Ana SayfaSEOGoogle Search Console Sayfa Hızı Raporu kullanıma sunuldu

Google Search Console Sayfa Hızı Raporu kullanıma sunuldu

-

Google, bu yılın başlarında sinyallerini verdiği ve merakla beklenilen Google Search Console Sayfa Hızı Raporu nihayet kullanılmaya başladı.

Google, geçtiğimiz Mayıs’taki yeni sayfa hızı raporunu resmen paylaşmış ve kullanıma açmıştı ama takip eden ilk Şubat ayında bu özellik geri alındı. Bu durum Google’ın bu raporun sağlıklı şekilde başlatılması için yaklaşık 9 ay daha üzerinde çalıştığını işaret ediyor.

Genel kullanıma sunma başladığına bir göz atalım ve bir göz atalım ve raporda ne olduğunu ve site sahiplerinin bundan nasıl faydalanabileceğini gösterelim.

Google adres değikliği aracı yeni Search Console’a geldi

Google Arama Konsolu Sayfa Hızı Raporu

Google’ın yeni sayfa hızı raporu, verileri Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu(Chrome User Experience Report)’ndan alır ve URL’leri otomatik olarak “Hızlı”, “Orta” ve “Yavaş” kategorilerine göre gruplandırır. Tıpkı URL’leri belirli kriterleri ne kadar iyi karşıladıklarına göre (geçerli bir yapılandırılmış veri işaretlemesi gibi) temel alarak gruplayan diğer Google Search Console raporları ile aynı mantıkta çalışıyor gibi görünüyor.

Google Arama Konsolu Sayfa Hızı Raporu
Google Arama Konsolu Sayfa Hızı Raporu

Raporda ayrıca yavaşlamalara neden olan sorunlar tanımlanmakta ve URL’leri benzer sorunlarla birlikte gruplayarak daha ayrıntılı olarak sınıflandırılıyor. Daha fazla bilgi edinmek için belirtilen sorunlardan birinin üzerine tıklamak, kullanıcıları Google Sayfa Hızı İnceleme aracına getirecektir. Oradan, site sahipleri belirli bir sorunu çözmek için sayfalarını nasıl optimize edecekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.

Google Search Console’a video arama sonuçları raporu eklendi

Yavaş ve orta hızdaki sayfaları kontrol etmenin yanı sıra, performansları hakkında daha fazla bilgi edinmek için hızlı sayfaları daha derinlemesine inceleyebilirsiniz:

Google Arama Konsolu Sayfa Hızı Raporu
Google Arama Konsolu Sayfa Hızı Raporu

Google, bu raporun zaman içindeki performansını izlemek ve web sitesi düzeltmelerini izlemek için kullanılmasını önerir. Bir sorun çözüldüğünde, site sahipleri, kullanıcıların gerçekten bir performans artışı yaşadıklarını gördüklerinde rapora geri dönebilir.

İdeal Site Haritası boyutu ne olmalı?

Google, bu raporun şu anda zaman içerisinde gözden geçirilip iyileştirileceğine işaret eden “deneysel” ibaresini kullanıyor. Ancak, alışılagelmiş Google denemelerinin aksine, bu raporun yakın zamanda kalıcı olarak herkes tarafından kullanılabilir olacağını düşünüyorum.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Dünyada Markalaşma İçin Gerekli Olan Unsurlar

Dijital Dünyada Markalaşma için Gerekli Olan Unsurlar

0
Markalar, uç noktalar ulaşabilen, teknolojik yapılar ile müşterileri iyi analiz eden, hızlı ulaşım imkanları sunan ve engelleri kontrol edebilen imkanlarla ilerlemektedir. Marka için ulaşılabilir...