Ana SayfaSEOSitenizi Google’da Yukarılara Taşıyacak 23 Kolay Taktik

Sitenizi Google’da Yukarılara Taşıyacak 23 Kolay Taktik

-

SEO, arama sonuçlarında üst sırada yer alarak siteye gelen ziyaretçilerin sayısı arttırmak amacıyla kullanılan strateji ve tekniklerin bütününe verilen isimdir. Önemli olan, sitenizi hem arama motorları hem de kullanıcılar için anlaşılabilir hale getirmektir.

Bugünün yüksek rekabetçi ortamında, artık bir zorunluluk haline gelen arama sonuçlarında üst sırada yer edinmek etkin bir SEO stratejisiyle birlikte gelir. Ancak birçok insan yeni bir web sitesini Google’da nasıl sıralayacağı hakkında pek fikri yok, bu sebeple partner seçimi yapmakta ve güvenmekte sıkıntı yaşıyorlar. Yapılması gerekenlerle ilgili fikir verebilmek için daha önce de paylaştığımız 2 ayrı SEO tipine bir göz atalım.

ON-Page SEO

On Page SEO, özetle arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar ve daha makul organik trafik edinmek için tekli sayfaları optimize edilmesidir. Şimdi bununla ilgili biraz daha detay verelim.

  • Hedefinizdeki Anahtar Kelime ve Başlıklar

Uygun anahtar kelimelerle firmanız veya ürününüz Google arama sonuçları sayfasında üst sıralarda yer alabilir. Aksine, uygun olmayan kelimeler ise sitenizi daha geriye iter. Yazının başlığı, içerikte nelerin olduğunu tanımlar ve anahtar kelimelerle bezenmiş bir başlık, Google’da daha çok ağırlığa sahip olur. Bunu denemek için belirlediğiniz kelimeleri Google’da arayabilirsiniz.

Rekabetin olduğu kelimelerle sıra edinmek isteyen çoğu sayfa, onları başlıklarını tercih ediyor. Bu zorunlu olmasa da sitenizdekilerin, insanların aradığı şeylerle daha alakalı hale getirilmesini sağlar.

  • Anahtar kelimeleri ilk 100 Kelimeye Yerleştirin

Anahtar kelimeler için ideal yer, yazınızın ilk yüz kelimesidir. Birçok blogger, anahtar kelimeleri koymadan önce uzun bir giriş yapmayı tercih ediyor ancak bu önerilen bir yöntem değil. Yazının ilk kısmında anahtar kelimelerin yer alması eğer yazınız alakalıysa arama motorlarının sizi bulmasını kolaylaştıracaktır.

  • Harici Link Kullanın

Harici linkler, sitenize daha çok ilginin gelmesini sağlayan öncelikli kaynaklardandır. Diğer web sitelere ve yazılara bağlantılar kurmayarak hata yapan pek çok insan var.

Sayfanızdan dışarıya verilen linkler, Google’a yazınızın geçerli ve bilgilendirici olduğunu gösterir ki bunlar da üst sıralarda yer almak için kritik noktalardandır. Bu nedenle yazılarınıza harici linkler ekleyin ve eklediğiniz linklerin yazınızla veya sitenizle alakalı, otantik ve yüksek kaliteli kaynaklar olduğundan emin olun.

  • Her Sayfa İçin Tıklanmaya Değer Meta Açıklamaları Yazın

Meta açıklamaları, URL ve başlığınızla birlikte, görünen en önemli ögelerdendir. Eğer son yazınız ve siteniz için trafik istiyorsanız, meta açılamalarının ilgi çekici ve bilgilendirici olduğundan emin olun. 150 kelime içinde kullanıcıların merak duygusunu tetikleyecek bilgiler verin. Şunu unutmayın ki arama sonuçlarında pek çok benzer başlık göreceksiniz, bir düşünün siz de bir sonucun meta açıklamasını okuduktan sonra o sonuca tıklıyorsunuz. Aynı mantalite sizin kitleniz içinde geçerli. Açıklamalara dikkat edin, sonuçlarını göreceksiniz.

  • Hedef Anahtar Kelimenizi URL’nin içine koyun

On-Page SEO’nun omurgası için hayati olan anahtar kelimelere fazlaca dikkat etmelisiniz. Onları URL’nize eklememeniz için bir sebep yok. Hedef anahtar kelimeleri, URL içine yerleştirirseniz Google’ın sizin yazınızın hayli alakalı olduğun düşünmesini sağlarsınız.

  • Anahtar Kelimeleri, Paylaşımınıza Akıllıca Yerleştirin

Stratejik kelime yerleştirme, paylaşımınızın başarısı ve web sitenizin net trafiği hususunda kritiktir. Arama motorları giderek daha da geliştikçe kelimeleri rastgele yerleştirmenin yeterli gelmeyeceği apaçık ortadadır. Anahtar kelimelerin akıllıca yerleşimi SEO başarısı için harikulade önemlidir. Ancak onları, anlamlı oldukları yerlere yerleştirmeyi unutmayın, SEO uyumlu makale olması için akıcılığını kaybetmesine müsaade etmeyin.

  • Uzun İçerikler Paylaşın

Araştırmalar gösteriyor ki daha uzun içerik Google sıralamasını yukarı taşıyor. Her makalede 2000 kelime civarı hedef olarak seçilmeli, en az 1000 kelime hedefi ise her zaman tutturulmalıdır. Bu kaçınılmaz olarak site trafiğinizi arttıracaktır. Her paylaştığınız yazıda bunu sağlamak mümkün olmayacağını hepimiz biliyoruz, yazılarımızda alt limiti 300 olarak belirlemeniz gerektiğini unutmayın.

Uzun içerik sadece daha fazla anahtar kelime eklemenize imkân sağlamaz, ayrıca burada bilginin kendisine de vurgu yapılır. Uzun içerik, paylaşımın gerçekliğini arttırır ki bu da Google’ın kısa ve öz yazılara kıyasla daha alakalı bir içerik olarak tanımlayacağı anlamına gelir.

Bir yazı yazarken insanların ilgisini çekmek istiyorsunuz. Bu nedenle ilk kelimenizi yazmadan önce iyice araştırma yapmayı unutmayın. Alakalı olacak bütün bilginin başlamadan önce elinizin altında olmasından emin olun. Ayrıca dil bilgisi de önemlidir. Hatalarla dolu bir yazı, beceriksizlik ve dikkatsizlik göstergesidir. Akıcılığını kaybeden bir yazıyı okuyucularınıza okutmanız zorlaşır.

  • Dâhili Bağlantıların Avantajını Kullanın

Dâhili bağlantılar, kullanıcıların sitenizde hiçbir tıklamada yapmadan çıkma oranını (Bounce Rate) aynı domaindeki farklı sayfaları birbirlerine bağlayarak kritik bir seviyede aşağıya çeker. Kullanıcılar sitenizde daha uzun kalacak ve sitenizin trafiği artacaktır. Kullanıcıların gezinme deneyimini iyileştirecektir.

Ayrıca, Google botları kullanıcıların davranışlarını taklit eder ve sitenizi değerlendirir. Akıllı ve etkili bağlantılar ağı, tarayıcıların sitenizin kullanıcılar tarafından sık ziyaret edilmeyen kısımlarını bulmalarını kolaylaştırır.

Wikipedia’da bu dâhili bağlantı örneklerini tonla görebilirsiniz. Her paylaşılan yazıda kelime zengini dahili bağlantılar ekliyorlar. Basit ve güvenli bir yöntem olarak, yeni bir yazı paylaşırken eski 2-4 paylaşımınıza link vermelisiniz.

  • Resim Optimizasyonu

Sitenizdeki resimlerin anahtar kelimeleri de içeren dosya adları olduğundan emin olun. Bu yazınızın optimizasyonunu arttıracak ve arama motorlarına sitenizin alakalı yazı ve sayfalarını bulmaları için yardımcı olacaktır. Resimler, sayfayı görsel olarak çekici ve bilgilendirici yaptığı için önemli parçalardandır. Onları iyi hale getirmek trafiğinizi arttıracaktır ve resimleriniz Google görsel arama sayfasında yukarılarda yer alacaktır.

  • Daha az rekabetçi, uzun(longtail) anahtar kelimeler seçin

Uzun kelime grupları, kısa anahtar kelimelere kıyasla daha çok hedeflerken aynı zamanda daha az rekabetçidir. Eğer, yeni bir web sitesi için SEO kampanyasına yeni başladıysanız, uzun kelime grupları oluşturmanızı çok önemli bir noktadır. Neden? Gerçek şu ki, sitenizi tek bir kelimelik bir anahtar kelime grubuyla sıralayamazsınız. Kelime grubunu olabildiğince uzun yapmaya çalışın ve Google Keyword Planner’ın gelecekte referans olabilecek alakalı kelime gruplarını bulmak için kullanın. Çoğumuz, anahtar kelimelerin trafik ve sıralama için en çok katkı veren ögelerden olduğunu unutuyoruz.

  • İçeriğinizin Gövdesinde LSI Anahtar Kelimelerini Kullanın

LSI (Latent semantic indexing) anahtar kelimeleri, ana anahtar kelimelerinizin eş anlamları ve farklı varyasyonlarıdır. LSI, Google’ın kullanıcıların arama alışkanlıklarını ararken kullandığı algoritmanın bir parçasıdır. Bunu bulmanın yolu ana anahtar kelimelerinizi Google’da aratıp sayfanın en aşağısında bulunan alakalı sayfalar kısmına göz atmaktır.

  • Sitenizin Süper Hızlı Olduğundan Emin Olun

Yavaş bir site, son kullanıcı için kötü olduğu gibi SEO için de sorun yaratır. Sitenizin arama sonuçlarında daha gerilerde yer almasında neden olabilir. Daha az sayfa gösterimi, daha az reklam geliri. Daha yüksek hızlı açılan siteler için birkaç yol vardır.

İlk olarak, hosting planınızı güncelleyin ve sitenizi ilk yayınlarken ki planınızı tekrar düşünün. VPS hosting, kullanmak isteyeceğiniz seçenek olabilir. Özelleşmiş sunuculardan daha ucuz ve esnektir. HTTP isteklerini anlamak da site hızını arttırmanın başka bir yoludur, çok fazla istek internet hızınızı her zaman yavaşlatacaktır.

Daha büyük resim daha yavaş site hızı demek olacağı için photshop programları kullanarak sayfanıza koymak istediğiniz resimleri optimize edin. Fotoğrafın kalitesinde ödün vermeden çözünürlüğü düşürebilirsiniz. Tinypng gibi resim boyutlarını küçültebileceğiniz farklı sitelerden yararlanın.

Eklentiler, çok fazla ekstra dosya yaratıp yükleme sürelerinde artışa neden oldukları için sitenizin performansını azaltacaktır. Hepsinden kurtulmak ideal olan olmasa da bütüne baktığımızda elinizde yığınla eklenti olması hızınızı kesecektir. Düzenli olarak eklentilerinizi inceleyin. Ayrıca tarihi geçmiş WordPRess eklentileri, üçüncü parti kodlar içerdiği için güvenlik zafiyetlerine neden olur. Bu nedenle eklenti sayılarını minimize etmek güvenlik ve hız için oldukça faydalıdır.

Son olarak, sayfanın belleğe alınması, ziyaretçilerin siteye daha hızlı oluşmasını sağlayacaktır.

  • Web Siteniz Mobille Dost Olmalı

Mobil dostu siteler, akıllı telefon ve tabletlerde kullanıcı dostu bir şekilde görünmelidirler. Kullanıcı akıllı telefonundan siteye girdiğinde içeriği okumak ve bağlantılara tıklamak için yakınlaşmasına gerek kalmaması anlamına gelir, okumayı ve akıllı telefon kullanmayı kolaylaştırır.

Responsive tasarım, bir web sitesini görüntülen cihazın ekranına göre otomatik olarak yeniden boyutlandırır. Bu tasarım, binlerce cihazda çalışan tek bir kod tabanı kullanır. Mobile daha arkadaşça davranmak daha fazla ziyaretçi anlamına gelir.

Off-Page SEO

Off-Page SEO ise web sitenin de ilerisine giden tekniklere atıfta bulunur.

  • Sadece Yüksek Kalitede Backlink Alın

Bağlantı kurmak hem en önemli hem de en zorlu SEO stratejisidir. Gerçek şu ki yüksek kalitede geri bağlantılar olmadan siteniz rekabetçi ve yüksek trafiği olan anahtar kelimelerde sıralanamayacak. Alakalı ve en değerli geri bağlantılara sahip olan web siteleri eninde sonunda diğerlerinden yukarıda yer alacak. Burada aldatıcı kısımsa bu kaliteli bağlantıların nasıl elde edileceğidir. Şimdi size bununla ilgili birkaç bilgi paylaşacağız.

  • Kırık Bağlantı(Broken Link) Temizlemek

Kırık link yöntemi, işinizin web sitesindeki kırık linkleri tespit etmektir. Ana hedef kırık olan linki sizin aktif bir içeriğinizi yönlendiren başka bir tanesiyle değiştirmektir. Bu SEO link inşası için harika bir fırsat yaratır çünkü kimse sitelerinde kırık olan bir link görmek istemez. Eğer siz konusu alakalı olan diğer sitelerde kırık linkler bulursanız site sahibi iletişime geçebilir ve onları bilgilendirebilirsiniz. Onun için bir iyilik yaptığınız için, ondan sizin içeriğinizi gösteren bir link koymasını isteyebilirsiniz. Ancak yazınız bilgilendirici ve onların kitlesi için kullanışlı olmalı.

Bu nasıl otomatik hale getirilecek? Kırık link inşası için kullanılacak en iyi ücretsiz araç Check My Links’tir. Çok basit bir Google chrome eklentisidir. Kurulduktan sonra, adres satırının yanında ufak bir onay işareti gözükecektir. Ona tıkladığınızda belirli bir web sayfasındaki linklerin hepsini taramaya başlayacaktır. Eğer link kırık ise sağında kırmızı renkle “404” yazısı belirecektir.

  • Gökdelen Tekniği

Gökdelen tekniği, arama sıralamanızı iyileştirmek ve sitenize olan ilgiyi arttırmak için en popüler ve etkili metotlardn birisidir. 3 aşamadan oluşur:

Tekrar tekrar kullanılabilir, bilgilendirici ve harika olan linklenebilir bir yazınızı seçebilirsiniz. Seçtiğiniz içeriği uzun hale getirerek ve yeni anahtar kelimeler ekleyerek iyileştirin. Son olarak doğru insanlara ulaşın, sizin iş alanınızda çalışan ve sizin sitenize benzer siteleri olan insanlar olmalı. Soğuk e-mailler göndermek yerine gerçekten sektörde itibarı olan insanlara ulaşmanız daha iyi olur. Onların sayfalarını linklemeniz trafiğinizi hatırı sayılır ölçüde arttıracaktır.

  • Misafir Grafik(Guestographics) Yöntemi

Başka bir bağlantı yaratma tekniği ise bilgi grafikleri kullanılmasıdır. Bu metotla, bir bilgi grafiği yayınlayıp başkalarının bunu paylaşmasını için yalvarmak yerine, onları eşsiz bir içerik karşılığında kendi sitelerinde paylaşmalarına sağlıyabilirsiniz.

Bütün aşamalar şunlar:

      1. Kendi sitenizde bir bilgi grafiği yayınlayın
      2. Sizin bilgi grafiğinizle alakalı şeyler yazan web siteleri bulun
      3. Kendi bilgi grafiğinizi onlara gösterin
      4. Eşsiz içeriğinizi onlara sunun
      5. Karşılığında içeriksel backlink elde edin.
  • Alakalı Bloglarda Misafir Paylaşımlar

Misafir bloglarda paylaşımların avantajları:

  • İnsanlar size uzman olarak bakarlar
  • Yetkili sitelerden geri bağlantılar elde edersiniz
  • Siteniz için istediğiniz trafiği elde edersiniz
  1. Google aramalarından misafir paylaşımlarda bulunacağınız bloglar bulun
  2. Hedefteki bloggerları araştırmak, kazananlarla kaybedenleri ayırmak için önemlidir, Facebook/Twitter veya mailler aracılığıyla onlarla iletişime geçin
  3. Misafir paylaşımda yazılacak harika ve uygun bir konu bulun.
  4. Blog sahiplerinin sizin onların bloğunda yazmalarına ikna etmek için uğraşmaya hazır olun
  5. Son aşama olarak yazılan bütün yorumları kapsamlı şekilde ve hemen takip edin.
  • Quora üzerinde cevaplayın

Quora sadece kullanıcıların içerik yarattığı bir web sitesi. İnsanlar konular aracılığıyla sorular paylaşıyor ve diğerleri de onları cevaplıyor. Konular ve cevaplar, cevabın değerli ve popüler olacağını belirten oylar alabilir. En çok oy alan cevaplar konularda üst sıralarda yer alır.

Quora hakkında önemli bilgiler:

  • Gelir için trafiğe bağımlı olan siteler
  • Bilgi ürünleri satan siteler
  • Ürün satan siteler (SEO araçları, kahve öğütücüleri)
  • Kendilerini alanlarında otorite olarak konumlandırmak isteyen bloggerlar.
  • Bloglarda  Yapılan Yorumlar

Geri bağlantılar yaratmak için bloglarda yorum yapmak size yardımcı olur, sizin blogunuza bir trafik yaratacaktır. Bu bağlantıların çoğu değersiz ve çok az anlam taşıyor ancak sürecin kendisi yine de yardımcı. Yeni bloglar için, yorumlar web sitenin hızlı indekslenmesini sağlayacaktır. Yorumlar sizin bloğunuza trafik çekmenize katkıda bulunacaktır.

Ancak değerli bir yorum yazmak önemli. Düzenli yorumlar, herhangi bir bloggerla şahsen tanışmanın en iyi yolu. Bu bağlantıları yaratmak zaman alsa da uzun dönemde karlı olacak site yöneticileri ve diğer bloggerlar tarafından fark edilebilirsiniz.

  • Bloğunuzu Tanıtın

Bloğunuzu tanıtmak, insanları varlığınızdan haberdar etmek ve trafiğiniz artırmak için önemlidir. Yeni bir içerik paylaşmadan önce, sektörünüzdeki etkili bir bloggera ulaşın. İçeriğiniz paylaşıldıktan sonra, onu sosyal medyada paylaşın ve sizin atıfta bulunduğunuz insanlardan bahsedin. Ne zaman birinden bahsederseniz, onun bir bağlantısını ekleyin ve o kişiye mail atarak onu bilgilendirin.

Linkedin ile onların e-maillerine sahip olmasanız da etkili bloggerlar ile iletişime geçebilirsiniz. Benzer içerik paylaşan insanlarla iletişime geçip yeni yayınladığınız şeyi onlarla paylaşın ve eğer mümkünse o içeriği tamamen farklı bir kitleye hitap edecek bir videoya dönüştürün.

  • Google’nın Algoritmasından Haberdar Olun

Google arama algoritmalarını sıklıkla güncelliyor. Örneğin 23 şubat 2016’da, Adwords’u değiştiren önemli değişiklikler yaptı, sağ sütünda yer alan reklamları komple kaldırdı. Bu ücretli bir arama güncellemesiyken, CTR’da hem ücretli hem organik sonuçlar için önemli etkileri oldu, özellikle rekabetçi kelimelerde. Site sıralamasına istinaden bir strateji planlarken bu çeşit değişikliklerin anlaşılması lazım. Eylül 2016’da ise backlink analizi için kullandığı Penguin algoritmasını güncelledi ve backlinkler anlık olarak indekslenmeye başladı.

  • Google’ın Yönergelerini Takip Edin

Kalite yönergeleri bütün aldatıcı ve manipulatif davranışların birçok çeşidini kapsar ancak Google burada listelenmeyen yanıltıcı uygulamalara olumsuz cevap verebilir. Arama sayfalarınızı öncelikle kullanıcılar için yapın, arama motorları için değil. Kullanıcılarınızı yanıltmayın. Arama motorları sıralamalarında sizi yükseltme niyetinde olan hilelerden ve numaralardan kaçının.  

Şu soruyu kendinize sorun: bunu yapmak kullanıcılarıma yardım edecek mi? Aynısı eğer arama motorları var olmasa da yapar mıydım? Sitenizi benzersiz, değerli ve çekici kılan noktalarıa düşünün. Sitenizin rakiplerinizin arasından sıyrılmasını sağlayın.

Sonuç

Sadede gelirsek, web sayfaları çalışmalarımız tanınmamızın için oldukça kritik olabilir ancak anahtar kelimeler ve yaptığımız özenli çalışmalar sitemizi eşsiz kılanlardır. Sektörde isim yapmak, web sitenizin kullanıcıların arama kriterleriyle alakalı olmasıyla gerçekleşir. Eğer yeni bir site için bir markanın nasıl elde edileceğini merak ediyorsanız, burada bahsedilen metotları hatırlayın. Özetlemek gerekirse, Google’ın önemli ve güvenilir gördüğü şey, toplumun kabul ettikleridir.

Kaynak: http://positionly.com/blog/rank-your-new-website-on-google

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

  1. Merhabalar, Faydalı Tavsiyeleri olan bu yazı için teşekkürler, 6 ay önce Web sitesi (blog) kurdum , Kısa Hikayeler sitemde kendi yazdığım ve anonim olan (dini hikayeler, ibretlik hikayeler, başarı hikayeleri, dini masallar, eğitici masallar, türk masalları) Hikaye ve masalların okunup dinleye bileceğiniz bir platform , 8 ay geçmesine rağmen baya güzel bir ivme kazandı, hatta alexa ülke 550.000 ve alexa türkiye puanım 15.000 lere geldi ki bunu günlük 3000 ila 4000 ziyaretle sağlıyorum, bu hem sizlerin sayfalarından aldığım tavsiyeler, hem de farklı platformları araştırarak edindiğim bilgiler sayesinde oldu, yalnız burada arkadaşlara özellikle şunu öneririm sitenize seo çalışması yaptıktan sonra, mutlaka ama mutlaka GOOGLE ADSENS üzerinden sizi tanımlayacak anahtar kelimeler ile ( Longtail kelimeler) reklam vermelisiniz, bu neredeyse olmasa olmazı bence, bu sayede kolaylıkla yukarılara çıktığınızı göreceksiniz..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...