Ana SayfaSEOHosting Nedir?

Hosting Nedir?

-

Türkçesi Barındırma olan Hosting web sitesinde yayınlanmak istenen aklınıza gelecek her detayın yer aldığı sayfaların, ilgili sayfaların içerisindeki resimlerin veya yazıları destekleyecek şekilde konumlandırılmış dokümanların internet kullanıcıları tarafından istenildiğinde erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Hosting nedir? sorusuna bir başka tanımlama da internet dünyası ile ziyaretçileri bir araya getiren dosya barındırma sistemleridir.

İnternet dünyasında web site hayata geçirebilmek için özel olarak tasarlanmış, internet dünyasıyla çok yüksek hızlarda bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda bir arada barındırabilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web sitelerine ait olan tüm veri dosyalarını muhafaza eden ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

Yerli veya global Web hosting işini yapan çok sayıda firma bulunur ve her firmanın farklı şekilde kurgulanmış ve farklı farklı firmalara/kişilere uygun olabilecek farklı kriterlerde hosting paketleri vardır.

Fiyatı ve performansı etkileyen temel hosting özellikleri:

  • Sunucu işletim tipi (Windows, Linux, Unix vb…)
  • Veri tabanı (MySQL, MSSQL, Access vb…)
  • Hosting depolama alanı
  • Bant genişliği
  • Admin paneli (Plesk, cPanel, Entrenix vb…)
  • SSL güvenlik sertifikası (Comodo, VeriSign vb… )
Hosting Türleri
Shared Hosting (Paylaşımlı) Paylaşımlı hosting adı ile de duyabiliyoruz. Bu sistemlerde tek bir sunucuda, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre birden fazla sayıda hosting barındırılabilir.
Co-Location (Sunucu Bulundurma) Co-location hizmetinde, hizmeti sunucu bant genişliği ya da trafik, eğer varsa elektrik ücreti eğer talep ediliyorsa kurulum ücreti olarak temin edersiniz, yüklenecek yazılım ve lisansların da ücretleri anlaşmaya bağlı olarak sizin karşılamanız gerekebilen ücretlerdir, bunun dışında fiziksel olarak sunucuyu çalışır durumda data centerlara bırakmanız gerekmektedir.
Reseller (Bayi) Aslında aldığınız hosting paketi bayi paketi ya da reseller adı altında bulunmakta ve yukarıda yazdığımız paylaşımlı hosting sunucularında kullanılmaktadır, burada fark size ait bir limit dahilinde bir den fazla hosting hesabını kendi panelinizden kendi kendinize açabilmenizdir.
Dedicated Hosting (Kiralık Sunucu) Yaptıınız sunucu anlaşmanıza bağlı olarak size özel temin edilir, bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler, normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücretini ayrıca ödersiniz.
Cloud Hosting (Bulut Sunucu) Günmüzde artık yaygınlaşmaya başlayan bulut sunucu birden fazla sunucunun bir birine bağlı olduğu bir servistir. Üstelik bulut sunucu hizmetiyle sunucularınız farklı veri merkezlerinde barındırıla biliyor. Veri merkezleri farklı ülkelerde, farklı bölgelerde hatta farklı kıtalarda olabilir.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?