Ana SayfaSosyal MedyaYouTube Shorts algoritması nasıl çalışıyor?

YouTube Shorts algoritması nasıl çalışıyor?

-

YouTube, içerik oluşturucuların Shorts’u daha etkin kullanabilmesi adına en çok merak edilenleri yanıtladı ve Youtube Shorts algoritması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni açıklamalar, Shorts’un daha iyi anlaşılmasını sağlarken algoritmaya göre içerik oluşturma ve paylaşma konusunda işleri kolaylaştırdı.

YouTube’un soru cevap olarak paylaştığı son video, özellikle içerik oluşturucular için sistemin daha iyi anlaşılmasını sağladı. Videodaki ana nokta Shorts algoritması olurken, merak edilen pek çok soru, net bir şekilde yanıtlandı. Zira yeni bir alan olduğundan dolayı çoğu kullanıcının yeni keşfetmeye başladığı YouTube Shorts, kanal oluşturmaktan etkileşimlere kadar pek çok konuda da soru işareti yaratıyor.

YouTube, içerik oluşturuculara yeni para kazanma seçenekleri geliyor

İşte Youtube Shorts algoritması ile ilgili açıklamalar

Shorts için özel kanal gerekmiyor!

Shorts içeriklerinin, Shorts’a özel kanal açıldığı takdirde daha fazla ön planda olduğu düşünülüyordu. Ancak Shorts için özel kanal oluşturmak, diğer kanallara karşı bir üstünlük sağlamıyor. Bu nedenle kullanıcıların Shorts’ta başarılı olabilmesi için özel bir kanal açması YouTube tarafından önerilmiyor. Ancak açıklamalarda Shorts’a yönelik ciddi bir eğilimin olduğunu ve uzun içerik yayınlayan kanalların dahi kalıcı bir şekilde Shorts paylaşımlarına başladığı belirtiliyor.

Bu konuda dikkat çeken açıklamalardan birisi, trendlere ve kitleye göre hareket etmek gerektiği. “Kanallarınızı, aynı veya benzer içerikten hoşlanan benzer kitleler etrafında gruplandırmaya çalışın. İzleyicileriniz tamamen farklı ilgi alanlarına sahip olduğunda onları ayırın… Farklı ilgi alanlarına sahip farklı kitleler oluşturmaya başlarsanız, ayrı bir kanal oluşturmayı düşünebilirsiniz.” denilerek bu konuda öneriler de sunuluyor. Eğer mevcut kanal kitlesi, kısa içerikler için çok uygun değilse, yeni bir kanal ile direk kısa video odaklı kitle oluşturularak etkileşimler arttırılabilir.

Shorts videolarında uzun videolar önerilir mi?

Kanalındaki uzun videoların da izlenmesini isteyen içerik oluşturucular, bu aşamada önerilen içeriklere güveniyor. Bu nedenle de Shorts bölümündeki önerilerde uzun videoların yer alıp almayacağı merak ediliyor.  Ancak YouTube’da her video türü, kendine has bir algoritmaya sahip. Bu nedenle içerik etkileşimlerinde uzun videolar ile Shorts videoları arasında tam bir bağlantı bulunmuyor. YouTube, sistemdeki kısa videoları daha fazla ön plana çıkarmak istiyor. Ayrıca kısa video izlemeyi isteyen kişiler için uzun video önerilerinin de çok yararlı olmayacağını düşünüyor.

Shorts keşfette çıkmak için kaç video gerekli?

YouTube Shorts bölümünde farklı kanallar ve video türleri yer alıyor. Bu aşamada ise kullanıcıların daha önce izlediği videolar, aramalar ve YouTube tarafından öne çıkarılan videolar seçilen videolar için önemli kriterler arasında.

Shorts içerik oluşturucuları ise videoların önerilmesi ve öne çıkarılması için kaç video yüklenmesi gerektiğine dair bir soruya sahip. YouTube Shorts algoritmasında ise öne çıkarılan içerikler için video sayısı önemsiz bir kriter. Shorts algoritmalarında kanal etkileşimleri bu aşamada önemli. “Tüm Shorts’ların, bir kanalın yüklediği ilki bile, tavsiye edilme şansı vardır. Ancak, yerleşik bir kitleye sahip olmak her zaman yardımcı olur.” denilerek açıklanan bu duruma göre, içeriklerin kanal kitlesi üzerinde etkili olması ve izlenme alması, içeriğin önerilmesinde oldukça etkili.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

React SEO Nedir?

React SEO Nedir?

0
React, modern web uygulamaları geliştirmek için yaygın olarak kullanılan bir JavaScript kütüphanesidir. Ancak, React tabanlı web sitelerinde SEO uygulamaları, dinamik içerik yüklemesi ve JavaScript'in...