Ana SayfaSEODüşük Trafikli Sitelerde Dönüşümü Arttıracak 6 Optimizasyon Önerisi

Düşük Trafikli Sitelerde Dönüşümü Arttıracak 6 Optimizasyon Önerisi

-

Düşük trafiğe sahip web sitelerinde, doğru hamleler ile yüksek oranlarda dönüşüm elde edilebilir. Özellikle ticari hedefleri bulunan işletmeler için çok daha önemli olan dönüşüm oranı, kısa vadede etkileyici sonuçların alınmasını sağlayabilecek bir alandır. CRO olarak da bilinen dönüşüm oranı optimizasyonu, veriye dayalı bir optimizasyon olduğundan dolayı doğru veriler ile çalışmaya başlayacak işletmeler, daha fazla müşteri ve satış elde etme imkanına sahip olabilmektedir.

Düşük trafikli web site sahiplerinin belki de en çok zorlandığı konulardan birisi verilerin az olmasıdır. Amazon ve Microsoft gibi işletmelerde her gün milyonlarca kullanıcı daha doğru analizlerin yapılması için devasa verilerin oluşmasını sağlar. Bu nedenle düşük trafikli web siteleri için dönüşüm optimizasyonu daha zordur. Ancak bu zorluk, çalışmaların yapılmasına engel değildir.

Yatırım Getirinizi Arttıracak (ROI) 21 Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Aracı

Dönüşüm oranı optimizasyonu tüyoları

Düşük güven düzeyinde testler yapın

Düşük güven düzeyinde yapılacak testler, düşük trafikli sitelerde öncelikli olmalıdır. Bu testler, elde edilen verilerin doğruluğunun tespit edilmesini sağlar. Böylece yapılacak işlemlerin site için çok daha etkili olması sağlanabilir. Örneğin:

A – B testlerinde A %95 oranla daha başarılı ve güvenli bir performans sergiliyor. Bu durum, A örneğinin B’den daha iyi olduğunu söylüyor. Bu tip testler yapmak, hangi çalışmanın site için daha iyi olacağının belirlenmesini sağlar. Böylece A örneği üzerinden yola çıkan bir site yöneticisi, %95 oranında bir başarı potansiyelini yakalayabilir, şansını arttırabilir. Üstelik çoğu uzman, bu testlerde yüzde 80 ve üzeri oranların başarı için yeterli olabileceğini öne sürüyor.

Dönüşüm Oranı (Conversion Rate) Nedir?

Mikro dönüşüm takibi

Mikro dönüşüm, kullanıcının markaya olan ilgisini temsil etmektedir. Bir web sitesi için dönüşüm, web sitenizin nihai hedefinin gerçekleşmesi olsa da bu hedefe kadarki süreçte çok sayıda mikro dönüşüm vardır. Düşük trafikli web sitelerindeki optimizasyonlarda mikro dönüşümlerin daha yakın mercek altına alınması gerekir.  Örneğin, bir e-ticaret sitesinde, tamamlanmış siparişlerden daha yüksek bir sepete ekleme oranı olabilir. Bu tür daha küçük dönüşümleri izlemek ve testleri buna göre oluşturmak size daha yüksek dönüşümler sağlayacaktır.

Büyük değişiklikleri değerlendirmek

Düşük trafikli bir web sitesinde verinin az olması, test aşamalarında daha büyük değişiklikler yapılmasını zorunlu kılabilir. Bu nedenle küçük öğeleri test etmede yeterli sonuca ulaşılamadığı durumlarda mutlaka değişimlerin daha da yükseltilmesi gerekir. Web sitenizde büyük bir değişiklik uygularsanız, kontrol ve varyasyon arasında daha büyük artış olacağını siz de fark edeceksiniz. Böylece A-B testlerinde yapacağınız büyük değişiklikler ile hangisinin ziyaretçiler ve site için iyi olduğunu keşfedebilirsiniz.

Dinamik verilerle kişiselleştirmeyi kullanın

Web kullanıcılarının yaklaşık %66’sı , önceki etkileşimlerine ve online davranışlarına göre kişiselleştirilmiş bir etkileşim sunulmasını bekliyor.  Bu nedenle web sitesi kişiselleştirmenin doğru yapılması dönüşümlerin çok daha yükse olmasını sağlar. Kullanıcıların davranışları, arama geçmişi, web siteye daha önce yapılan ziyaretler, coğrafi özellikler, demografik bilgiler ve sosyal etkileşimler dinamik veriler olarak kabul edilir. Bu veriler üzerinden yapılacak kişiselleştirmeler, kullanıcıların dikkatini çekecek verilerin öne çıkmasını sağlar. Günümüzde Netflix, dinamik içerik sunan en iyi işletmeler arasında gösterilmektedir.

Kullanılabilirlik testi

Kullanılabilirlik testi, bir web sitesinin hedef kitlesine ne kadar iyi hizmet sunduğunun belirlenmesini sağlar. Test sayesinde kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi için pek çok detay keşfedilebilir. Üstelik düşük trafikli sitelerde dahi etkin sonuçlar alınması, CRO için de bu testleri vazgeçilmez kılmaktadır. Ancak kullanılabilirlik testi için katılımcıları seçerken dikkatli olunması, test katılımcılarının hedef kitle ile uyumlu olması önerilmektedir.

Geri bildirim formları

CRO’nun amacı, gelişmiş bir kullanıcı deneyimi için web sitenizi optimize etmektir.  Hedef kitlenizi anlamak, iyi bir kullanıcı deneyimi için önemlidir. Bu nedenle dönüşüm optimizasyonunda dikkate alınmalıdır. Markalar, müşteriyi daha iyi anlamak ve hizmetlerini optimize edebilmek için her yıl milyonlarca dolar bütçe ayırıyor.  Geri bildirim formları dağıtmak, kullanıcıların davranışlarını anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca veri elde etmenin en basit ve ücretsiz yoludur.  Formlarla hedef kitlenizin web siteniz ve ihtiyaçları hakkında neler düşündüğünü hakkında fikir edinebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN) Nedir?

Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN) Nedir?

0
Google Görüntülü Reklam Ağı, Google tarafından sunulan bir çevrim içi reklam platformudur. Bu ağ, reklamverenlerin, metin, resim, video gibi çeşitli formatlarını kullanarak, Google’n ortak...