Ana SayfaSEOGoogle Pratik Arama Metrikleri: 67 Adım

Google Pratik Arama Metrikleri: 67 Adım

-

Sürdülebilir şekilde hasat edilen pembe himalaya tuzuna kıyasla herhangi bir SEO uzmanı, Google’ın çeşitli gelişmiş arama metrikleri sunduğunu ve bunların sizi standart metin aramalarından fazlasına götüren özel komutlar olduğunu biliyor. Arama metriklerini öğrenmek biraz satranç öğrenmeye benzer. Her bir adımı hatırlamak kolaydır ama bu işte uzman olmanın yalnızca %1’i oluşturur. Satrançtaki filin çapraz hareket ettiğini biliyorum ancak bu Kasparov veya Deep Blue’yu yenmek üzere olduğum anlamına gelmiyor.

Tüm arama metrikleri listelemek ve onların ne yaptıklarını söylemek dışında daha farklı bir şey yapmayı deneyeceğim. Bu yazı 67 maddeden oluşan ve 5 işlevsel hikayeye ayrılmış bir macera olacak.

Bunlardan istediğiniz başlıkları atlayabilirsiniz ama size bu hikayeyi baştan sona takip etmenizi öneririm. Bitirdiğiniz zaman, yalnızca her bir arama metriklerinin ne yaptığını değil, gerçek hayatta yaşanacak durumlarda diğer kullanışlı operatörlerle nasıl karşılaştırıp tercih edebileceğinizi öğreneceksiniz.

İçerik Araştırması 

2017’de orjinal içerik hazırlamak, daha önce oluşturulmuş olan içeriğin denize açılmasını gerektirir ve Google, o denizin en eksiksiz haritası olmayı sürdürür. Gelişmiş arama operatörleri içerik pazarlamacıları için paha biçilmez araştırma araçlarıdır. 

Şimdi örnek bir içerik yolculuğuna çıkalım;

  1. Bütün İçerikleri Bulmak
    Diyelim ki, Nikola Tesla ile ilgili bir blog yazısı yazacaksın. Bunun gibi bir çok sonuç bulmak adına Google’da “tesla”yı ararsın.arama uygulamaları
    Google, asıl aradığınız içerik yerine, mevcut projeniz için yardımcı olmayacak olan Tesla Motors ile ilgili arama sonuçlarını listelemeye karar verdi.
  2. Aramanızı Daraltın

    Doğru yolda ikinci adım olarak elbette daha fazla anahtar kelime ekleyerek aramanızı daraltacaksınız.

    arama uygulamaları
    Şimdiye kadar Google araması yapan hemen herkes bunu bilir ancak burada göz ardı edilmemesi gereken önemli bir nokta var. Bir Google aramasında birden fazla kelimeyi bir araya getirdiğinizde, Google bunları mantıksal olarak birbirine bağlar. Bu hem metrikler hem de anahtar kelimeler için geçerlidir. Eğer metrikleri bir araya getirirseniz, Google her bir kelimeyi ayrı varsayacak ve tüm koşulları yerine getirecektir.

  3. Özel Karakterlere Dikkat

    “tesla ac/dc”

    Diyelim ki, içerisinde “ac/dc” ifadesini içeren sayfaları özellikle bulmak istiyorsunuz, öyleyse yukarıdaki aramayı deneyeceksiniz.

    arama uygulamaları
    Vurgulanmış kelimelere dikkat edin; Google, “AC” ve “DC” ile eşleşen her şeyi ayrı olarak ifade etti. Bu durumda, eğik çizgi, muhtemelen amaçladığınız gibi olmayan bir boşluk gibi değerlendirdi.

  4. Tam Eşleşme İçin Tırnak İşaretlerinin Gücünü Kullan

    “ tesla “ac/dc” ”Arama yaptığınız kelimelerin etrafına tırnak işaretleri koyarak, tam eşleme için arama işlemini zorlayabilirsiniz. Bu, Google için ifadeyi tam ve belirtilen sırada eşleştirmesini gerektirir.
    arama uygulamaları
    Bu muhtemelen aramanızda beklediğiniz sonuca biraz daha yakın olacaktır.

    Google’ın “AC-DC” ile eşleştiği anlaşılan ikinci sonucun vurgulandığı yerlere dikkat edin. Bu, önceki arama sonucundan çok daha yakın ancak eğik çizgi Google’a hala bazı özgürlükler veriyor. Bir aramada alfasayısal olmayan karakterleri kullandığınızda sonuçların mantıklı bir şekilde kontrol edildiğinden emin olun.

  5. Mantıksal Bir “OR” (veya) Metriğini Kullanmak

    “tesla OR edison ”Anahtar kelimeler veya arama metrikleri arasında mantıksal bir bağlaç belirtmek istiyorsanız “OR” (veya) metriğini kullanın.

    “VEYA” metriğinin tümünü büyük harflerle yazmalı ya da alternatif olarak boru simgesini (|) kullanarak göstermelisiniz.

    arama uygulamaları
    Çoğu durumda, Google her iki kelimeyi de içeren sonuçlara öncelik vermeye devam edeceğini unutmayın. Mantıksal OR belirlemek, yalnızca iki terimin birlikte görülmesi için nadiren yararlıdır.

  6. Parantez İle Grup Terimleri

    “(tesla VEYA edison) alternatif akım”

    VEYA da dahil olmak üzere bazı operatörler karmaşık aramalarda daha kullanışlıdır. Burada, “tesla VEYA edison” u gruplamak için parantez kullanıyoruz ve ardından bir AND durumu olarak “alternatif akım”ı ekliyoruz:

    arama uygulamaları
    Üç şartın da tümünü gerektirmek gereksiz yere kısıtlayıcı olabilir. Aynı aramada hem AND’ları hem de OR’ları kullanarak, Google’a biraz daha fazla esneklik kazandırıyoruz. Muhtemelen tüm Google arama metriklerinin önceliğini ezberlemek istemediğinizden zamanlarda parantez kullanmanızı önemle tavsiye ederim.

  7. Spesifik Terimleri Hariç Tutmak (-)

    “tesla -motors ”

    Tesla’nın, Tesla Motors’un ötesinde başka nerelerde kullanıldığını bilmek istersiniz;

    Google’a “motorlar” içeren herhangi bir sonucun hariç tutulmasını söylemek için (-) operatörünü kullanabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bu sonuçlara göz attığınızda, Tesla’nın aynı zamanda bir grup ve ölçüm birimi olduğunu hızlı bir şekilde görebilirsiniz.  Buna ek olarak, Tesla şirketi araba dışında ürünler de yapıyor. Bazı istemediğiniz anahtar kelimeyi hariç tutarak yani negatif anahtar kelimelerle aramanızı özelleştirebilirsiniz.

  8. Birden Fazla Terimi Hariç Tutmak

    “tesla -motors -araba -batarya ”

    Tıpkı olumlu anahtar kelimeler gibi, negatif anahtar kelimeleri de zincirleyebilirsiniz:

    arama uygulamalarıarama uygulamaları

    Her eksi işaretin yalnızca tek bir anahtar kelime veya metriklerle eşleştirilmesi gerektiğini unutmayın.

  9. Tam Eşleşen İfadeleri Hariç Tutmak

    tesla -motors -“rock n roll” ”

    (-) işaretini ardından tam ifadeyi tırnak işaretleri içerisinde kullanarak hariç tutabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Negatif anahtar kelimeleri, negatif tam eşleme kelimeleri ile gerektiği gibi tek tek birleştirebilirsiniz.

  10. Joker Karakterlerle Geniş Uyum

    tesla -motors “rock * roll” ”

    Özellikle rock-n-roll bandı hakkında daha fazla bilgi almak istediysen, ancak “rock-n-roll”, “rock and roll” veya “rock & roll” gibi yazılıp yazılmadığına bakmazsanız ne olur? Herhangi bir kelimeyi değiştirmek için yıldız işareti (*) operatörünü joker karakter olarak kullanabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Joker karakterler, kesin bir eşleme öbeği içerisinde en olası şekilde davranır ve arama sonuçlarınızı tek bir kelime öbeği haline getiremediğinizde yakın eşleşmeler bulmanıza olanak tanır. (*) Metriği sadece kelime seviyesinde çalışır. Tek karakterli joker karakter metrikleri yoktur.

  11. Birbirine Yakın Terimler Bulmak

    “tesla AROUND(3) edison ”

    Belki “Tesla” ve “Edison” ‘un yalnızca belgede görünmekle kalmayıp birbirlerine oldukça yakın olduklarını da bulmak istersiniz.

    AROUND (X) operatörü, Google, yalnızca iki kelimeyi birbirinin X kelimesi içerisindeki sonuçlara döndürür:

    arama uygulamaları

    “Tesla vs. Thomas Edison” gibi ifadeler eşleşme olarak ortaya çıkıyor, ancak iki adamın ayrı paragraflarda belirtildiği bir yazı olmazdı.

  12. Tam Eşleşen İfadelere Yakın Sonuçlar Bulun

    “ “nikola tesla” AROUND(2) “thomas alva edison” ”

    Herhangi bir nedenle, tam adları içermesi için gerçekten referanslara ihtiyacınız olsaydı? Around (X) ile tam eşleşme ifadelerini birleştirip tırnak işaretleri içinde gösterebilirsin.

    arama uygulamaları

    AROUND (X) yalnızca onu izleyen ve takip eden kelimeler üzerinde çalışır, dolayısıyla eşleşmeyen diğer metrikler veya cümlelerle birleştirirken dikkatli olun

    AROUND(0) ‘ın garip sonuçları döndürdüğünü unutmayın – iki kelimeyi yalnızca birlikte görünürlerse döndürmek isterseniz, bunun yerine tam eşleme öbeğini kullanın.

  13. Belirli Sitelerden İçerik Bulun

    nikola tesla site:pbs.org ”

    “Site:” metriği, üzerinde araştırma yapmak istediğiniz konu hakkında belirli bir site belirtmenizi sağlayan ve sonuçları yalnızca o siteden gösteren gelişmiş bir metriktir. Genellikle bunu teknik bir SEO ve denetim aracı olarak düşünürüz ancak içerik aramalarını hassaslaştırmanıza da yardımcı olabilir. Diyelim ki Tesla hakkında PBS’de bir makale okuduğunuzu hatırlıyorsunuz, ancak URL’yi kaybettiniz:

    arama uygulamaları

    Genellikle, “site:” alanını bir kök alanla (yani, “www” gibi kapalı alt alanlar) mümkün olan en geniş şekilde eşleştirmek için kullanırsınız. “Site:” gibi gelişmiş metrikler birbirleriyle ve anahtar kelimelerle birleştirilebilir.

  14. Belirli TLD’ler hakkındaki içeriği bulun

    nikola tesla site:edu ”

    “Site:” ile tam bir alan adı eklemek zorunda değilsiniz. Örneğin, bir üniversitenin web sitesinde Nikola Tesla ile ilgili herhangi bir içeriği bulmak istediğinizi varsayalım.  Tüm “.edu” alanlarında arama yapabilirsiniz.  (Üst Düzey Alan olarak veya TLD olarak da bilinir):

    arama uygulamaları

    “Site:” metriği kısmi bir alan adı üzerinde çalışmaz. Yalnızca tam alan, kök alan adı veya TLD’leri kabul eder. Bunu, “co.uk” veya “com.sg” gibi ülkeye özgü TLD’ler (ccTLD’ler) üzerinde kullanabilirsiniz.

  15. Birden fazla Üst Düzey Alan Adında İçerik Bulma

    nikola tesla (site:gov OR site:edu) ”

    Tıpkı anahtar kelimelerde olduğu gibi, “site:” metriğiyle birden fazla alan aramak için mantıksal OR ile kombine edebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Genellikle, bireysel aramaları çalıştırmak daha kolay ve biraz daha az kafa karıştırıcıdır ancak bu örnek yalnızca gelişmiş metrikleri karmaşık yollarla birleştirebileceğinizi göstermek içindir.

  16. Geniş Eşlemelerle Uğraşmak

    “indirimli uçak bileti” (discount airfire)

    Google eşanlamlıları eşleştirmede daha iyi hale geliyor, bu genellikle iyi bir şey, ancak bazen sonuçların beklediğinizden çok daha geniş olduğu anlamına geliyor:

    arama uygulamaları

    Burada, “indirimli uçak bileti” araması, “en ucuz uçuşlar”, “ucuz uçuşlar”, “uçak bileti fırsatları” ve çeşitli diğer kombinasyonlar gibi anahtar kelimelerle geri dönüyor.

  17. Eş Anlamlı Kelimeleri Engellemek İçin Tam Eşleme Kullanın

    “ “discount airfare” ”

    Bu tam eşlemenin yardımcı olabileceği başka bir durumdur.

    Google’a yalnızca tam ifadeyi kullanmasını sağlıyor ve Google’ın eş anlamlılar da dahil olmak üzere her türde geniş eşleme döndürmesini engelliyor:

    arama uygulamaları

    Açıkçası, sonuçlar yine de eş anlamlı içeriyor olabilir (doğal olarak yazılmış içerikler sıklıkla geçerlidir) fakat tam eşleme kullanmak, geri aldığınız sonuçların her birinde “indirim uçak bileti” örneğinin en az bir örneği olacağını garantiler.

  18. Tek Kelimeyle Tam Eşleme

    indirim “uçak bileti” ” (discount “airfare”)

    Bu karşıt durum öngörülemeyebilir, ancak tam eşlemeyi yalnızca bir kelimeye uygulayabilirsiniz. Bu durumda, “uçak bileti” üzerinde tam bir eşleşme koymak, Google’ın yalnızca sözcük için eş anlamlı kelimeleri kullanmasını engelliyor:

    arama uygulamaları

    Burada, Google “indirimli” (“ucuz” gibi) eş anlamlı kelimeleri bulmakta özgürdür, ancak her sonuç “uçak bileti” içermeye zorlanmaktadır. Sözcüğün değişimlerini hariç tutmak istediğinizde, kelimeleri tam olarak eşleştirirsiniz.

  19. Tam eşleme başarısız olduğunda ne yapılması gerek?

    “orbi vs eero vs google wifi”

    Geçen gün Orbi, Eero ve Google Wifi ağ donanımını özellikle karşılaştıran makaleler arıyordum. Tam eşleşme diziliminde arama yaptığımda garip bir şey oldu:

    arama uygulamaları

    Arama sonuçlarından içerikleri anlaşılamaz ama ilk sonuç metnin herhangi bir yerindeki cümleyi içermez. Nadiren de olsa, Google gelen bağlantı çapa metin gibi ikincil alaka düzeyi faktörlerindeki bir ifadeyi eşleşebilir.

  20. Sadece Gövde Metninde Ara

    “ intext:”orbi vs eero vs google wifi” ”

    Bu ender durumlarda, “intext:” metriğini kullanabilirsiniz. Bu metrik Google’ı belgenin gövdesindeki metni bulmaya zorlar. Bunun sonucunda, en iyi sonuçların hepsi açıkça içeriğin kendisinde tam bir eşleşmeye sahip olur:

    arama uygulamaları

    İlginç olan, ikinci sonuç, son aramamızdaki sonucun aynısını ortaya çıkarmaktadır. Reddit, The Verge hakkında alternatif başlık içeren bir makaleye yer verdi ve bu başlığı bağlantı metni olarak kullandı. Görünüşe göre Reddit, çapa metin yoluyla bir eşleşme oluşturmak  için yeterince yetkisi vardı.

  21. Metinde bir dizi anahtar kelime bulun

    allintext: orbi eero google wifi ”

    Bir takım kelime bulmak istiyorsanız ancak tam olarak eşleşen bir cümle içerisinde olmas ne olur?

    Aranan kelimeler eğer tam olarak bir cümle içerisinde eşleşmek zorunda değilse ve metin içinde geçen bir takım kelimeleri bulmak istiyorsanız; Her kelime için ayrı bir “intext:” metriğini kullanabilirsiniz veya Google’a metriğin ardındaki tüm kelimelere “intext:” uygulamasını söyleyen “allintext:” kullanabilirsiniz.

    arama uygulamaları

    Sonuçların tümü, gövde metninde, bazı kombinasyonlarda veya siparişte hedef anahtar kelimelere sahiptir. “Allintext:” (veya herhangi bir “allin …:” metriği) diğer komutlarla karıştırırken çok dikkatli olun, aksi halde beklenmedik sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. “Allintext:” metriği otomatik olarak takip eden her şeyi işleme koymaya çalışacaktır.

    (Michael Martinez‘e, Twitter’daki bazı “intext:” örneklerini ve Gary Illyes‘e, tam olarak “intext:” nasıl çalıştığını anlatan bazı ayrıntıları açıklamaya çalıştıkları için teşekkürler.)

    II. Başlık Araştırması

    İçerik araştırmalarınızı yaptınız, şimdi başlık seçerken dikkat etmeniz gerekenleri açıklamanın zamanı geldi. Seçtiğiniz başlıkla hitleri yakalamak istersiniz ancak elbette orijinallikten uzak olmak da istemezsiniz. Burada başlık araştırması için bazı arama metriği kombinasyonları örneklerini bulabilirsiniz.

  22. Belirli Bir Cümle Olup Olmadığını Kontrol Edin

    “tesla vs edison”

    Başlığınızda “Tesla vs. Edison” ı kullanmaya karar verdiniz, bu nedenle tam eşlemeli ifadeyle içeriği hızlı bir şekilde kontrol edelim:

    arama uygulamaları

    Google’ı tam olarak eşleşen bir cümle haline getirdiniz, ancak bu cümle metnin herhangi bir yerinde olabilir. Peki sadece metin başlığında görünmesini nasıl sağlayacağız?

  23. Başlıkta Bir Cümle Olup Olmadığını Kontrol Edin

    intitle:”tesla vs edison” ”

    Doküman başlığında bir anahtar kelime veya kelime öbeğinin (tırnak işaretleri içerisinde) bulunması gerektiğini belirtmek için “intitle:” operatörünü kullanın:

    arama uygulamaları

    Bazen Google’ın bir ekran başlığını arama sonuçlarında yeniden yazabileceğini unutmayın. Bu nedenle ifadenin başlığa uymadığı bir sonucun elde edilmesi mümkündür.

  24. Başlıktaki Birden Çok Anahtar Kelimeyi Kontrol Et

    intitle:tesla intitle:vs intitle:edison “

    Bir başlıkta birden çok anahtar kelime olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, ancak kendinizi tam eşleme ile sınırlamak istemiyorsanız, birden çok “intitle:” operatörünü tek bir anahtar kelime ile dizebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Tabii ki, bu biraz karışık olabilir. Neyse ki, daha kolay bir yol var …

  25. Birden Çok Anahtar Kelimeyi Kolayca Kontrol Edin

    “allintitle: tesla vs edison”

    “Allintext:” gibi, bir “allintitle:” operatörü de var. İzleyen anahtar kelimelerden herhangi biriyle eşleşir:

    arama uygulamaları

    Bu, çok ilginç bir ekran görüntüsü oluşturmayan # 24 ile kabaca aynı sonuçları verir, ancak tam olarak yapmak istediğimiz şey budur. Yine, “allintitle:” metriğini diğer metrikler ile birleştirmeye özen gösterin, çünkü bunu takip eden her şeyi tüketmeye çalışacaktır.

  26. Listelerle Başlıkları Kontrol Etme

    intitle:”top 10 facts” tesla ”

    Belki kalbinizi dinliyorsunuzdur, ancak ölüm için yapılmadığından emin olmak istiyorsunuz. Bir “intitle:” operatörünü bir konuyla ilgili genel bir anahtar kelime arama ile birleştirebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bu sonuçlar, Tesla hakkında olan fakat başlıkta “Top 10 Gerçekler” yazan sayfalardır.

  27. Listeleri ve Tam Eşlemeli İfadeleri Bulma

    intitle:”top 10 facts” “nikola tesla” ”

    Hata, yine Tesla Motors ile ilgili sonuçları çekiyoruz. Neyse ki, “intitle:” ile tam eşleme öbekleri ve daha karmaşık diğer metrik kombinasyonlarını birleştirebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bu muhtemelen aklınızda olandakine çok daha yakın, ancak kötü haber, “En İyi 10” Nikola Tesla’nın sınırlarında bile, aşırıya kaçmış gibi görünüyor.

  28. En İyi X Listelerini Kontrol Edin

    intitle:”top 7..9 facts” “nikola tesla” ”

    Aralık (..) operatörü, belirli bir sayı aralığını aramanıza izin verir. Belki Top 10’dan sıkıldınız ancak listenin çok kısa olmasını istemiyorsunuz. En Popüler 7, 8 ve 9 listelerinin neler olduğunu kontrol edelim:

    arama uygulamaları

    Bu arama, yalnızca videolardan oluşan dört sonuç çıkardı. Yani, en azından doğru yolda, özgünlük yolunda ilerliyorsun.

    Arama operatörlerine hakim olduktan sonra, sonunda Internet’in efsanevi noktasına ulaşırsınız.

  29. Yazının Başlığını Kontrol Et

    intitle: ” * kolay adımda ” “arama metrikleri” ”

    Bütün bunları teste koyalım – bu yazı için başlığım ne kadar orijinal?

    67 basamaklı bir yayınla tam bir eşleşme beklemiyorum, ancak başlığın herhangi bir yerindeki “Arama Metrikleri” nden bahseden yazıların ve sonuçların herhangi bir yerinde ” * kolay adımda” yer alıyor mu?

    arama uygulamaları

    Özgünlük bakış açısından, her şey tamammış gibi gözüküyor. Elbette, benzeri başlıkları bulmak için metrikleri karıştırmanın ve eşleştirmenin birçok yolu vardır.

    Sonuçta, “benzersiz” i nasıl tanımladığınıza karar vermelisiniz.

    III. Özgünlük Kontrolü

    Sonunda bu makaleyi yayınladınız ancak başkasının kopyasını yapmış olabileceğinden şüpheleniyorsunuz ve trafiğinizi alıyor. Gelişmiş arama uygulamaları kopya içerikleri avlamak için harika olabilir.

  30. Tam Başlığınız Olan Makaleleri Bulmak

    “ Intitle: “post-panda dünyasında içeriği çoğalt” ”

    Tam eşleme başlıklı “intitle:” operatörünü kullanarak, herhangi birinin herhangi bir değişiklik yapmadan makronuzu kopyalayıp kopyalamadığını kolayca bulabilirsiniz.

    İşte birkaç yıl önce yazdığım bir gönderiye dayanan arama:

    arama uygulamaları

    Tamam, muhtemelen orijinal makaleyi bilmeniz gerekmiyordu, bu yüzden tekrar deneyelim…

  31. Siteler Hariç Başlık Eşlemelerini Bulun

    intitle:”Post-panda dünyasında içerik çoğaltmak” -site:moz.com ”

    Belirli siteleri hariç tutmak için “site:” metriğiyle(-) kullanın.  Bu durumda, orijinal başlığın Moz.com’da yayınlandığını zaten biliyoruz:

    arama uygulamaları

    Bu sitelerin ikisinin, tamamen kötü niyetli değil ancak düşük nitelikli ve yalnızca yayınla bağlantılı olduğu ortaya çıkıyor. Gerçekten bilmek isteyeceğiniz şey, birinin metni toptan kopyalayıp, kopyalamadığıdır.

  32. Benzersiz, Tam Eşleşme Metni Bulun

    “ “Bağırsaklarımızın içinde dolaşıyorlardı.” -site:moz.com ” (“they were frolicking in our entrails” -site:moz.com)

    Başka bir alternatif tam eşlemeyi uzun ve özgün bir cümleyle çalıştırmaktır. Neyse ki, bu belirli blog yazısı bazı oldukça eşsiz ifadeler içeriyor. Moz.com’u hariç tutmayı sürdüreceğim:

    arama uygulamaları

    İlk sonuç zararsızdır (biraz garip olsa da), ancak diğer ikisi, orijinal yazının tam, kopyalanmış ve yapıştırılmış olanlarıdır.

  33. Benzersiz Metinleri Sadece Gövdede Bulun

    ” intext: “Bağırsaklarımızın içinde dolaşıyorlardı.” -site:moz.com -site:facebook.com “ (intext:”they were frolicking in our entrails” -site:moz.com -site:facebook.com)

    Benzersiz metnin belgenin gövdesinde olduğundan emin olmak istiyorsanız, “intext:” metriğini kullanabilirsiniz. Burada, hem “intext:” hem Facebook’u hariç tutmayı ekledim. Çeşitli metrikleri karıştırmak ve eşleştirmek makul oranda tamamlandı:

    arama uygulamaları

    Pratik olarak “intext:” genellikle tam eşleşme öbekleri ile benzer sonuçlar verir.

    Genellikle “intext:” yöntemini yalnızca garip sonuçlar gördüğünüzde veya yalnızca belge gövde metnine baktığınızdan kesinlikle emin olmak istediğinizde kullanın.

  34. Emin Olmadığınız Bir Teklif Bulun

    “ Bir wookiee’yi öpmek isterim ” (” i would rather kiss a wookiee “)Uzun bir teklif mi arıyorsunuz? Ancak o alıntıyı doğru bir şekilde alıp almadığınızı hatırlayamıyorsunuz? Kesin eşlemeyi sık sık uzun aramasonuçlarıyla eşitleriz ancak bazen Google’ın genişlemesine izin vermek daha iyidir:

    arama uygulamaları

    Google, burada bana bir Star Wars hayranı olduğumu hatırlatıyor. Bu konuda da yanlış olan diğer insanlarla ilgili bir makale var.

    IV. Rekabetçi Araştırma

    Bazı durumlarda, araştırmanız rekabetin hangi içerikte yaratıldığına odaklanmış olabilir. Google arama metrikleri aramanızın sonucunu daraltarak, rakiplerinizin neler yaptığını bulmanıza yardımcı olabilir.

  35. Basit Bir Aramayla Başlayın

    “ Tesla duyuruları ”

    Diyelim ki, Tesla Motors duyurularını yayınlayanların kim olduğunu öğrenmek istiyorsunuz, aklınıza gelen en basit sorguyla başlayın:

    arama uygulamaları

    Muhtemelen Tesla’nın kendi duyurularını aramıyorsun, bu yüzden arama metriklerinden birini kullanarak eksiltme yapmalısın…

  36. Belirgin Siteleri Hariç Tut

    “ Tesla duyuruları -site:tesla.com ”

    Kullanışlı “site:” metriğini kullanıp Tesla’nın kendi sitesinde negatif (-) çalıştırın ve sonuç:

    arama uygulamaları

    Bu biraz daha iyi. Haber mücadelesindeyseniz hepsi oldukça tanıdık rakiplerdir.

  37. Belirli Rakipleri Hedefleyin

    “ tesla duyuruları site:nytimes.com ”Belki sadece bir rakibe odaklanmak istiyorsunuz. Bunun için de “site:” metriğini kullanabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Açıkçası, bu yaklaşım, yüksek miktarda içeriğe sahip büyük rakipler için en iyi sonucu alacaktır.

  38. Belirli Bir Alt Alan Hedefleme

    “ tesla duyuruları site:wheels.blogs.nytimes.com ””Site:” metriğini tam bir alt alan adıyla birlikte kullanabileceğinizi unutmayın. Belki sadece CNN’in otomobil endüstrisindeki “tekerlekler” blogunu ne hakkında yayınladığını bulmak istersiniz.

    arama uygulamaları

    Elbette, belirli alt alan adlarını “-site:” ile de hariç tutabilirsiniz.

  39. Bir Sitede Belirli Bir Yazarı Hedefleyin

    “ Tesla duyuruları site:nytimes.com “neal eboudette ”Belki sadece tek bir yazarla ilgileniyorsundur.

    Organik sonuçlar için güvenilir bir yazar arama metriği yoktur ancak çoğu durumda tam eşleme metni olarak yazarın adını da dahil etmek sizi istediğiniz sonuca ulaştırmak için kullanılabilecek bir yöntem olacaktır:

    arama uygulamaları

    Yazarın isminin nasıl sunulduğunu görmek için önce bir makale çektiğinizden emin olun (orta başlangıç, vb.).

  40. Anahtar Kelimelere, Siteye ve Unvana Göre Hedefleme

    “ Tesla duyuruları site:nytimes.com intitle:earnings ”New York Times’da Tesla’nın, yalnızca “Kazançlar” ı belirttiğini duyurmak isterseniz, operatörleri gerektiği gibi karıştırıp eşleştirebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Yaratıcı olmaktan korkmayın. Google dizini büyük, içerisinde özellikle de çok büyük sitelerde bulunacak daha çok şey var.

  41. Benzeri Rakipler

    related:nytimes.com ”

    Ya diğer yayınlara yönelmek isterseniz? Benzer kategorideki alan adlarını sunan “related:” metriğini kullanarak, Google size belirttiğiniz gibi diğer siteleri / alan adlarını gösterecektir:

    arama uygulamaları

    “Releated:” metriğini çalıştığı zaman harika ancak yalnızca belirli alanlar için ve genellikle daha büyük siteler için geçerli olduğu konusunda uyarı yapılmalıdır.

    Ayrıca, diğer metrkler ile birleştirilemeyen nadir bulunan Google arama metriklerinden biridir.

  42. Belirli Bir Yolda İçerik Bulma

    “ Tesla duyuruları site:fortune.com/2016 ”

    Bir siteye göz atmak isterseniz, URL klasörlerinizi “site:” metriğiyle belirtebilirsiniz. Örneğin, Forbes, yıl tabanlı klasörlerle kolayca düzenlenmiştir, bu nedenle yalnızca 2016’dan itibaren makaleleri kolayca görebilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bunun, yalnızca alan adını doğrudan takip eden URL bölümleri için çalıştığını unutmayın. Peki, URL’nin diğer bölümlerinde metin üzerinde nasıl arama yaparsınız?

  43. Bir “Klasör” İçin Genişçe Arama Yapın

    “ Tesla duyuruları inurl:2016 ”

    Neyse ki, Google’ın da bir “inurl:” metriği var. Örneğin, bir yıl araştırdığınızda, o yılı URL’de bulabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Belirttiğiniz metnin “inurl:” olduğunu yalnızca klasör seviyesinde değil, URL’nin herhangi bir yerinde görülebilir.

  44. Belirli Bir Tarih Aralığına Göre Arama Yapın

    “ tesla duyuruları daterange:2457663-2457754 “

    Gerçekten tarih aralığınızı daraltmak istiyorsanız ne olacak? Google’da ayrıca, yayınlanma tarihlerini teoride güne saptamanıza olanak tanıyan bir “daterange:” metriği vardır. Örneğin, 2016 yılının 4. çeyreğinde bir arama yapmak için:

    arama uygulamaları

    Ne yazık ki, normal organik sonuçlarda, yayınlanma tarihleri her zaman doğru değildir ve “daterange:”, pratikte, oldukça garip sonuçlar döndürebilir.

    Bunun da tipik tarih formatı olmadığını fark etmişsinizdir. “Daterange:” metriği , Julian tarih biçimini kullanır.

  45. Geniş Tarih Aralığına Göre Arama Yapın

    “ tesla duyuruları 2015..2017 ”

    Tarih aralığınızın kesin olmasına gerek duymuyorsanız, aralık (..) operatörünün her iki tarafına da bir yıl ekleyerek arama yapabilirsiniz. Sayılar gittikçe, yıllar genel olarak makul sonuçları geri alacak kadar benzersizdir:

    arama uygulamaları

    Unutmayın ki bu özel bir tarih araması değildir fakat yöntem olarak da kötü bir şey değil. Maalesef, aralık metriği “inurl:” ve diğer gelişmiş metriklerle her zaman doğru bir şekilde eşleşmeyebilir.

  46. Sadece Bir Dosya Türünü Hedefleyin

    “ tesla duyuruları filetype:pdf “

    “Filetype:” metriği, PDF dosyaları gibi bir uzantı belirlemenizi sağlar. Diyelim ki sadece PDF olarak yayınlanan Tesla duyurularını istiyoruz:

    arama uygulamaları

    Diğer dosya uzantıları için: “Doc” (Word), “xls” (Excel), “ppt” (PowerPoint) ve “txt” (metin dosyaları) Ayrıca, “html”, “php”, “asp” gibi web sayfalarının belirli çeşitlerini belirtmek için de “filetype:” kullanabilirsiniz. Dosya uzantısının tipik olarak URL’de listelenmesi gerektiğini unutmayın, bu nedenle bu aramalar kapsamlı değildir.

  47. Rakiplere Bağlantı Sağlayan Siteleri Bul

    “ link:nytimes.com tesla ”

    2017 yılının başından itibaren “link:” metriği kullanımdan kaldırıldı. Kafa karıştırıcı olabilecek sonuçları yine de getirmeye devam eder ancak Google yalnızca “link” metriğini bir anahtar kelime olarak değerlendiriyor ve eşleşmeler buluyor. “Link:” metriği, rekabetçi link araştırması yapmanıza izin verir. Örneğin, yukarıdaki arama, The New York Times’dan bağlantıları olan Tesla ile ilgili tüm belgeleri arar:

    arama uygulamaları

    Pekâlâ, bu sonuç çoğunlukla New York Times’ın The New York Times’a çok bağladığını anlatıyor. Muhtemelen aradığınız şey bu değil.

  48. Kaynağı Hariç Tutan Bağlantıları Bulun

    link:nytimes.com -site:nytimes.com tesla ”

    New York Times bağlantılarını kaldırmak için “link:” ile negatif (-) “site:” metriklerini birleştirelim.

    arama uygulamaları

    Lütfen Google’ın “link:” metriğinin bir çok işlevinden vazgeçtiğini ve döndürdüğü sonuçların yalnızca bir örnek olduğunu (ve muhtemelen güvenilmez bir örnek olduğunu) unutmayın. Kapsamlı rekabetçi bağlantı araştırmaları için, kendi Open Site Explorer da dahil olmak üzere üçüncü taraf araçları önermekteyiz.

  49. Bağlantı İçinde Çapa Metin Arama

    “ inanchor:”tesla duyuruları ”

    Çapa metnin içinde arama yapmak için “inanchor:” metriğini kullanabilirsiniz. Örneğin, yukarıdaki arama, bağlantı metnindeki “tesla duyurularını” kullanarak sitelerden bağlantı verilen siteleri arar. Başka bir deyişle, sonuçlar bu bağlantıların hedeflerini (kaynaklar değil) temsil eder:

    arama uygulamaları

    “Inanchor:” metriğini yalnızca dizinin küçük bir örneğini temsil ettiğini ve artık Google tarafından aktif olarak desteklenmediğini lütfen unutmayın. Bir parça tuzla kullanın.

  50. Bağlantı Metninde Birden Çok Kelimeyi Arama

    allinanchor: tesla duyuruları “model x” ”

    Diğer “allin …” çeşitleri gibi, “allinanchor:” ardındaki tüm kelimelere uygulanır, bu kelimelerin hepsini bağlantı metninde arar, ancak tam eşleme olarak değil:

    arama uygulamaları

    Çapa metin metrikleri (“inanchor:”, “allinanchor:”) ilk araştırmanız için yararlı olabilir, ancak sitenize veya rakiplerinize yapılan tüm bağlantıların tam, doğru bir şekilde gösterilmesini beklemeyin.

    V. Teknik SEO / Denetimler

    Gelişmiş Google arama metrikleri sitelerin nasıl dizine eklendiğini anlamak ve teknik denetimler gerçekleştirmek için güçlü araçlar olabilir. Teknik SEO tabii ki karmaşık bir konudur, ancak başlamak için birkaç örnek aşağıda verilmiştir:

  51. Bir Sitenin Dizinine Göz Atın

    “ site:amazon.com ”

    Her şey, “site:” metriğiyle başlar, en basit düzeyde, Google’ın bir siteyi nasıl indekslediğine bir bakış açısı açmanıza yardımcı olabilir. Google’ın Amazon.com dizininden birkaç sonuç:

    arama uygulamaları

    Buradaki sonuç sayımının (ve her büyük hacimli arama için) en iyi tahmin olduğunu lütfen unutmayın. Bununla birlikte, 119.000.000  sayfalık bir tahmini olsa da, reel sayının büyük olduğuna emin olabiliriz. Ulaşmak istediğiniz, uygun büyüklükte bir site ölçeğidir.

  52.  “Www” Alt Alan Adını Filtreleme

    “ site:amazon.com –inurl:www ”

    Bir sitenin dizinine derinlemesine girmek için “site:” ile “inurl:” kombinasyonu hızlı bir şekilde en iyi arkadaşınız olacaktır. Örneğin, Amazon’daki “www” alt alanının altında olmayan sayfaları görmek isteyebilirsiniz. “Site:” ve “inurl:” metriğinde negatif bir eşleşme (-) da kullanabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    İlk birkaç sonuçta bile, Google’ın indeksleme yaptığı diğer alt alan adlarının bir örneğini görebilirsiniz. Bu, size indirgemek için iyi bir başlangıç noktası sağlayabilir.

  53. Birden Çok Alt Alana Filtre Uygulayın

    “ site:amazon.com –inurl:www  -inurl:logistics –inurl:developer –inurl:kpd ”

    Bu konsepti çok uzatabilir, daha dar ve daha dar sayfa listelerine dönmek için daha önceki aramalarda art arda yazabilirsiniz. Dört tane “-inurl:” metriğine bir örnek:

    arama uygulamaları

    Bunu bir düzine “inurl:” ifadesi ile yaptım ve tek bir aramada kaç metriğinin birleştirebileceğine dair herhangi bir sınıra bağlı değilim. Çoğu site, bu tür aşırılıkları gerektirecek kadar büyük değildir ancak ihtiyacınız olduğunda bunun mümkün olduğunu bilmek güzel.

  54. Tek Bir Alt Alan Üzerinde Odaklanma

    “ site:developer.amazon.com ”

    Alternatif olarak, tek bir alt alan üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Bunun için genelde “inurl:” yerine subdomain’i “site:” metriğine dahil etmeyi tercih ediyorum.  Aksi takdirde, metni URL’nin herhangi bir yerinde bulabilirsin:

    arama uygulamaları

    Burada döndürülen alt klasörlerden herhangi birine (“/ ios”, “/ ja” vb.) Daha da derinlemesine dalmak için bu kavramı genişletebilir ve hatta daha fazla “site:” operatörünü, “inurl:” metriğiyle birleştirebilirsiniz.

  55. Güvenli Olmayan Sayfalar İçin Filtrele

    “ site:amazon.com –inurl:https ”

    Güvenli (https 🙂 sayfalarını eklemek veya hariç tutmak için “inurl:” kullanabilirsiniz.

    arama uygulamaları

    Bir siteyi “http:” adresinden “https:” olarak taşıyorsanız, bu yöntem  yeni sayfaların doğru bir şekilde dizine eklendiğinden ve eski sayfaların dizinden yavaş yavaş kaybolduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.

  56. Bir URL Parametresini Arama

    site:amazon.com inurl:field-keywords ”

    Dinamik sayfalardaki URL parametrelerini hedeflemek için “inurl:” seçeneğini de kullanabilirsiniz. Örneğin, Amazon’da hangi tür iç arama sayfalarının Google’da dizine eklendiğini görmek istediğinizi varsayalım:

    arama uygulamaları

    URL parametresini belirtmenin hiçbir yöntemi olmadığını lütfen unutmayın. – Google, metni URL’nin herhangi bir yerinde bulabilir. İşin iyi tarafı, birçok URL parametresi benzersiz adlara sahip olma eğilimindedir.

  57. Birden Çok URL Özniteliklerinde Arama Yapın

    allinurl: amazon field-keywords nikon ”

    “Allintitle:” ve “allintext:” gibi bir de “allinurl:” operatörü var. Bu örnekte, Amazon’da, URL’de “Nikon” kelimesini içeren dahili arama sayfaları arıyorsunuz:

    arama uygulamaları

    Maalesef “allinurl:” iki problemden muzdarip. Birincisi, seçeneklerinizi sınırlayan “site:” ile güvenilir şekilde birleştirilemezsiniz.  İkincisi, tuhaf sonuçlar verme eğilimindedir. Örneğin, ABD aramamın en iyi sonuçlarının Amazon Fransa’dan geldiğine dikkat edin. Çoğu durumda, bunun yerine birden çok “inurl:” ifadesi kullanmanızı öneririm.

  58. Başıboş Metin Dosyalarını Bulma

    site:amazon.com filetype:txt -inurl:robots.txt ”

    Sitenizin etrafında yer alan ve Google tarafından alınıp, alınmış yanlış belge dosyalarını bırakıp bırakmadığınızı merak ediyor olabilirsiniz.  Bunu “site:” ve “filetype:” kombinasyonlarını kullanarak yapabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bu durumda, Amazon’un düzinelerce Robot dosyası bulunduğu için “robots.txt” dosyasını hariç tutmak (“-inurl:” kullanarak) etmek istiyorsunuz. Bu açılan sitede, yanlışlıkla canlı kalmış dosyaları temizlemek için iyi bir yoldur.

  59. Yinelenen İçeriğin Derinliklerine Kazın

    site:amazon.com “hot wheels 20 araba hediye paketi” ”

    Amazon gibi bir site, dahili çoğaltılmış içerik için muazzam bir potansiyele sahiptir. Tam eşleme ifadelerine sahip “site:” metriğini kullanarak, yakın eşleşmeleri almaya başlayabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Bu durumda Google yine de yaklaşık 1.000 sonuç döndürüyor. Daha derine inme zamanı…

  60. Yinelenen Başlıklar Aracılığıyla Kazmak

    site:amazon.com intitle:”hot wheels 20 araba hediye paketi” ” (site:amazon.com intitle:”hot wheels 20 car gift pack”)

    Bir sitede tam kopyalanabilecek sayfaları bulmak için “site:” artı “intitle:” özel olarak kullanabilirsiniz.

    arama uygulamaları

    İster inanın ister inanmayın, Google yine de 100’den fazla eşleşen sayfayı geri getiriyor. Devam edelim …

  61. Hariç Tutmalarla Başlık Çoğaltma

    site:amazon.com intitle:”hot wheels 20 araba hediye paketi” -inurl:review -inurl:reviews ”

    Araştırmayı derinleştirmek için sonuçları eleyerek,  #60’daki sonuçların birçoğunun URL’sinde “inceleme” veya “incelemeler” kelimelerinin bulunduğu inceleme sayfaları olduğuna dikkat edin. Dolayısıyla, önceki aramayı yaparak iki hariç tutma durumu yarattınız:

    arama uygulamaları

    Sadece teknik SEO’yu düzelterek yarım düzine sonuç aldınız.

  62. Farklı Sayımlarla Benzer Ürünleri Bulun

    “ site:amazon.com “hot wheels * araba hediye paketi” ”

    Belki benzer ürünleri temsil eden ancak tam olarak aynı olan Hot Wheels hediye paketlerini merak ediyorsunuz. “20” yerine joker karakter (*) operatörünü kullanabilirsiniz:

    arama uygulamaları

    Maalesef, joker karakterler “intitle:” metriğiyle iyi bir sonuç vermiyor; bu nedenle genellikle gelişmiş metrikler dışında tam eşleme ifadelerine sahip olacaksınız.

  63. Hariç Tutmaları İçeren Benzer Ürünleri Bulun

    “site:amazon.com “hot wheels * araba hediye paketi” -20 ”

    Önceki aramaların tümü göz önüne alındığında, muhtemelen 20 paketi bilmenize gerek yoktur, bu nedenle 20 rakamı için bir hariç tutma ekleyebilirsiniz.

    arama uygulamaları

    Sağlıklı olarak 5 araba hediye paketi varmış gibi görünüyor.

  64. Wonderland’ın Tavşan Deliğini Takip Edin.

    site:amazon.com “hot wheels * araba hediye paketi” -20 -5 ”

    Kırmızı hapı almanın ve bu tavşanın deliğinin ne kadar derin olduğunun öğrenilmesinin zamanı geldi. İstisnaları eklemeye devam edin ve 5 paketi de çıkarın:

    arama uygulamaları

    Sonunda alt tarafa yaklaşıyorsunuz. Bu süreç biraz takıntılı görünebilir ancak büyük siteleri denetlemek, potansiyel sorunları tespit etmek; konuları detaylandırana ve endişelenecek bir şey olmadığına karar verene denk bu işlemlerden geçmek gereklidir. Onlara hakim olduktan sonra, gelişmiş arama metrikleri daha derine inmek adına parlak bir matkap gibi kullanılabilir.

  65. Bonus: Parayı göster!

    site:amazon.com “hot wheels” $19.95 ”

    2: 00’da soğuk bir ter içinde uyandım, bir arama metriğini unuttuğumu fark ettim. (siz bunu komik bulsanız da şaka değil). Daha önce özel karakterlerin tuhaf sonuçlar doğurabileceğini ancak Google’ın dolar işareti ($) tanıdığını belirttim:

    arama uygulamaları

    Bu gerçekten bir site denetim örneği değildir ancak Amazon hikayemizle de uyumludur. Google’ın sonuçlardaki ($) değeri ödüllendireceğini ancak bu sonuçların herhangi bir yerinde görünebileceğini unutmayın. Birçok Amazon sayfası birden fazla fiyatı listeliyor. Yine de, cephaneliğine eklemek yararlı bir araç olabilir.

  66. Bir Fiyat Aralığında Sonuç Bulma

    site:amazon.com “hot wheels” $19..$20 ”

    Ayrıca aralık metriği (..) ile bir ($) arama birleştirebilir ve bir dizi fiyat arayabilirsiniz. Diyelim ki 19-20 $ aralığında “Hot Wheels” ve fiyatlardan bahseden tüm sayfaları bulmak istediniz:

    arama uygulamaları

    Bu taktik, genel ürün araştırması için kesinlikle yararlı olabilirken, e-ticaret siteleri, yanlış veya güncel olmayan fiyatlarla sayfaları bulmak için bir denetimde de kullanabilir.

  67. Markanız İçin Başka TLD’ler Bulun

    site:amazon.* -site:amazon.com ”

    Bu son ipucu, bir denetim hüneri ya da nasıl kullandığınıza bağlı olarak rekabeti izleyebilmenin bir yolu olabilir. Aynı ada sahip herhangi bir siteyi bulmak için üst düzey etki alanındaki (*) joker karakteri (*) kullanın ve ardından ana siteyi hariç tutun:

    arama uygulamaları

    Amazon gibi büyük bir site için bu, ülkeye özgü TLD’ler (ccTLD’ler) de dahil olmak üzere diğer meşru TLD’leri bulmanıza yardımcı olabilir. Alternatif olarak, markayı başka TLD’lere kaydeden rakipleri bulmak için bu numarayı kullanabilirsiniz.

———-

Bekle, Sen Hala Burada mısın?

Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için tebrik ederiz. Umarım siz de denemek için bir parça ipuçu ve güven almışsınızdır. Favorilerinizden eksik belirttiğim bir şey olduğu takdirde, yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin. Eminim iyi veya daha önce hiç görmediğim bir numara vardır.

KAYNAK: https://moz.com/blog/mastering-google-search-operators-in-67-steps

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Dünyada Markalaşma İçin Gerekli Olan Unsurlar

Dijital Dünyada Markalaşma için Gerekli Olan Unsurlar

0
Markalar, uç noktalar ulaşabilen, teknolojik yapılar ile müşterileri iyi analiz eden, hızlı ulaşım imkanları sunan ve engelleri kontrol edebilen imkanlarla ilerlemektedir. Marka için ulaşılabilir...