Ana SayfaSEOGoogle SEO 101: Linkler ve JavaScript için yapılması ve yapılmaması gerekenler

Google SEO 101: Linkler ve JavaScript için yapılması ve yapılmaması gerekenler

-

Google, yeni Lightning Talks serisinin ilk bölümünde linklerin JavaScript ile düzgün çalışmasını nasıl sağlayacağını açıklıyor. Google Lightning Talks, dünyanın dört bir yanındaki Google Webmasters Konferanslarında paylaşılmış olabilecek sunumların kısa sürümleri olarak nitelenebilirler. Bire bir etkinliklerin öngörülebilir gelecek için iptal edildiği göz önüne alındığında, Google konferans içeriğini web için uyarlamakt üzere tüm imkanları değerlendiriyor. Google Lightning Talks serisindeki videoların yıl boyunca yayınlanması planlanıyor.

Javascript Siteler Nasıl İndeksleniyor?

Martin Splitt, linkler ve JavaScript hakkında bilgi sağlıyor

Splitt, Lightning Talks serisinin ilk bölümünü favori bir konuyu tartışmaya ayırıyor: linkler. Daha spesifik olarak, JavaScript web uygulamalarındaki bağlantılar. Splitt, hem kullanıcılar hem de arama motoru tarayıcıları için önemli rolleri olan linklerin üzerinden geçiyor. Ayrıca, linkleri JavaScript işlevleriyle birleştirmek için yapılması ve yapılmaması gerekenleri de listeliyor.

Linkler hem insanlar hem de botlar için önemlidir

Linkler, kullanıcıların içerik parçaları arasında gezinmesini sağlamak gibi bariz bir amaca hizmet eder. Ancak site yöneticileri, botlar ve arama motorları için önemli olan faktörlere dikkat etmelidir. İlk ve en önemlisi, bağlantılar, tarayıcıların bir web sitesinin diğer sayfalarını bulmasına olanak tanır. Tarayıcılar, bir sayfadan diğerine bağlantıları takip ederek bir web sitesinin diğer sayfalarını keşfeder ve dizine ekler. Bu, belirli bir konu için hangi sayfaların alakalı olabileceğini anlamak adına yararlıdır.

Gelecek Yıllarda SEO’da Çok Daha Fazla JavaScript Kullanılacak

JavaScript ile link oluşturma: yapılması ve yapılmaması gerekenler

Martin Splitt: link oluşturmak düşündüğünüz kadar basit değildir. Bir bağlantıya JavaScript işlevi eklemek söz konusu olduğunda, bu özellikle doğrudur. JavaScript, sitelerin bağlantıları farklı şekillerde özelleştirmesine izin verir, ancak bunu yapmak bağlantıyı tarayıcılar için kullanılamaz hale getirebilir.

İşte Splitt’in önerileri.

AMP sayfaları artık Javascript destekliyor

Yapılması gereken: Basit tutmak

Bir siteye bağlantı eklemenin en kolay yolu bir ahref etiketi kullanmaktır.

Bazı koşullar karşılandığı sürece standart bağlantıları JavaScript işlevleriyle yükseltmek de iyidir.

Google SEO 101: Do’s and Don’ts of Links & JavaScript

Yapılmaması gereken:  ahref özelliğini dışarıda bırakmak

Bir bağlantıya JavaScript işlevselliği eklerken ahref özelliğini dışarıda bırakmayı düşünebilirsiniz. Splitt’e göreyse, bu iyi bir fikir değil. Bunun nedeni, bağlantının yalnızca JavaScript düzgün çalıştığında çalışmasıdır. Ahref özelliği olmadan, tarayıcılar JavaScript’in çalışmadığı durumlarda bir bağlantının nereye yöneldiğini belirleyemez.

Yapılmaması gereken: psödö URL kullanmak

Ayrıca, bir ahref etiketi bulunsa bile, işe yarar bir URL olmadan, veya aşağıdaki gibi bir psödö URL kullanılması durumunda işe yaramayacaktır.

Google SEO 101: Do’s and Don’ts of Links & JavaScript

Sonuç, ahref özelliği olmayan bir bağlantı ile aynıdır, yani iyi bir fikir değildir.

Yapılmaması gereken: Butonları kullanmak

Bir butonu kullanmak, bir sayfaya link eklemek için uygun bir seçenek gibi görünebilir, ancak bu da iyi bir fikir değildir. Temel kural şudur: Eğer bir bağlantı geçerli sayfada bir şey olmasını tetiklerse, muhtemelen bir buton olmalıdır. Öte yandan, bir bağlantı bir kullanıcıyı daha önce sayfada bulunmayan başka bir içeriğe yönlendirirse, standart bir link olmalıdır.

Yapılmaması gereken: Tıklama işleyicilerine güvenmek

Site sahipleri ayrıca, diğer HTML öğelerini kullanarak ve JavaScript’te bir tıklama işleyici kullanarak bağlantıları simüle etmemelidir. Bu, yerleşik erişilebilirlik özelliklerini bozar ve iyi bir fikir değildir.

Yapılması gereken: Semantik HTML kullanmak

Semantik HTML işaretlemesi kullanmak ve bağlantınızı uygun bir URL’ye yönlendirmek, yapılması gereken bir eylemdir.Bu URL’ler, “doğru URL” olarak kabul edilenlerin tipik örnekleridir: Uygun URL’nin nasıl olması gerektiğini bir sonraki bölümde görebilirsiniz.

“Doğru” URL’leri kullanma

Google SEO 101: Do’s and Don’ts of Links & JavaScript

Bir URL’nin uygun olup olmadığını anlamak için aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığına bakmak gerekiyor. Eğer bu özelliklere sahipse, uygun URL’ler olarak değerlendirebilirsiniz.

  • Protokol
  • Host
  • Belirli bir içerik parçasına giden yol
  • Parçacık tanımlayıcı (isteğe bağlı)

Parçacık tanımlayıcılarına dikkat edin

Parçacık tanımlayıcılarının isteğe bağlı olduğu ve aynı içerik parçasındaki konumları işaret ettiği göz önüne alındığında, tarayıcılar bunları yok sayar. Parçacık tanımlayıcıları ile dolu bağlantılara sahip tek bir sayfa uygulaması oluşturursanız, bu özellikle önemlidir. Tarayıcılar bağlantıları takip etmez, bu nedenle web uygulamasını anlayamazlar.

Google: JavaScript SEO ölmedi, evrim geçiriyor

Özetle

Google Lightning Talks serisinin ilk bölümünden önemli çıkarımlar şu şekilde:

  • Uygun link işaretlemesi kullanın.
  • Tek sayfa uygulamalarına farklı içerik yüklemek için parçacıkları kullanmayın.
  • JavaScript ile iyi çalışan web siteleri oluşturun ki bağlantılarınız botlar tarafından bulunsun.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?