Ana SayfaSEOReally Simple Syndication (RSS) Nedir? Nasıl Çalışır?

Really Simple Syndication (RSS) Nedir? Nasıl Çalışır?

-

Hala takip etmek istediğiniz siteleri tek tek ziyaret edip çok kıymetli hale gelen zamanınızın bir kısmı boşa mı harcıyorsunuz? Yıllar ilerledikçe iletişim ve doğal olarak istenilen veriye erişim oldukça kolaylaştı. Faks cihazının nasıl kullanılacağını bilmeyen nesil iş hayatına başladı, pek çoğumuz en son ne zaman mektup için pul aldığını hatırlamaz haldeyiz. Bu eski ve yavaş iletişim yöntemleri unutulmaya yüz tuttu diyebiliriz, e-posta ile her şey çok hızlı ve mobil telefonunuzdan bile kontrol edilebiliyor olması çok daha kolay. Buna paralel olarak hepimizin kullandığı sosyal ağlarda saniyede akan bilgi sayısı her şeyi takip etmemizi imkansız hale getiriyor. İlgimizi çeken takip etmek istediğimiz internet sitelerini tarayıcıların yer işaretlerine eklediğimizde ise bir süre sonra karmakarışık bir hal alıyor. Her şeyin bir kolay yolu bulunuyorken bunun kolay bir yolu olmaması düşünülemez tabi. İşte bu noktada kilit sorumuz: RSS Nedir?

RSS Nedir?

Yoğunlukla bloglar, podcastlar ve haber sağlayıcıları tarafından kullanılmakta olan, takip edilmek istenilen web sitelerine eklenen yeni içeriğin kolaylık takip edilmesine imkan veren web sayfası bildirimcisidir. Kullanıcılarına sıklıkla eklenen web site içeriklerini takip etmelerini sağlamak isteyen yayımcılar, kullanıcıların kaydolabilmesi için bir besleme (web sayfası bildirimcisi) yayınlarlar ve kullanıcıların birden çok web sitesini tek bir noktadan takip edilebilir olmasına imkan verirler. Beslemeler için kullanılan dosya biçimleri .rss ve .xml’dir.

RSS kısaltması zaman içerisinde değişime uğramıştır. Şimdilerde Really Simple Syndication (RSS 2.0.0) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Daha öncelerde RDF Site Summary (RSS 0.9 ve 1.0) ve ilk başlarda Rich Site Summary (RSS 0.91) olarak karşımıza çıkıyordu.

RSS Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar RSS ile içeriklerini paylaşan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS araçları ile içeriği tek platform üzerinden takip edebilir. Sitelerin sahipleri veya yetkilileri teknik düzenlemeler yaparak formatı uygun hale getirip RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir. RSS ile içeriğin başlığı, özeti veya tamamı paylaşılabilir. RSS ile içeriklerini paylaşan sitelerde genellikle çeşitli RSS veya XML butonları olduğunu görürsünüz. Bu butonlara tıkladığınızda takip etmek istediğiniz RSS okuyucu hizmeti veren aracıları göreceksiniz ve tercih yapacaksınız.

Kapanana kadar Google Reader çok önemli bir takip aracıydı. Kapatılacağı açıklandığında panik olan ve alternetiflere yönelmek için son günlerine kadar bekleyen önemli bir kitle olduğunu herkes bilir. Şimdilerde farklı alternatifler kullanılmaktadır. Bir kaç örnek vermek gerekirse Feedly, Newsblur, Fever, FeedDemon, FeedHQ şimdilerde kullanabileceğiniz RSS okuyucuları.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?