Ana SayfaSEOSayfa İçi SEO Temelleri: Meta Açıklaması

Sayfa İçi SEO Temelleri: Meta Açıklaması

-

Bu makale, meta açıklaması (Meta Description) hakkında temel bilgiler içerir. Meta açıklamaların neden önemli oldukları ve web sitenizin optimizasyonu için onları nasıl kullanmanız gerektiği hakkında bilgiler içerir.

Meta Açıklaması Nedir?

Meta açıklaması, web sayfasının içeriğini tanımlamak için kullanılan bir HTML etiketidir. Bu açıklama, sayfanızın arama motoru sonuçlarında göründüğü şekliyle başlık ve URL’nin hemen altında görünecektir. Google’da meta açıklamanızın 140-160 karakterlik kısmı görünür. Bu yüzden meta açıklamalarınızı 140-160 karakter bandında tutmanızda fayda var.

Sayfa İçi SEO Temelleri Meta Açıklamaları

Örnek : Meta Açıklamasının Arama Sonuçlarında Nasıl Göründüğü

Meta Açıklaması Örnek Kod Parçacığı:
<head> <meta name="description" content="Title Nedir? Arama motorlarında
arama yapan kullanıcıların aranılan konuya yakınlığını belirleyen
ve siteye gelmesini teşvik eden başlıktır."></head>

Peki Meta Açıklamaları Neden Önemli?

Meta açıklamaları arama sonucu sayfalarında başlık ve URL ile birlikte gösterildiğinden, kullanıcıların arama sonuçlarında web sitenize tıklatma oranları üzerinde doğrudan olumlu veya olumsuz etkisi olacaktır. Ayrıca sayfanızda belirlediğiniz anahtar kelimeyi meta açıklamasında kullanmanız, arama motorlarındaki sıralamalarda yükselmekte az da olsa yardımcı olacaktır.

Ancak sadece anahtar kelimeyi meta açıklaması içerisinde geçirmek yeterli değil. Anahtar kelimeyi meta açıklamasında doğal bir cümle içerisinde geçirmek gereklidir.Arama sonucunuzda en değerli kısım meta açıklamasıdır.Sayfa başlığı için bir satır, URL için bir satırlık alanınız bulunurken meta açıklaması için iki satırlık alanınız bulunur. Sahip olduğunuz bu değerli alanda arama yapan kişilere anlamlı bir mesaj verip, sitenizi ziyaret etmelerini sağlamalısınız.

Meta Açıklamaları Nasıl Geliştirilir?

Arama sonucu sayfalarındaki sonuçların tıklama oranlarının sıralama faktörüne doğrudan etki ettiği düşünüldüğünde, meta açıklamalarınızı SEO dostu haline getirmenin en iyi yolu, onları daha fazla tıklama alacak şekilde ve kullanıcı dostu olarak yazmaktır. Arama sonuçlarınızı bir gazete veya dergi içindeki geleneksel bir reklam gibi düşünün. Dergi veya gazetede bir kişiyi bir telefonu aramaya veya bir adrese seyahat etmeye  ikna etmek için nasıl manşetlere veya vurgulara ihtiyaç varsa arama sonuçlarında da bu işlevi meta açıklamaları üstlenir.

Unutmayın,meta açıklamaları sitenizin arama sonuçları içerisindeki küçük vitrinidir ve bu küçük vitrini kullanıcıyı etkileyip sitenize çekecek şekilde düzenlemelisiniz.

Sayfanızı diğer arama sonuçlarından daha iyi hale nasıl getirebileceğinizi düşünün. Mesajınızın içinde duygusal dokunuşlardan korkmayın, insanların duygularına dokunmak başarılı bir stratejidir.

2014’te Glasgow Üniversitesi Sinir Bilimi ve Psikolojisi Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma insanların duygularının dört ana başlık halinde sınıflandırılabileceğini öne sürdü:

  • Mutlu
  • Üzgün
  • Kızgın / Bıkkın
  • Korkmuş / Şaşırmış

Google, her arama sonucunun yaklaşık 1-2 cümlelik (140-160 Karakter) özetine yer verir. Dolayısıyla bir ila iki cümleden oluşan açıklamanız ile, kullanıcıların sayfanızı ziyaret etmeleri gerektiği hissine kapılmalarını sağlamalısınız. Duyguları harekete geçirecek bir mesaj bulun ve kullanıcıların sayfanızı ziyaret etmesini sağlayın.

Eğer açıklamanız çok uzun olursa açıklamanın tamamı yayınlanmaz ve istediğiniz mesajı kullanıcıya aktaramazsınız. Eğer açıklamanız çok kısa olursa kullanıcı aradığı sonucun sizin sayfanız olup olmadığından emin olamaz ve başka sonuçlara tıklamayı tercih eder. Bu yüzden tıpkı bir araştırmacı gibi iki cümlede kullanıcıyı nasıl sitenize çekeceğinizi planlamalısınız. Unutmayın, web sitenizdeki her sayfa için benzersiz açıklamaların olması çok önemlidir.

Yine yapılan bir  SEO araştırmasına göre, sitelerin yaklaşık %30’unda yinelenen meta açıklamalarının bulunduğu ve arama sonuçlarının  %25’inde hiç meta açıklaması bulunmadığı tespit edilmiştir.

SEO Dostu Meta Açıklamaları

Ziyaretçileri web sitenizin arama sonucuna tıklamaya teşvik etmek için açıklamalarınızda şunları yapın;

  1. Yaklaşık 1-2 cümle (140-160 karakter) uzunluğunda tutun
  2. Anahtar kelimenizi açıklamaya dahil etmeyi unutmayın
  3. Alakalı ve harekete geçirici bir mesaj ekleyin
  4. Yenilenen meta açıklamalarından kaçının
  5. İçeriğiniz ile alakalı, anlamlı ve açıklayıcı cümleler kurun
  6. Bir duyguyu hedefleyin

Kaynak : https://www.semrush.com/blog/on-page-seo-basics-meta-descriptions/

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?