Ana SayfaSEO9 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazma Kuralları

9 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazma Kuralları

-

SEO Uyumlu Makale Yazma Kuralları nelerdir? SEO Uyumlu Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmek için düzenli ve sürekli olarak iyileştirmeler yapmalı ve hem off page SEO hem de on page SEO uygulamalarına özen göstermemiz gerekmektedir. Sayfa içi SEO çalışmalarında yayımladığımız makaleleri de özenle seçmeli ve arama motorlarının kriterlerine uygun olarak hazırlamalıyız. Arama motoru kriterlerine uygun makaleler hazırlandığında yani SEO Uyumlu Makale hazırlayarak organik aramalarda görece daha hızlı üst sıralarda yer alınması kaçınılmazdır.

Hazırlanılan makaleler SEO Uyumlu Makale Yazma Kuralları çerçevesinde hazırlanırken ruhunu kaybetmemeli ve akıcı okunaklı olmalıdır. Bununla birlikte anlam bütünlüğünden de feragat edilmemelidir. Anlam bütünlüğü içermeyen ve akıcı olmayan makaleler SEO Uyumlu Makale Yazma Kurallarına uygun yazılsa da tek başına yeterli olmayacaktır. Arama motoru botları sadece sayfa içi SEO kriterlerini denetlemekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların davranışlarını (sayfada ne kadar kaldıklarını, sayfadan ayrılma sürelerini vb) yani istatistikleri de baz alarak değerlendirme yaparlar. Mesela arama motorundan gelen kullanıcılar sayfanızı ziyaret ettiklerinde arama motoru botları için uygun olsa da kullanıcıları tatmin etmeyen bir yazı ile karşılaşırlarsa daha hızlı sayfanızdan ayrılacaklardır. Google Analytics’ten de takip edilebildiği üzere “Bounce Rate(Hemen Çıkma Oranı)” yüksek olan makale sayısı yüksek olan bir sayfanın arama motorları nezdinde arama sonuçlarını maniple ettiğiniz şeklinde algılanabilir.

SEO Uyumlu Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Öncelikle yazdığınız makale özgün bir anlatıma sahip olmalıdır. Özgün içeriğe sahip değilseniz arama motoru botları tarafından tespit edilip arama sonuçlarında fayda yerine zarar görebilirsiniz. Aynı konuda yüzlerce makale yazılmış olması muhtemeldir, siz kendi cümlelerinizi ve yazım dilinizi kendi ifadelerinizi kullanarak başarılı olabilirsiniz.
  2. Yazınız başlığını hem arama motorları hem de kullanıcılar için doğru ve dikkat çekecek şekilde belirlemelisiniz. Aynı zamanda arama sonuçlarında 65 karakter gösterildiğini de unutmamalısınız ve başlığınızın uzunluğunu buna göre belirlemelisiniz, uzun başlıklardan kaçınmanız gerektiği gibi 35 karakterden az olacak şekilde de belirlememeniz gerekmektedir.
  3. Muhteşem bir başlık belirlemiş ve kişileri sayfanıza getirmiş olabilirsiniz. Dikkat çekmek için yazdığınız başlık yazının içeriği ile alakalı değilse arama motoru botları tarafından eksi puan alırsınız, aynı zamanda kullanıcılarınız da maniple etmiş olursunuz. Bunun sonucunda da kullanıcıların siteniz hakkında negatif bir izlenime sahip olmasını sağlarsınız.
  4. Sitenizde yer verdiğiniz yazının uzunluğu da dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesidir. Arama motorlarının nezdinde uzun yazılar daha olumlu olsa da belirli bir uzunluktan sonrası kullanıcı tarafından sıkıcı olması sebebiyle istenilen etkiyi sağlamaktan uzaklaşır. Yazılarınızı 300 kelimenin üzerinde olması gerektiği ilk önemli nokta fakat kullanıcıları da düşünerek yazılarınızda 650 – 700 kelimeden daha fazla olmamasına da dikkat etmelisiniz.
  5. Sitenizde yer verdiğiniz yazıların içerisinde kullandığınız görsellerin açıklamalarına anahtar kelimeniz veya anahtar kelime grubunuzda kullandığınız kelimelerinizi içermelidir. Arama motoru kriterleri için önemli olduğu gibi kullanıcıları görsel aramalardan da sayfalarınıza ulaşmasını sağlamış olursunuz.
  6. Yazılarınızda kullandığınız anahtar kelimelerin kelime sayısına göre belirli oranlarda yer vermeli ve yazının içerisine serpiştirmelisiniz. Herhangi bir paragrafta sık kullanmak yerine farklı paragraflarda yer verirseniz kullanıcıları da rahatsız etmemiş olursunuz.
  7. Sayfanızdaki yazının içerisinde başlıklar ve alt başlıklara yer vermeli ve arama motoru botlarının dikkatini doğru odaklara yönlendirmek için H1, H2, H3 gibi etiketlerle belirtmelisiniz.
  8. Yazılarınız için belirlediğiniz anahtar kelimeler veya kelime grupları sayfanın URL’inde muhakkak yer almalıdır. URL içerisinde metin haricinde farklı karakterler veya URL’de içerik başlığı yerine /?p=454 şeklinde yer alırsa arama motorları olumsuz olarak değerlendireceklerdir.
  9. Yazınızın özgün olması muhakkak önemli fakat kullanıcıları sitenize çekebilmek için sitenizin ana konuları hakkında gelişmeleri takip edip paylaşmalı ve sitenizde güncel konulara yer vermelisiniz. İlgi duyduğu konuyla alakalı olan bir kullanıcı sitenize geldiğinde ona daha fazlasını sunabilmelisiniz.
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Advocacy Advertising Nedir?

Advocacy Advertising Nedir?

0
Advocacy Advertising, kurumların, tüketicileriyle sadece ürün ya da hizmet sunmanın ötesinde, duygusal bir bağ kurmalarını amaçlayan bir reklam stratejisidir. Bu strateji, toplumun gündeminde yer...