Ana SayfaSEOHTTP 404 Hatası Nedir? 404 Sayfası Nasıl Olmalıdır?

HTTP 404 Hatası Nedir? 404 Sayfası Nasıl Olmalıdır?

-

HTTP 404 Hatası ziyaretçilerin çok fazla karşılaştığı bir hata türüdür ve bize SEO açısından çok büyük zararlar verir. Bu yazımızda 404 Sayfası Nasıl Olmalıdır? 404 Sayfası Nasıl Yapılır? HTTP 404 Hatası Veren Sayfaları Nasıl Bulabilirim? HTTP 404 Hatasının Sebepleri Nelerdir? HTTP 404 Hatası Nedir? gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.

Çoğu zaman bu hataların sebebi silinen yazılar oluyor, kullandığınız içerik yönetim sistemlerinin yazılımsal hataları bu hatanın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Özellikle wordpress eklentilerinin siteniz içerisinde yaptığı değişiklikler sonucunda 404 hata sayfalarına rastlayabilirsiniz.

HTTP 404 Hatasının Sebepleri Nelerdir?

HTTP 404 hatasının oluşmasına sebep olacak bir çok etken vardır. Şimdi gelin etkenlere göz atalım.

  • Silinen Yazılar:  Sitenizde genellikle bir adet 404 hata sayfası oluşturmaz yazıya girilmiş “etiketlerin” içi boşalacağı için bazı sistemler içerik boş olduğu için HTTP 404 hatası olarak algılıyor. Bu yüzden yazı silerken etiketleri düzenlemeyi unutmayın.
  • Kullandığınız Tema: Binlerce tema içerisinden gözünüze en hoş gelenini seçerken bir daha düşünün çünkü bir çok tema yapımcısı sadece görünümüne yoğunlaştığı için temanın oluşturabileceği hataları düşünmüyorlar. Tema yazımında yapılan küçük hatalar linkleri yanlış yerlere yönlendirebilirler.
  • Kullanılan Eklentiler: Şimdiye kadar uğraştığım bir çok HTTP 404 hatasının sebebi genellikle eklentiler olmuştur. Çakışan eklentiler link yapısını bozma ve sitenin kaynak koduna eklediği bazı linklerin 404 hatasına sebep olduğunu bir çok kez gördüm.
  • Taşınan Yazılar: Bazen yazılarımızı taşımamız gerekiyor link yapısını değiştirdiğimiz için eski linki yeni linke yönlendirmez ise eski sayfamız 404 hatası verecektir.
  • Taslak Yazılar: Bu hatanın nasıl oluştuğunu bilmiyorum ancak böyle bir sorunla karşılaştım. Arama Konsolunda taslan olarak kaydettiğim bir yazının linki 404 hatası almış. Yazıyı daha hiç yayınlanmamıştı.
  • Sistem Değişikliği: Bazen şirketlerin sitelerinde sistem değişikliğine gitmek gerekiyor. İçerik yönetim sistemlerinin bir biri ile uyuşmaması sebebi ile 404 hata sayfası oluşabiliyor.

HTTP 404 Hatası Veren Sayfaları Nasıl Bulabilirim?

Site yöneticilerinin kesinlikle kontrol altında tutması gereken durumların başında HTTP 404 hatası gelir. Bu hata o kadar ciddidir ki sitenize kısa ve uzun vadede büyük kayıplar yaşatır.

İlk Önce Google Webamaster Tools‘a giriyoruz. Daha Sonra eski tasarıma göre Tarama> Tarama Hataları  Bölümünden hatalara göz atabilirsiniz.

 

HTTP 404 Hata sayfası

Bu panelde Google Botlarının karşılaştığı hatalar mevcut. Hataları düzelttikten sonra düzelttiğiniz linki yeniden taraması için düzeltildi olarak işaretleyin. Bunun sitenize çok faydası olacaktır.

 

404 Sayfası Nasıl Olmalıdır? 404 Sayfası Nasıl Yapılır?

Hata sayfasını gören kullanıcı büyük olasılıkla hemen çıkıp hemen çıkma oranını yükseltecektir, bu ise sitemize zarar verir. 404 Hata sayfaları ile kullanıcıyı sitenizde tutmanızı sağlayabilirsiniz. Bunun için sizlere bir kaç önerimiz olacak.

  • Dikkat çekici renkler ve yazı fontları kullanılmalıdır.
  • Reklam olmamalı.
  • Arama kutusu kesinlikle olmalı ve kullanıcıyı arama kutusunu kullanmaya yönlendirmelisiniz.
  • Sidebar sağ/sol sütunlar olmamalı tam sayfa bu kullanıcıyı dönüştürmeye ayrılmalıdır kullanıcının ilgisini buraya çekmemiz gerekiyor.
  • Ana Sayfanıza kullanıcıyı yönlendirecek bir link bulundurun kullanıcıyı ana sayfanıza davet edin.
  • En çok okunan yazılarınızı sayfanın görünür bir yerine yerleştirin bu ziyaretçinin ilgisini çekebilir.

 

HTTP 404 hatası hakkında soru ve sorunlarınız varsa yorum kısmında bize iletebilirsiniz

 

 

Can YİĞİTEROL
Can YİĞİTEROL
1999 Yılında Çorum'da doğdum. İnternet teknolojileri alanında kendimi okuma yazmayı öğrendiğim zamandan bu yana geliştiriyorum. Uzmanlık alanı olarak SEO ve Dünya'nın en büyük içerik yönetim sistemi olan Wordpress üzerinde kendimi geliştirmeye devam ediyorum. 7 yıldır kişisel blog sayfamda düşüncelerimi paylaşıyorum. Arama motoru optimizasyonunun bir sihir olduğuna inanıyorum ve bu beyinde sihire fazlasıyla yer var...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Ads, Hedef EBM (Etkileşim Başına Maliyet) Nedir?

Google Ads Hedef EBM(Etkileşim Başına Maliyet), Nedir?

0
Google Ads Hedef EBM, reklamverenlerin belirli bir etkileşim türüne odaklanarak kampanya maliyetlerini optimize etmelerini sağlayan bir teklif verme stratejisidir. EBM, reklamverenlerin hedeflerine ulaşmak için...