Ana SayfaSEOWeb Site Kodlaması ve Tasarım Yapmadan Önce Alınabilecek SEO Kararları

Web Site Kodlaması ve Tasarım Yapmadan Önce Alınabilecek SEO Kararları

-

Bu yazının amacı bir web sitesinin hazırlıkları yapılırken yazılımcılara ve tasarımcılara iş planı vermeden önce ele alınması gereken SEO kriterlerini vurgulamak. Başlangıç aşamasındaki SEO kararları önemini vurgulamak için bir mizansen yapalım. SEO hizmeti verdiğiniz bir müşterinin organik sıralamalarını geliştirmek için neler yapılması gerektiğini varsayalım. Yoğun site mimarisi denetimi, pazar analizi ve dönüşüm hunisi incelemeleri sonrasında bazı öneriler sunmalısınız. “Site mimarisi sıkıntılı, yeniden hazırlamak gerekiyor”, “Sitenizi başka bir sunucuya taşımak gerekiyor” veya hatta “İş modeliniz gözden geçirmelisiniz, şu anda odaklandığınız nokta sizin için doğru değil.” buna bir kaç örnek olabilir.

Yukarıdaki örnekler site hayata geçip sistem işlemeye başladıktan sonra ciddi olarak SEO yapılmaya başlanacağı durumlar için geçerlidir. SEO, pazarlama eğitim müfredatında pek görmeye alışkın olmadığımız bir dijital pazarlama yöntemi. Bu sebeple akademik destek olmasını hayal etmek pek mümkün değil.

Aşağıda SWOT analizi ve gelir modeli hedefinizle birlikte ele almanız gereken dijital pazarlamaya uygun tasarım ve kodlama öncesinde almanı gereken SEO kararları vurgularını göreceksiniz.

  • Daha geniş stratejik alan hazırlıkları
  • Yazılımcılarla tartışılması gereken teknik düzenlemeler
  • Tasarımcılarla tartışılması gereken tasarım düzenlemeleri

Bu yazıda okuyacaklarınızı sitenizin canlıya alınmadan önceki kontrol listesi olarak düşünebilirsiniz. Bu sebeple robots.txt, analytics, sosyal paylaşım alanları ve başlık etiketleri tamamen göz ardı edilmiştir. En son site canlıya alındıktan sonra değiştirilmesi zor olan SEO çalışma alanlarının bir listesini hazırlayacağız.

Cevap Verilmesi Gereken Daha Geniş Stratejik Sorular

  1. Dijital Misyonumuzu Komünitemize Nasıl Aktarırız?

    Klasik pazarlama tanımlamasında olduğu gibi bir teklif tutarı belirlendikten sonra dijital dünyaya uyarlama ve iletişim kurma yöntemlerini inceleyeceğiz.

    Müşterinin sorununun veya çözümünün araştırılıp araştırma şartları açıklanıyor mu? Verdiğiniz fiyat teklifinde tüm detaylar yer almayabilir. Bu durumda belirli müşteri ihtiyaçları için sorun çözümü noktasında marka ilişkisi oluşturmanız gerekir.

    Şartlar ne kadar rekabetçi? Müşterinin sektörünü çok rekabetçi bulabilir ve teklifinizi hazırlarken alternatif hazırlıklar veya uzun kuyruk varyasyonları değerlendirebilirsiniz.

  2. Müşterilerimizin Segmentini Anlayabiliyor muyuz?

    Buradaki sorular araştırmanızın başlangıç noktasını oluşturacak sorular:

    – Pazar ne kadar büyük? Potansiyel kitlenin gelişimi büyüme veya küçülme eğiliminde mi? Google Trends bu konuda size yol gösterebilir.

    – Kilit kişiler kimler? Demografik özellikler, motivasyonları, büründükleri roller ve ihtiyaçları neler?

    – Gerçekte ve dijital dünyada nasıl davranış sergilerler? Sitenizde hangi noktalara temas ettikleri önemli, dönüşüm hunileri ile daha ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

    Bu soruların cevapları size bir anlayış kazandırır ve müşterilerinizin hedeflerine giden yolda site tamamlanmadan önce değerlendirilmesi gereken aşamalarında size yol göstererek site mimarisi oluştururken yardımcı olur. İdeal süreç hangi sayfaların hazırlanacağının tespit edilmesi ve bu sayfalar hazırlanırken belirlediğiniz niyet ve anahtar kelimeleri seçimi yaparken size yardımcı olabilecek araçlar site hazırlığı döneminin en başında verilmelidir.

  3. Dijital Rakiplerimiz Kimlerdir?

    Rakiplerinizin dijital dünyada rekabet edip etmediğini bilmek site mimarisi ve kullanıcı deneyimi önceden planlanmalıdır. Önceliğiniz hangi firmaların üç ana rakip kategorisine girdiğini tanımlamalısınız.

    Yarışmacı Rakipler: Teklif edilen ürün veya hizmet için üst seviyede olanlar ile aynı anahtar kelimeler için yarışacaksınız ancak bu tamamen aynı amaçta ilerlediğiniz anlamına gelmez.

    İşletmenin Rakipleri: Müşterinin sorunlarını çözmeyi amaçlarken bu sorunları daha önce çözmüş olanlar.

    Çapraz Sektör Rakipleri: Dolaylı olarak müşteri sorunlarını çözenler.

    Rakiplerinizi belirleyip hangi kategoride yer aldığını ve bulundukları yere ulaşana kadar ne kadar operasyonel kaynağa ihtiyaç olacağını analiz edin:

    – Rakiplerinizin büyüklüğü ve performansı nedir?
    – Onların farklılıkları neler?
    – Markaları ne kadar güçlü?
    – Site mimarisinde bir farklılık var mı?
    – Onların link inşası nasıl?

    Belirlerken yararlanabileceğiniz araçlar: Open Site Explorer, Majestic SEO ve Ahrefs, hedef anahtar kelimelerinizin sıralaması için SEMrush.

Gelecekte Tekrar İnşa Etmemek İçin Verilmesi Gereken Teknik SEO Kararları

  1. HTTP veya HTTPS

    HTTP veya HTTPS kullanma tercihinize karar vermelisiniz. Google güncellemeleri sonrası çoğu durumda sıralama faktörelerinden önemli olanlarından biri haline gekdiğini unutmayın. HTTPS geçiş tercihiniz olmalı.

  2. URL’lerin Kanonikal Versiyonu Kararı

    Google aynı içeriğe farklı URL yoluyla ulaşılması halinde mükerrer içerik (duplicate content) sorunları ortaya çıkabilir. Aynı sayfa farklı URL yapılarıyla gereksiz yere birbiriyle rekabet içine girer. Yazılımcılar kanonikal bağlantıları tanımlayıp tek benzersiz URL tanımlaması halinde arama motoru botları için bulunmaz bir nimet olacaktır. Her içeriğe bir URL üzerinden ulaşılması gerektiği hazırlık aşamasında dikkate alınmalıdır.

  3. Site Hızı

    Yazılımcılar teslim süresine yetişebilmek için baskı altındadırlar ve sayfa hızını etkileyen faktörleri göz ardı edebilirler. Sayfa hızının önemini baştan itibaren önemsemeli ve kodlama safhasından itibaren site hızının optimize edilmesi gerektiğini yazılımcıalra anlatıp ön planda olduğunu vurgulamalısınız.

  4. Dil ve Konum

    FArklı ülkelerden kitlelere ulaşmayı hedefliyorsanız sitenizi çok dilli yapıya uygun şekilde hazırlamalı ve tercih ettiğiniz tüm bölgeler için hazırlık yapacağınız dillerin var olup olmayacağına karar vermelisiniz. Yerel anahtar kelime araştırması, hreflang detayları ve mükerrer içerik çalışmaları site hazırlığı döneminde ele alınmalıdır.

    Alan adlarını tercih edilen dil düzeyinde ayrı ayrı konumlandırmak bir ülkeyi ve/veya o ülkede kullanılan dildeki anahtar kelimeleri hedefleme avantajını sağlar. Doğru kod yapısı ve özgün içerik hazırlamak ve alan adını doğru tanıtmak için çeşitli kaynaklara ve tercihlere sahipsiniz.

    Tek bir sitede çoklu dil seçimi yapmayı planlıyorsanız genellikle en iyi yaklaşım alt klasörlerdir (indir.com/en, indir.com/de gibi). Alt klasörler bir platform veya CMS üzerinden çalışabilir, bu da kodlama esnasında önemli ölçüde daha düşük efor harcama anlamına gelir.

  5. Kolay Düzenlenebilirlik ve Esneklik

    Google önerileri ve gereksinimleri her zaman güncellenme eğilimindedir. Siteniz hızlı değişiklikler yapabilmek için gerekli esnekliğe sahip olmalıdır.

Gelecekte Tekrar Düzenleme Yapmamak İçin Verilmesi Gereken Tasarımsal SEO Kararları

  1. Site Mimarisi ve İç Linklemeler

    Arama motoru botlarının içeriğinize ulaşabilmesi ve kullanıcılara sunabilmesini istiyorsanız içerik mimarisi çok önemlidir. Arama motoru botları sitenizi doğru tarayamazlarsa içeriğinizi doğru değerlendiremezler. Ayrıca içerik mimarisi de doğru kullanıcıların aradıklarını sunmanız için önemli bir detaydır.

    Mümkün olduğunca sayfaları anasayfadan maksimum 4 tıklama ile ulaşılabilir olacak şekilde bir site yapısı oluşturmalısınız. Bu şekilde hazırladığınızda hem kullanıcılar hem de arama motoru botları daha az tıklama ile içeriğinize ulaşabilir.

    Site içinde hangi sayfaların yer almsı gerektiğini keşfetmek için  anahtar kelime ve rakip analiz araçalrını kullanmalısınız. Bununla birlikte sayfaların kategorilendirmesi ve bağlantı yolları kullanıcı odaklı olmalıdır. Kullanıcıların bir kart sıralama tekniği kullanarak içerikleriniz arasında nasıl bir bağlantı yolu izlediğini takip etmelisiniz.

  2. İçerik Öncelikli Tasarım

    Sitenizde hangi tür içeriklere yer vereceğinize karar vermelisiniz. Büyük rehber veya video kütüphanesi mi olacak? Hangi formatları kullanacağınızı ve bu formatın hangi işlevsellikleri gerektireceğini anlayabilmek için stratejinizi en başta belirlemeniz gerekiyor. İçerik türüne karar vermeniz sayfalarınızı tasarlamanıza ve kullanıcıların kolay anlayabileceğini bir tasarım hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

  3. Makine Okunabilirliği (Flash, JS, iFrame) ve Yapılandırılmış Veri

    Sayfalarınızın arama motoru botları tarafından daha zor anlaşılacak JavaScript, Flash ve Ajax gibi çeşitli teknolojileri kullanabilir. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için gerekli olmalarına rağmen bu teknolojilerin getirebileceği zorlukları hesaplamalısınız. Sitelerinizin arama motoru botları tarafından okunabilirliğini arttırmak için sayfalarınızı yapılandırılmış veri aracını kullanarak işaretlemelisiniz.

  4. Duyarlı (Responsive) Tasarım

    Mobil cihaz kullanımının yüzdesel olarak yükselmeye devam ettiği düşünüldüğünde farklı cihazların ve cihaz gereksinimlerinin artan varyasyonları arasında sayfalarınızın doğru şekilde ulaşılabilir ve okunabilir olması önemli. Bu sebeple tüm cihazlarda sorunsuz ve tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunan bir amaç çerçevesinde duyarlı olarak tasarlamalısınız.

Bir işletme sahibi veya site yöneticisi olarak öğrenmeniz gereken çok fazla bilgi var. Paylaştığımız yazıda sizlere aklınızda bulundurmanız gereken ve siteyi devrettiğiniz kişilere belirtmeniz gereken önemli noktaları anlattık.

Başlangıç aşamasında SEO kararları arasında olması gerektiğini düşündüğümüz noktaları paylaştık. Bunların dışında olması gerektiğiniz noktaları bizimle paylaşabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Dünyada Markalaşma İçin Gerekli Olan Unsurlar

Dijital Dünyada Markalaşma için Gerekli Olan Unsurlar

0
Markalar, uç noktalar ulaşabilen, teknolojik yapılar ile müşterileri iyi analiz eden, hızlı ulaşım imkanları sunan ve engelleri kontrol edebilen imkanlarla ilerlemektedir. Marka için ulaşılabilir...