Ana SayfaTasarımFramework Nedir?

Framework Nedir?

-

Framework Nedir? Yazılımcıların işlerini kolaylaştırması için kullanılan framework, platformlara uygunluk ve teslim sürelerinin kısaltılmasında önemli bir etkiye sahip kullanılmaya hazır kod parçalarının birleşmesine Framework denir. Yeni yapılan projelerin dörtte üçünde Framework kullanılır, bunun sebebi ise ücretsiz ve yazılımcıların istedikleri gibi müdahale edebilme seçeneklerinin bulunmasıdır.

Framework İle Neler Yapılabilir?

Yazılım iskeleti olarak çevirilen Framework yazılım alanında her projeye destek sunabilecek çeşitliliğe sahip durumda.

  • Arayüz çalışmalarında
  • Arka plan işlemlerinde
  • Mobil uygulamalarda

Arayüz Çalışmalarında Framework Kullanımı:

Web tasarım yaparken tarayıcı uyumluluğu, kullanıcı deneyimi ve hız gibi faktörleri düşünmeniz gerekir. Bunların hepsini yapmak üst düzeyde bilgi birikimi ve zaman gerektirecektir. Özellikle zaman konusunda size çok büyük bir etki sağlayan frameworkler projelerinizin bitirme zamanına yetişmesine yardımcı olabilir.

Örnek Framework: Bootstrap, Kube, Pure

Arka Plan İşlemlerinde Framework Kullanımı:

Yapılan işler sadece görünürden ibaret değildir yaptığınız ürünün arka plan işlemleri olacaktır. Bu işlemleri daha fonksiyonel ve hızlı hale Framework kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek Framework: Laravel, CakePHP, Yii

Mobil Uygulamalarda Framework Kullanımı:

Framework kullanımının en üst seviyelerde olduğu bir alandır. Yazılımcı toplulukları tarafından geliştirilen ve kullanılan Frameworkler tarafından yapılan uygulama sayısı gün geçtikçe artıyor.

Örnek Framework: ionic, xamarin, sencha touch

Neden Framework Kullanmalıyız?

Frameworkler sayesinden bir sürü zahmetten kurtulacağımız gibi kullanıcı deneyimini arttıracağımız kesin. Bize daha iyi çalışmalar çıkartarak projenin olumlu yönde ilerlemesinde büyük katkı sağlayacaktır. Kolay kullanımı ve kullanımı ile ilgili genellikle büyük kaynaklar mevcuttur.

Neden Framework Kullanmamalıyız?

Projenizde tek başına değilsiniz ve bir grup halinde çalışıyor iseniz onlarca Framework arasından seçim yapmanız zorlaşabilir. Bunun sebebi ise yazılımcıların kod yazma şekilleri farklıdır bunun sonucunda Frameworklerin kod yapıları da birbirinden farklı olacaktır grup üyeleri ise kendilerine en yakın olanı seçeceği için diğerleri için bir uyumsuzluk yaşanabilir.

Eğer projeniz küçük çaplı bir işleve sahip ise kesinlikle gelişmiş Framework kullanmamalısınız. Frameworkler yapıları gereği ister kullanın ister kullanmayın içerisinde işinize yaramayacak bir çok kod parçası bulunuyor bunun için küçük yapıya sahip işinizi görecek yeterliliğe sahip bir Framework kullanmalısınız.

 

Can YİĞİTEROL
Can YİĞİTEROL
1999 Yılında Çorum'da doğdum. İnternet teknolojileri alanında kendimi okuma yazmayı öğrendiğim zamandan bu yana geliştiriyorum. Uzmanlık alanı olarak SEO ve Dünya'nın en büyük içerik yönetim sistemi olan Wordpress üzerinde kendimi geliştirmeye devam ediyorum. 7 yıldır kişisel blog sayfamda düşüncelerimi paylaşıyorum. Arama motoru optimizasyonunun bir sihir olduğuna inanıyorum ve bu beyinde sihire fazlasıyla yer var...

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...