Ana SayfaSEOSesli Aramaların Geleceği

Sesli Aramaların Geleceği

-

Arama motorlarında geleneksel metin arama, görsel arama, sesli arama vb arama türleri bulunduğunu ve ihtiyacınıza göre bu özel arama türlerinden birini tercih edebiliyorsunuz. Mobil cihazlarının kullanımının artmasıyla geliştirilen ve hayatımızda yeri gelişen teknoloji ile birlikte artan sesli aramaların geleceği hakkında bilgiler vereceğiz.

Sesli Aramaların Geleceği ve Hayatımızdaki Yeri?

Mobil cihazların sayısındaki artış ve gelişen teknoloji ile birlikte hem mobil cihazlar üzerinden hem bilgisayarda konuşuyor ve iletişim kurma imkanı buluyoruz. Arama motorlarının bize yakın zamanda sunduğu ve gelişmeye devam eden sesli arama özelliği zaman ilerledikçe daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Sesli arama özelliğinden yararlanmamızı sağlayan arama motorları ve özellikle Google sürekli yeni diller eklemeye devam ediyor ve hali hazırda pek çok dilde sesli arama yapmamıza imkan sağlıyor.

Başlangıçta sesli aramalardaki hata payı %20 gibi hiç azınsanamayacak düzeydeydi ve kullanıcıların şivesiyle birlikte daha da artış gösterebiliyordu. Hata payının yüksek olması kullanıcı deneyimi açısından olumsuz durumlar ortaya çıkartabiliyordu hala da olumsuz etkilenen kullanıcılar söz konusu olması olası. Zaman ilerledikçe geliştirilmeye devam eden sesli arama algoritmasındaki kelime algılama performansı da daha iyi performans göstermeye başladı ve hata payı %8’lere kadar düşürüldü. İlerleyen süreçte çok daha iyi performans göstermesini beklemek hayalcilik olmaz.

Google yakın zamanda sesli aramalarda sadece algılanan kelimeleri değil geleneksel metin aramalarda olduğu gibi arama kelimelerini tamamlamaya başlayacağını da duyurdu. Google sesli arama özelliğini arama motoruna entegre ederek kullanıcı deneyimini arttırmaya imkan sağladı. Google bu entegrasyon ile kullanıcıları için daha rahat ve hızlı arama yapmasına olan hassasiyetini de bizlere hissettirmiş oluyor. Hayatımızda önemli yeri alan sesli komut uygulamalarına Google Now ve Siri‘yi örnek verebiliriz.

Sesli Aramalardaki Gelişim

  1. Kişisel Verilerin Kullanımı

    Google üzerinde gerçekleştirdiğiniz sesli arama işlemlerinde cihazınız üzerinde kullanmakta olduğunuz Google Plus, Gmail, Google Haritalar, Google Chrome vb hizmetinizde kullandığınız kişisel işlemlerdeki sonuçları görebilirsiniz

  2. Yazım Hatalarının Düzeltilmesi

    Geleneksel metin aramalarda “Bunu mu demek istediniz?” olarak akıllarımızda yer eden “Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz:” özelliği de performanslı olarak sesli aramalarda kullanılabilir olacak. Telaffuzu yakın olan kelimeler için daha hassas arama sonuçlarına ulaşabileceksiniz.

  3. Lokasyon Bazlı Özelleştirme

    Konya Karatay’dasınız ve havalimanına doğru yola çıkacak olduğunuzu düşünelim. “Konya Havalimanı ne kadar uzakta?” diye sorarsanız cihazınızdaki lokasyon verileri değerlendirilerek  arama sonuçlarında bulunduğunuz yeri ve Konya Havalimanını metin olarak üstte ve altında da altında da Google Haritalar üzerinde başlangıç ve bitiş noktaları işaretlenmiş yol haritasını görebilirsiniz.

  4. Uygulama Bazlı Özelleştirme

    Cihazınızdaki mesajlaşma uygulamalarında bulunduğunuz kafeden bahsettiniz veya farklı uygulamalar üzerinden yer bildirimi yaptığınız. Yakın zaman içerisinde “menüyü göster” araması yaparsanız arama sonuçlarında bahsi geçen kafenin menüsünü görebileceksiniz.

  5. Geçmiş Aramalarla İlişkilendirme

    Sesli arama ile “Yavuz Sultan Selim köprüsü nerede?” sorusunu sordunuz ve gerekli bilgiyi aldınız. Takip eden süreçte “ne zaman yapıldı?” veya “uzunluğu ne kadar?” gibi tamamlayıcı nitelikte arama sorgusu yaptığınızda öncesinde yaptığınız Yavuz Sultan Selim Köprüsü aramanız ile ilişkilendirerek ona göre sonuçlar görebileceksiniz.

  6. Ekrandaki Veri Bazlı Özelleştirme

    Ayrton Senna ile ilgili bir arama yaptığınızı yarış sırasında hayatını kaybetmesine yol açan kazayı inceliyorsunuz. Daha sonra “Ayrton fotoğrafları” araması yaparsanız geçmişte yaptığınız Ayrton Senna araması ile ilişkilendirip  Ayrton Senna’nın fotoğraflarının bulunduğu arama sonuçlarını görebileceksiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

E-ticaret Web Sitesi

Bir E-ticaret Web Sitesi Nasıl Kurulur?

0
Bir e-ticaret web sitesi kurarken ilk adım, hedef kitlenizi belirlemek ve sunduğunuz ürün veya hizmeti net bir şekilde tanımlamaktır. Ardından işinizi yasal olarak kurmalı...