ekler. Ancak, bazı web yöneticileri belirli sayfaların Google tarafından dizine eklenmesini istemeyebilir ve bu amaçla...