Ana SayfaE-TicaretE-Ticaret sitelerinde dönüşüm oranı nasıl artırılır?

E-Ticaret sitelerinde dönüşüm oranı nasıl artırılır?

-

E-Ticaret sitelerinde dönüşüm oranı sitenizde var olan bir hata yada düzeltilmesi gereken bir durumla karşılaşıldığında dönüşüm oranlarınızda düşüş yaşayabilirsiniz. Ziyaretçi sayısında artış yaşansa da dönüşüm oranlarında ters bir orantıda düşüş yaşanabilir. E-ticaret sitelerinde dönüşüm oranı düşüşü demek satışlarınızın da benzer bir oranda düşmesine neden olacaktır.

Dönüşüm oranını arttırma yolları

E-ticaret sitenizin dönüşüm oranlarının düşük olmasının birden çok sebebi olabilir. Web sitenizde dönüşüm oranının azalmasına neden olan genel hatalar şunlardır:

Yavaş yüklenen web sitesi

Yavaş yüklenen bir e-ticaret sitesinde ziyaretçileriniz web sitenizi belli bir saniyeden sonra terk ederler. Buda web sitenizde dönüşüm oranlarını kötü bir şekilde etkiler. Müşteriler, satın alma işlemi gerçekleştirirken sitenin yavaş yüklenmesi müşteri kaybına yol açar. Web sitesi ne kadar güzel bir tasarıma ve ürünlere sahip olsa da müşteriler için zaman değerlidir ve beklemek istemezler. E-ticaret sitenizin yükleme hızını olabildiğince düşük seviyede tutulmalı. Gtmetrix, PageSpeed Insights, vb.. web sitelerinden site hızını test edebilir ve çözümleri için bu araçlardan referans bilgiler edinebilirsiniz.

Profesyonel olmayan bir tasarım

Web sitenizin tasarımı müşteriler için dönüşüm oranını direkt etkileyen çok önemli bir detaydır. E-ticaret sitelerinde dönüşüm oranını web sitelerinde kullanılan materyaller, resimler, animasyonlar ve anlaşılmaz tasarım öğeleri de dönüşüm oranınızın düşmesine neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için varsayılan tasarımınız hedef kitlenize güven vermeli. Bunun için profesyonel bir tasarıma geçmelisiniz.

Ödeme seçeneklerinin az olması

Bir çok e-ticaret sitesi müşterilere kısıtlı sayıda ödeme yöntemi sunmakta. Örnek verecek olursak sadece havale ile ödeme alan bir e-ticaret sitesinde kredi kartıyla ödeme yapmak isteyen müşterileri kaybedecektir. Bir başka örnek verecek olursak uluslararası ticaret yapan bir e-ticaret sitesinde sadece PayPal ile ödeme alıyorsa Türkiye’deki müşterilerini kaybedecektir. Bu yüzden ödeme yöntemi seçeneklerini ne kadar çok sayıda tutarsanız bu nedenle dönüşüm oranınızda bir azalma yaşamazsınız.

Doldurulması gereken fazladan form olması

E-ticaret sitelerinde gereğinden fazla formun yer alması oldukça sık rastlanılan bir durum. Müşteriler, gerekli bilgiler haricinde fazladan bir bilgi vermek istemezler. Müşterinin cinsiyet, yaşını, mesleğini, dinini, etnik kökeni, vb… bilgiler için form doldurulmasını istediğinizde müşteriniz bu bilgileri büyük ihtimalle doldurmayacaktır. Bu durumda sizin dönüşümlerinize ter bir oranda etki edecektir.

E-ticaret sitelerinde yüksek kargo fiyatları

Pek çok e-ticaret siteleri kargo firmalarıyla anlaşma sağlayarak belirli bir fiyat ortalamasında kargo ücretleri talep etmekte. Ancak e-ticaret sitenizde minimum düzeyde tutulmalıdır. Aksi halde müşteriler fahiş kargo fiyatları yüzünden sipariş vermekten vazgeçeceklerdir.

SSL sertifikası olmayan e-ticaret sitesi

SSL (Secure Sockets Layer) yani güvenli yuva katmanı anlamına gelen web sunucu ile tarayıcı arasında güvenli veri aktarımını sağlayan özel bir teknolojidir. İnternet kullanıcıları bir web sitesinde SSL olup olmadığını kolayca fark edebilir. Hatta SSL olmayan bir web sitesinde Chrome ve Mozilla gibi en çok kullanılan tarayıcılarda form doldururken bu site güvenli değil ibaresi ile karşılaşabilirsiniz.

Sosyal medyada var olmak

Hızla gelişen internet teknolojilerinde sosyal medya varlığı dönüşümlerinizi belli bir oranda etkiliyor. Web sitenize sosyal medya bağlantıları eklemek müşterilere güven verici bir faktördür. Ayrıca sosyal medya hesaplarınız ile müşteriler arasında bağlantı kurarak bir bağ oluşturabilirsiniz.

SEO ve Dijital Pazarlama ile daha fazla müşteriye ulaşmak ister misiniz?

Uzman ekibimiz ile sizleri daha üst sıralara çıkartıyor işlerinizi büyütüyoruz!

İletişim
Kadir Kılıç
Kadir Kılıç
1999 yılında Ordu'da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik 4. sınıf öğrencisiyim. Üniversite yıllarımda kendimi yazılım ve dijital pazarlama alanlarında geliştirmeye başladım. İmza İnternet Teknolojileri firmasında Staj yaparak kendimi bu alanlarda geliştirmeye devam ediyorum.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?

0
SWOT, bir kişi ya da işletmelerin güçlü ve zayıf yönlerini,  fırsat ve tehditlerini geniş çaplı değerlendirmeler yapmanızı sağlayan bir analiz aracıdır. İşletmelerin karşılaşabileceği fırsatları...