Ana SayfaSEOGoogle canonical URL'leri nasıl belirliyor?

Google canonical URL’leri nasıl belirliyor?

-

Aynı sayfaların birden fazla URL altında görünmesi ile ilgili Google’ın yönergeleri bulunuyor fakat belki zor geldiği için belki de ulaşmak zor görüldüğü için kulaktan dolma bilgilerle ilerleniyor. Önemli tartışma konularından bir tanesi canonical URL’lerin kullanım şekli. Peki Google canonical URL’leri nasıl belirliyor?

Canonical URL ile ilgili kullanıcı sorusu

#AskGoogleWebmasters video serisinin en son bölümünde, John Mueller Google’ın canonical URL’leri nasıl seçtiği konusunu ele aldı. Canonical URL’in nasıl seçildiği konusunu gündeme getiren kullanıcı sorusu:

“Bu teknikleri kullanarak Google’a tercihinizi belirtebiliyorsunuz ancak Google çeşitli nedenlerle canonical olarak bizden farklı bir sayfa seçebiliyorsunuz. Peki nedenleri neler? Teşekkürler!”

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google canonical URL’leri nasıl belirliyor?

John Mueller, kullanıcın sorduğu bu soruya cevap olarak “Web sitelerinin aynı içeriğe götüren birden fazla benzersiz URL’ye sahip olmalarının yaygın olduğunu söylüyor. Örneğin, bir URL’nin WWW ve WWW olmayan sürümleri vardır. Diğer bir yaygın yapılandırma, ana sayfaya index.html olarak erişilebildiğinde veya URL’lerdeki küçük ve büyük harflerin aynı sayfalara ulaştığı durumdur.

İdeal olan URL’lerin alternatif sürümleri olmamasıdır ancak bu nadiren karşılaştığımız bir durumdur. Dolayısıyla Google, arama sonuçlarında görüntülemek için iki genel yönergeye dayanan canonical URL’leri seçer:

  • Hangi URL sitenin Google tarafından kullanılması istediğini gösteriyor?
  • URL’nin hangi sürümü arama yapanlar için daha yararlı olur?

Site sahipleri, sonraki bölümdeki yönergeleri izleyerek tercih ettikleri canonical URL’leri Google’a belirtebilirler.

Canonical URL’ler Sayesinde Web Site Trafiği Daha İyi Analiz Edilebilir

Hangi canonical URL’yi Tercih Ettiğinizi Google’a Nasıl Anlatabilirsiniz?

Site sahipleri Google’a hangi URL’yi tercih ettiklerini bildiren yönlendirmeler yapabilir. Yapılan yönlendirmeler ne kadar tutarlı olursa Google sitenin tercih ettiği URL’yi o kadar çok tercih edecektir.

Bu yönlendirmeler aşağıdaki gibidir:

  • Site genelinde eşleşen canonical açıklama linkleri
  • Yönlendirme
  • Tercih edilen URL formatını kullanan iç linklemeler
  • Site haritası dosyasında tercih edilen URL’ler

John Mueller, Google’ın HTTP URL’leri yerine HTTPS URL’leri tercih ettiğini ve “daha ​​iyi görünen” URL’leri canonical olarak seçme eğiliminde olduğunu da ekliyor. Buradaki en önemli çıkarım, arama sonuçlarında URL’nin hangi sürümünün seçileceğine ilişkin güçlü bir tercihiniz varsa, tutarlı bir şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız.

Site ne kadar tutarlı olursa, Google sitenin tercih ettiği canonical URL’yi o kadar fazla kullanacaktır.

Google Farklı Bir URL Seçerse Ne Olur?

Tercih edilen bir URL tam da budur. Mueller, Google’ın yaptığınız yönlendirmelerden farklı bir canonical URL’yi seçmesi durumunda sıralama üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını söylüyor. Hiçbir tercih olmamasının da bir sakıncası yoktur.

Kurallı URL’lere gelince, tutarlılık anahtarıdır. Ancak, tüm doğru yönlendirmeleri yaptığınız halde Google hala URL’nin canonical olarak farklı bir sürümünü seçerse, bu durumu kafanıza takmanıza gerek yok.

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?