Ana SayfaSEOInfinite scroll SEO için nasıl sorunlara yol açıyor?

Infinite scroll SEO için nasıl sorunlara yol açıyor?

-

Google’dan Martin Splitt infinite scroll hakkında merak edilenleri, SEO üzerindeki etkisini, infinite scroll yerine kullanılabilecekler hakkında bilgi verdi.

Splitt, SEO uzmanlarına ve site sahiplerine Googlebot’un sayfalar arasında gezinmediğini, bir web sayfasına infinite scroll uygulandığında içeriğin Google Arama’da indekslenmesiyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Sanal bir konferans sırasında Splitt tarafından ele alınan bir sorunda, bir web sitesinin içeriği infinite scroll nedeniyle Google Arama dizininde eksikti. Splitt, infinite scrollun neden içeriğin indekslenmesini önlediğini ve Google’ın bunun yerine ne tavsiye ettiğini anlattı.

Lazy Load Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google’dan Martin Splitt’in sanal konferansta anlattıkları

Splitt, 14 Nisan’da düzenlenen ‘Better Together’ adlı teknik bir SEO sanal konferansında misafir konuşmacılardan biriydi. Sanal konferansta Splitt’in kendi ekranını paylaşmasına ve insanlara SEO sorunlarını nasıl tespit ettiğini ve çözdüğünü gerçek zamanlı olarak göstermesine izin verdi. Baktığı her sayı, geçmişte üzerinde çalıştığı gerçek bir vakaya dayanıyordu.

Bahsi geçen sorun ise, Google’ın dizine eklenmiş site içeriğinde yer almayan içerikle ilgiliydi. Splitt, sonunda web sitesinin indekslenme sorununun infinite scroll kullanması olduğunu keşfetmesini sağlayan bir dizi test yaptı.

Google’ın Lazy Load İçeriğinizi Görebildiğinden Emin Olun

Infinite scroll neden sorun yaratıyor?

Splitt, yeni içerik yüklemek için infinite scroll kullanan bir haber sitesi örneği gösterdi. Bu örnek sitedeki ziyaretçinin, ekranın alt kısmına gelene kadar yeni içerik yüklenmemesi anlamına geliyordu. Splitt bunun neden bir sorun olduğunu açıklıyor: “Googlebot’un yapmadığı şey ne? Kaydırma.”

Googlebot’un yaptığı bir sayfaya inmek ve ilk görünenleri taramaktır. Splitt’in belirttiğine göre, Googlebot bir sayfa kaydırıldıktan sonra yüklenen içeriği tarayamaz.

Google WordPress için Lazy Load eklentisi yayımladı

Infinite scroll alternatifleri

Splitt, site sahiplerinin uygulamalarını yalnızca kaydırmaya dayanmayacak şekilde değiştirmeleri gerektiğini söyledi ve ayrıca görüntüler için geç yüklemenin (lazy load) iyi olduğunu ve IntersectionObserver API’sinin kullanılmasının da kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Önemli web sayfası içeriği için lazy load ile kesinlikle çalışacaksınız, JavaScript kitaplığınızın görünüm alanına girdiğinde veri yüklemeyi desteklediğinden emin olun.

Gidebileceğiniz bir başka rota da infinite scrolla ek olarak sayfalandırılmış yükleme kullanmaktır.

Google’ın lazy load içeriği düzeltmeyle ilgili resmi belgeleri, infinite scroll için sayfalandırılmış yüklemeyi desteklemenizi önerir:

“Infinite scroll deneyimi uyguluyorsanız, sayfalandırılmış yüklemenin desteklendiğinden emin olun. Sayfalandırılmış yükleme kullanıcılar için önemlidir, çünkü kullanıcıların içeriğinizi paylaşmalarına ve içeriğinizle yeniden etkileşime girmelerine olanak tanır. Ayrıca Google’ın infinite scroll üstünde değil, içerikteki belirli bir noktaya bağlantı göstermesine izin verir. ”

Web sitenizin sayfalandırılmış yüklemeyi (paginated loading) tamamen desteklediğinden emin olmak için, kullanıcıların doğrudan paylaşabileceği ve yükleyebileceği her bölüme benzersiz bir bağlantı sağlayabilmeniz gerekir.

Uygulamanızı Test Edin

Seçilen yöntemden bağımsız olarak Splitt, gerçekleştirilmiş uygulamayı test etmenin ne kadar önemli olduğunu ayrıca vurguluyor. Splitt’in Google zengin sonuçlar testiyle keşfettiği sorun aslında, site sahibinin kendisi tarafından infinite scroll uygulamaları testiyle de tespit edilebilirdi.

Splitt’in üzerinde durduğu haber sitesi söz konusu olduğunda, ana sayfada ondan fazla içerik bulunmasına rağmen, Googlebot yalnızca on makale görebildi. Lazy load uygulamasını test etmenin bir yolu budur. Bir diğer yolsa, Google’ın resmi yardım belgesinde yer alan ‘Puppeteer’ kodunu kullanmaktır.

Google’s Martin Splitt Explains Why Infinite Scroll Causes SEO Problems
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...