Ana SayfaPazarlamaAMP Otomatik Reklam Kodu Nasıl Uygulanır?

AMP Otomatik Reklam Kodu Nasıl Uygulanır?

-

Google hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP) projesini Şubat 2016’da başlattığından bu yan sürekli mobil cihazların internet erişimi ile ilgili gelişmeleri görmeye devam ediyoruz. “AMP Nedir?” sorusuna daha önce en net tanımıylra “AMP yani hızlandırılmış mobil sayfalar Google tarafından mobil web sayfaların daha hızlı açılması için geliştirilen bir framework çalışmasıdır.” olarak paylaşmıştık.

Geçen zamanla birlikte hem kulislerde dolaşan haberler hem de dolaşan haberlerin gerçeğe dönüştüğü ve farklı uygulamaları bize sunan adımlarla ilerlemeye devam ettik. Accelerated Mobile Pages (AMP) yani hızlandırılmış mobil sayfalar testi başarıyla geçmiş olacak ki bir yıl kadar bir süre önce AMP’yi tüm arama sonuçlarında görmeye başladık. Mobil görünümüne önem veren siteler için bir ödül gibi olan bu gelişme ile birlikte daha çok haber sitelerinin ilgili konularını gördüğümüz arama sonuçlarının üst alanında AMP özelliğine sahip sayfalara da yer vermeye başladı.

Değişimin bir parçası olarak sayfa URL’lerinin AMP’de farklı bir URL’ye sahip olmasının Google Analytics verilerine etkisi ortaya çıktı. AMP Sayfalarında Google Analytics Ayarları Nasıl Yapılır? yazımızda bu konuyu sizlerle paylaşmıştık. AMP’nin bu denli öne çıkması beraberinde mobil SEO‘nun da daha fazla ilgi çekmesine neden oldu. Yakın zamanda sizlerle paylaştığımız bir başka yazıda AMP ile birlikte SEO’da meydana gelen değişiklikleri paylaşmıştık.

AMP’nin hayatımıza getirdiği yeniliklerden en son paylaşacağımız yazımızın asıl konusu olan ise Adsense’in otomarik olarak AMP sayfalarına yerleştirdiği reklamlar. Aşağıda AMP otomatik reklamı kodu uygulamasının nasıl yapılması gerektiğini bulabileceksiniz.

AMP Otomatik Reklam Kodu Uygulaması

AMP otomatik reklam kodu uygularken <amp-auto-ads>’i yalnızca AMP sabit ve/veya metin ve görüntülü reklamların yer almasını istediğiniz sayfaların hepsine bir kez yerleştirmeniz gerektiğini hatırlatalım.

AMP koduna sahip olan ve olmayan içerikleri birbiriyle eşleştirmek için <link> etiketleriyle sayfanızı hazırlamanız gerekiyor. Genellikle site yapılarında AMP sürümleri siteadi.com/amp olarak yer alır, biz de burada örnek verirken bu şekilde olduğunu varsayalım. Uygulamayı aşağıdaki gibi yapmalısınız. Eğer AMP sayfalarınızı ayrı bir site altında barındırıyorsanız, AMP sayfalarınızın Google Adsense tarafından anlamlandırılabilir olması için sitenizdeki AMP olmayan tüm sayfalara bir <link> etiketi eklemeniz gerekir.

AMP olmayan siteadi.com/haberler sayfasında:
<link rel="amphtml" href="http://siteadi.com/amp/haberler">

AMP siteadi.com/amp/haberlersayfasında:
<link rel="canonical" href="http://siteadi.com/haberler">

AMP Otomatik Reklamlarını Uygulama

AMP otomatik reklamlarının görünmesini istediğiniz her sayfaya eklemeniz gereken kodlar bulunmaktadır. Aşağıda uygulama örnekleri verilmiştir.

  1. amp-auto-ads komut dosyasını sayfanızda <head> etiketi altına yerleştirin.<head>
    <script async
    custom-element=”amp-auto-ads”
    src=”https://cdn.ampproject.org/v0/amp-auto-ads-0.1.js”>
    </script>

    <title>AMP Sayfam</title>

  2. amp-auto-ads reklam kodunu <body> etiketinin altına yerleştirin</head>

    <body>
    <amp-auto-ads type=”adsense” data-ad-client=”ca-pub-123456789123456″></amp-auto-ads>

    </body>

Yukarıdaki örnekte yer alan yayıncı kodu olan “ca-pub-123456789123456” kodunu kendi yayıncı kodunuzla değiştirmeyi unutmamalısınız.

AMP Otomatik Reklamları İle İlgili Detaylar

  • Sadece metin, görüntülü ve sabit reklamlar destekleniyor.
  • AMP otomatik reklamları hali hazırda sahip olduğunuz <amp-ad> öğesi yer alan tüm sayfalardaki içeriklere göre uygun şekilde reklamlar gösterilmektedir.
  • AMP otomatik reklamları henüz tüm platformlarda gösterilmemekte sadece mobil cihaz kullanıcılarına gösterilmektedir.
  • Hazırlıklarını yaptığınız AMP otomatik reklamları için testlerinizi mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirmelisiniz.

AMP Otomatik Reklamları Performansı Nasıl Takip Edilir?

AMP reklamları performansınızı Performans raporlar sekmesi içinde yer alan reklam davranışı raporu altında, AMP otomatik banner reklamları” görebilirsiniz.

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...