Ana SayfaSEOSEO Meta Etiketlerinin Harika Dünyası

SEO Meta Etiketlerinin Harika Dünyası

-

Meta etiketleri, çoğu SEO eğitiminin başlangıcında daha iyi veya daha kötüsü için yer alır. Bu konuyu tam olarak nasıl anlatacağımızı düşünmüştüm çünkü her zaman meta etiketlerinin kötü tarafı – yani anahtar kelimeler meta etiketi – konusunu duyuyoruz. Herhangi bir site incelemesinde incelenen ilk şeylerden biri, esas olarak başlıktaki her sayfanın üst kısmında bulunduğundan ve ilk görülen şey olduğundan meta etiketlerin kötüye kullanılmasıdır. Ancak çok negatif olmak istemiyoruz; Meta etiketler, bir arama pazarlamacısının elindeki en iyi araçlardan bir tanesidir.

Sadece açıklama ve anahtar kelimelerin ötesinde meta etiketler vardır, ancak bu ikisi en çok görüntülenir. En çok kullanılanları (tecrübelerime göre) iyi, kötü ve kayıtsız olarak ayırdım. Kötü olanlara ulaştığımızda listenin daha uzun sürdüğünü fark edeceksiniz. Mümkün olan tüm meta etiketlerini kapsama dahil etmemiştim ancak dışarıda olan her şeyle ilgileniyorsanız kontrol etmeniz gereken kapsamlı bir meta etiketi kaynağı var.

Tavsiyem: konunun özüne asgari derecede sadık kalın. İhtiyacınız olmayan meta etiketleri eklemeyin – yalnızca kod alanı kullanırlar. Ne kadar az kod varsa, o kadar iyi. Sayfa kodunu tarayıcılar için bir yerden bir yere giderken kullandıkları adım adım yol tarifi olarak düşünün. Ekstra meta etiketleri, yol tarifi yapan rahatsız edici “200 metrelik düz yol” öğeleridir ve size zaten bulunduğunuz yolda kalmanızı söyler!

İyi meta etiketleri

İyi meta etiketleri, ne olursa olsun her sayfada olması gereken meta etiketlerdir. Burada gerçekten küçük bir liste olduğuna dikkat edin. Bunlar sadece gerekli olanlardır, sadece bunlar ile çalışma yapmanızı öneririm.

  • Meta içerik türü (Meta content type) – Bu etiket, sayfa için karakter kümenizi beyan etmek için gereklidir ve her sayfada bulunmalıdır. Bunu yapmamak sayfanızın tarayıcıda görüntülenme şeklini değiştirebilr. Birkaç seçenek aşağıda listelenmiştir ancak web tasarımcınız siteniz için en iyi olanı bilmelidir.
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">
  • Başlık – Başlık etiketi “meta” ile başlamazken başlıkta bulunur ve SEO için çok önemli olan bilgileri içerir. Sayfayı tanımlayan her sayfada benzersiz bir başlık etiketi olmalı.
  • Meta açıklaması (Meta description) – Söhretsiz meta açıklama etiketi, büyük bir amaç için kullanılır: sayfayı, SERP’leri okurken arama sonuçlarının altındaki alanda araştırmacılara açıklamak. Bu etiket sıralamayı etkilemez, ancak ne olursa olsun çok önemlidir. Kullanıcıların sonucunuzu tıklamış olup olmadığını belirleyecek olan reklam metni. 160 karaktere kadar tutun ve kullanıcının dikkatini çekecek şekilde yazın. Sayfayı satmak – sonuca ulaşmak için onlara ulaşın.
  • Viewport – Gelişen mobil dünyada, görüntüleme alanını belirlemelisiniz. Bunu yapmazsanız, mobil deneyiminizin zayıf olma riskini taşırsınız – Google PageSpeed ​​Insights Aracı size daha fazla bilgi verecektir. Standart etiket:
    <meta name=viewport content="width=device-width, initial-scale=1">

Önemsiz meta etiketleri

Farklı sitelerin belirli koşullarda kullanması gerekecek olan meta etiketlerdir ancak siz kullanmama imkanı varsa lütfen kullanmayın.

  • Sosyal meta etiketleri – Bunları konu dışında bırakıyorum. OpenGraph ve Twitter verileri zorunlu değil ancak sayfanın paylaşımı için önemlidir.
  • Robotlar – Bir büyük yanlış algılama, bir robots meta etiketine sahip olmanızdır. Bunu açıklayalım: Dizin oluşturma ve link takibi açısından bir meta robots etiketi belirtmediyseniz, bunu dizin olarak okuyun, izleyin. Yalnızca meta robot eklemek için ihtiyacınız olan bu iki komuttan birini değiştirmek istiyorsanız. Bu nedenle, noindex’i kullanmak ister ancak sayfadaki bağlantıları izlerseniz, aşağıdaki etiket sadece noindex ile birlikte eklenir; bu, takip ima edildiği gibi. Sadece normdan farklı olmak istediğinizi değiştirin.
    <Meta name = “robots” content = “noindex” />
  • Özel botlar (Googlebot) – Bu etiketler, noodp (DMOZ giriş bilgilerini, RIP’yi kullanmamalarını zorunlu kılmak gibi) ve noydir (aynı, ancak bunun yerine Yahoo Dizini listeleme bilgileri) gibi belirli bir bot yönergesi vermek için kullanılır. Genellikle arama motorları bu türden şeyler konusunda gerçekten çok iyi, ama ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, özgürün. Gerekli olan yerleri gördüğüm bazı durumlar olmuştur, ancak gerekirse, yukarıda listelenen genel robots etiketini kullanmayı düşünün.
  • Dil (Language) – Bu etiketi kullanmak için tek nedeni, uluslararası arenaya taşınmaya başlamanız ve sayfada kullanılan ana dili bildirmeniz gerekir. Beyan edebileceğiniz dillerin tam listesi için bu meta dil kaynaklarına göz atın.
  • Coğrafya (Geo) – En son duyduğum bu meta etiketleri Google değil Bing tarafından desteklenmektedir (Search Console’da ülkeyi hedefleyebilirsiniz). Üç tür vardır: yer adı, konum (enlem ve boylam) ve bölge.
    <META NAME=”geo.position” CONTENT=”latitude; longitude”>
    <META NAME=”geo.placename” CONTENT=”Place Name”>
    <META NAME=”geo.region” CONTENT=”Country Subdivision Code”>
  • Anahtar Kelimeler (Keywords) – Evet, bunu “önemsiz” listeye koydum. Hiçbir iyi SEO bu etikette herhangi bir zaman harcamayı önermezse de, size bir yerlerde yardımcı olabilecek çok az olasılık var. Bir site oluşturuyorsanız, lütfen bırakın, ancak otomatikleştirilmişse kaldırmak için bir neden yoktur.
  • Yenileme (Refresh) – Eğer mümkünse kullanılmamalıdır. Her zaman bir sunucu tarafı 301 yönlendirme kullanmalısınız. Bazen bazı şeylerin şimdi gerçekleşmesi gerektiğini biliyorum, ancak Google pek hoşlanmaz.
  • Site doğrulaması (site verification) – Siteniz Google ve Bing ile doğrulanmış olmalı değil mi? Doğrulama meta etiketlerini ana sayfalarında kim kimdir? Bunlar bazen gereklidir çünkü site doğrulamanın diğer formlarını yükleyemezsiniz, ancak mümkünse başka bir yolu doğrulamaya çalışın. Google, DNS, harici dosya veya Google Analytics hesabınızı bağlayarak doğrulamanıza izin verir. Bing hala yalnızca XML dosyası veya meta etiketi ile izin veriyor, bu nedenle dosyayla devam edin.

Kötü meta etiketleri

Bunları kullanırsanız, sitenize kötü bir şey olmayacaktır – sadece netleştirmeme izin verin. Gerçi onlar boşa harcamışlar; Hatta Google “Bu 12 yıl önceydi!” diyor. Hazır ve istekli iseniz, <head> alanınızın bazı bahar temizleme zamanı gelmiş olabilir.

  • Yazar / web yazarı (Author/web author) – Bu etiket, sayfanın yazarını isimlendirmek için kullanılır. Sayfada gerekli değildir.
  • Yeniden gözden geçirme (Revisit after) – Bu meta etiketi, robotların belirli bir süre sonra bir sayfaya dönmesi için verilen bir komuttur. Herhangi büyük bir arama motoru takip etmez.
  • Reyting (Rating) – Bu etiket, içeriğin olgunluk oranını belirtmek için kullanılır. Kötü görüntüleri not etmenin en iyi yolu, onları sitenizdeki diğer resimlerin ayrı bir dizine yerleştirmek ve Google’ı uyarmak gibi görünüyor.
  • Bitiş / tarih (Expiration/date) – “Bitiş”, sayfanın ne zaman sona erdiğini not etmek için kullanılır ve “tarih”, sayfanın yapıldığı zamandır. Sayfalarınızdan herhangi biri geçerliliğini yitirecek mi? Varsa kaldırın ve “tarih” için bir XML site haritası hazırlayın ve güncel tutun. Çok daha kullanışlı.
  • Telif Hakkı (Copyright) – Sitenizin altbilgisine bakınız. Sanırım “Telif Hakkı 20xx” yazıyor. Neden iki kere söylersin
  • Özet (Abstract) – Bu etiket bazen içeriğin bir özetini yerleştirmek için kullanılır ve ağırlıklı olarak eğitim amaçlı kullanılır.
  • Yayılma (Distribution) – “Yayılma” değeri, belgeye kimlerin erişebileceğini kontrol etmek için kullanılır ve genellikle “genel” olarak ayarlanır. Doğal olarak, eğer sayfa açıksa (şifre korumalı değil, bir intranet’te olduğu gibi) bunun dünya için olduğu anlamına gelir.
  • Önbellek kontrolü (Cache control) – Bu etiket, bir sayfanın tarayıcıda önbellekte ne sıklıkta ve ne sıklıkta önbelleğe alındığını kontrol etme ümidiyle belirlenir. Bunu HTTP üstbilgisinde yapmak en iyisidir.
  • Kaynak türü (Resource type) – Bu, sayfanın kaynak türüne, örneğin “belge” olarak adlandırmak için kullanılır. DTD bildirimi sizin yerinize yapacağınız gibi kendinize zaman ayırın.

KAYNAK: https://moz.com/blog/seo-meta-tags

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Dünyada Markalaşma İçin Gerekli Olan Unsurlar

Dijital Dünyada Markalaşma için Gerekli Olan Unsurlar

0
Markalar, uç noktalar ulaşabilen, teknolojik yapılar ile müşterileri iyi analiz eden, hızlı ulaşım imkanları sunan ve engelleri kontrol edebilen imkanlarla ilerlemektedir. Marka için ulaşılabilir...