Ana SayfaSEOSitenizi Taşımak İçin SEO Kontrol Listesi Oluşturma

Sitenizi Taşımak İçin SEO Kontrol Listesi Oluşturma

-

Web sitesinin yapısındaki herhangi bir değişiklik, arama görünürlüğüne zarar verebilir ve trafikte bir kayba neden olabilir. Alanların değiştirilmesi tamamen bir sorun teşkil eder. Eeğer yanlış yapılırsa arama motorlarının sitenin taşındığını anlamamasına neden olabilir. Yeni bir web sitesi, önceki web sitesi gibi sıralanmayabilir veya bazıları ise hiç sıralanmayabilir.

URL’ler neden değişir?

Google, web sitelerini daha güvenli olmasını ister. https:// kullanan web siteleri http:// kullananlara göre 2014’ten beri arama görünürlüğünde daha öncelikli hale geldi. https://’nin uzun dönem faydaları çarpıcı ancak şunu aklınızda tutun, bu değişiklik web sitenizin her bir URL’sinin değişmesi anlamına gelir. Eski versiyonlar, yeni https:// versiyonlarına yönlendirilmelidir.

Globalleşme

En yaygın domain değişimlerinden birisi ülkeye özel domainlerin (com.tr, co.uk, .de gibi) .com olan alan adına geçirilmesidir. Global planlamalar için domain değiştirirken dikkat edilmesi gereken başka şeyler de vardır, hedeflemeyi güncellemek ve çok daha fazlası.

Rebranding

Web sitesini adındaki ve sloganındaki bir değişikliği yansıtacak şekilde değiştirmek arama motorları için problem yaratabilir. Teknik hususlara ek olarak, kullanıcıların beklediği deneyim ile karşılanmaları vazgeçilmezdir. Şaşırmış kullanıcıların arama sonuçlarına geri dönmesi, hem arama görünürlüğünüze hem de markanıza da zarar verebilir. Bu, web sitelerini bir alt markanın satın alınmasından sonra mevcut bir alana taşınması durumunda da geçerlidir. Arama yapan kullanıcı belirli bir ürünü düşünerek sonuçlara tıklarsa, yeni karşılama sayfası kullanıcının amacıyla örtüşmelidir.

Google’ın bir marka önyargısına sahip olduğu geniş kesimler tarafından biliniyor ve güncelleme sonrası yeni markanızı eskisi kadar beğenmeyebilir. Alan adınızda yerleşik marka değerinin bulunmadığı durumlarda Google’ın sonuçlarının üst kısmında sizi tutmak için bir sebebi yoktur.

Site Taşıma SEO Kontrol Listesi

Taşımanın Planlanması

Bir site taşımak için gerekli planlamanın bazıları zaten çoktan yapılmış olabilir. Hangi anahtar kelimelerle sıralandığınızı, hangi anahtar kelimelerin trafik çektiğini ve aslında web sitenizde hangi öğelerin bulunduğunu bilmelisiniz.

  1. Yeni sitenizin site haritasını çıkartın, sitenizin bütün sayfalarının hiyerarşik listesini inşa edin.
  2. Mevcut sitenizdeki URL’lerin tam listesini yapın. Bu, trafik alan URL’lerin analitiklerden dışarı aktarılması ile elde edilebilir veya CMS’den dışarı aktarıp tarayarak da yapılabilir.
    1. PPC kampanyalarında kullandığınız URL’lerin listesi olduğunda emin olun. Aksi halde kullanıcıları kırık linklere göndererek kalitenizin düşmesine neden olursunuz.
  3. Yeni siteniz için planladığınız URL’lerin listesi doldurun.
  4. Yeni domain için xml site haritası oluşturun.
  5. Her bir URL için mevcut siteden yeni site için oluşturduğunuz site haritasına atın, 301 yönlendirmeleri için önemli bir konu.
  6. Mevcut sitenizin sıralamasını taşınma boyunca ölçmek için test edin. 20 veya 30 anahtar kelime yeterli değil, minimum 100+ olmalı.
  7. Mevcut sitenizdeki her sayfa için organik trafik seviyelerini değerlendirin.
  8. Sitenin piyasaya sürülmesinden sonra sorunlarla karşılaşırsanız, sitenin canlı kalabilmesi için sitenin iyi sıralandığı anahtar kelimeler için ücretli reklamlar hazırlayın.
  9. Yeni web sitesi canlı olduğunda, sitenin backlink profilindeki en yetkili bağlantıları yeni URL’lere geçirmek için tanımlayın.
  10. Yeni domaini Google arama konsolunda kaydedin ve ayarlayın.

Taşımayı Hayata Geçirmek

  • Her yeni URL için 301 yönlendirmesi hazırlayın ve test edin. Çeşitli SEO araçlarından yararlanarak test edilebilir.
  • Alt domainleri unutmamalısınız.
  • Yeni domaini şifre ile korumaya alarak hazırlanan sitenin indekslenmesini önlemek için, robots.txt dosyasındaki bütün arama motoru botlarını engelleyin. Meta=”noindex” etiketini eğer mümkünse kullanın. Bunu yapmamak, kopyalamaya neden olabilir ve Google sizin hazırlanan sitenizi indeksleyebilir.
  • İçeriği yeni domaine taşıyın ve bütün sayfaların mevcut olduğunu kontrol edin ve bütün iç linklere de göz atın.
  • Yeni sitenizdeki içeriğe erişim için gereken şifre korumasını kaldırın.
  • 301 yönlendirmelerini eski domainden yenisine, sayfa seviyesinde uygulayın.
  • Yönlendirmelerin düzgün çalıştığını doğrulayın.
  • Robots.txt dosyasındaki arama motorlarının sitede gezinmesini tekrar devreye alın.
  • Google arama konsolundaki adres değişikliği seçeneği aracılığıyla Google’ı yeni site hakkında bilgilendirin.
  • Yeni domainin Google Search Console’da, Tarama > Google gibi getir seçeneğine gidin. Anasayfa ve ana kategori sayfalarında tarama yapın ve bu bittikten sonra “indekslemeye gönder” seçeneğine tıklayın.
  • Arama konsolu ile yeni domainin site haritasını Google’a gönderin.
  • Sosyal paylaşım tuşlarındaki URL’leri değiştirin. Sosyal paylaşım sayılarını böylelikle kaybetmezsiniz.
  • Site geçişini hazırlarken belirlediğiniz en değerli bağlantıların site sahiplerine ulaşın. Onların yeni URL’lere işaret etmeleri için bağlantıların hedefini değiştirmelerini isteyin.

Taşımayı İzlemek

Düzeltilmesi gereken bir durumu ne kadar çabuk tespit ederseniz o kadar iyi olur. Taşıma sonrası bütün veriyi izlemek olası hasarları sınırlı tutmak için hayatidir.

İpucu: CMS’teki 404 hatalarını takip ederseniz, Google onları bulmadan onları düzeltebilirsiniz ve arama konsolunda listeleyebilirsiniz.

  1. Yeni domaindeki tarama hatalarını Google Search Console’da günlük kontrol edin, en azından taşınmadan sonraki 30 gün boyunca.
  2. Eski URL’lerde de tarama yapın ki 301 yönlendirmelerinin çalıştığından emin olun.
  3. Eski ve yeni domain indekslemesini Google arama konsolunda kontrol edin. Eski sitenin indekslemesi yeni hayata geçince düşmeye başlayacaktır.
  4. Benchmark sıralamalarını kontrol edin ki organik görünürlüğün korunduğundan emin olun.
  5. Organik trafik hacimlerini izleyin, analitik platformunu kullanarak organik ziyaretçilerin davranışlarını gözlemleyin. Yeni sitenin trafik aldığını ve insanların sorunsuz yönlendirildiğinden emin olun.
  6. Eksi domaine yönlendirilen harici linklerin güncellemeye devam edin. 200 cevap kodu ile bağlantıları URL’ye yönlendirmek daha değerli.
  7. 301 yönlendirmelerinin kontrolünü sürdürün, en azından indeksleme, trafik yönlendirmesi ve bağlantı çekilmesi bitene kadar.

Neleri Aklınızda Tutmalısınız?

Website değiştirmek sizi cezadan kurtarmaz

URL’leri değiştirmeden önce web sitenizin bağlantı sorunları veya algoritmik cezalar taşımadığından emin olmalısınız. Örneğin, Google Search Console’da Doğal Bağlantılara işaret eden bir mesaj, web sitenize güvenilmediğini gösterir. URL’leri değiştirmeden önce bu mesajı kaldırmak başarısız olursa, hile yapmaya teşebbüs olarak görülür.

Cezalar – Panda, Phantom 4 algoritma güncellemesi ve Penguin 4.0 algoritma güncellemesi gibi algoritmik sorunlar da dahil olmak üzere – yönlendirme yoluyla aktarılıyor ve genellikle sıralamada daha fazla kayıpla sonuçlanması yüksek olaslık. Bir cezayı düzeltmeden önce bir siteyi taşımanız trafikte büyük zarar demektir.

Arama sıralamalarını ve 404 hatalarını izlemek

Bir site geçişi boyunca arama sıralamaları yakından izlenmelidir. Planlama aşamasında, fırsatlarınızı tanımlamak için değil de sıralamada yer alan anahtar kelimeleri tanımlamak için kapsamlı bir anahtar kelime araştırması anlamına gelir.

Searchmetrics, Horizon gibi araçlardan sıralanma anahtar kelimeleri toplamaya çalışın ve Google Analytics’ten geçmiş anahtar kelime verilerini elde edin ve bu anahtar kelimelerdeki konumuzu elinizden geldiğince kontrol edin.

Yeni bir web sitesi tasarlarken çevreleyen içeriğin kalitesinden bağımsız olarak, iyi derecelendirilmiş başlıklarda anahtar kelimeler tutmanız gerekir. Daha önce yoğun iş yükü getireceği için kaçındığınız zayıf veya çoğaltılmış içeriği web sayfalarınızdan kaldırma fırsatını elde ediyorsunuz, daha iyi bir içerikle değiştirme fırsatını geri çevirmemelisiniz.

KAYNAK: https://www.branded3.com/blog/website-migration-guide-building-an-seo-checklist-for-moving-your-site/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

  1. onpage ve offpage seo checklist ‘de yapsanız şahane olur. Diğer seo blogları gibi vurdumduymaz bir şekilde değil, kapsamlı bir şekilde. iyi akşamlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?